VIDEO  Slătinenii au spus “pas” dezbaterii bugetului Primăriei pe 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii municipiului Slatina nu au părut defel interesaţi de invitaţia lansată de Primăria urbei pentru ziua de luni – 27 ianuarie, cu scopul de a dezbate bugetul instituţiei ce va fi cheltuit în cursul acestui an. Deşi ar fi putut veni cu idei şi propuneri, slătinenii au fost mai degrabă preocupaţi să-şi deszăpezească maşinile încremenite în zăpadă decât să afle pe ce vor fi cheltuiţi banii publici.

La dezbaterea derulată la Casa Căsătoriilor de pe Dealul Grădişte ar fi putut participa oricare cetăţean sau agent economic din municipiu, ar fi putut propune idei şi nu numai pentru dezvoltarea oraşului. Primăria Slatina a fost reprezentată de către viceprimarul liberal Cristian Bircea, directorul Direcţiei Economice - Florin Barbu, şefa Direcţiei Tehnice a Primăriei – Floarea Mierleşteanu.

Deşi cetăţenii au lipsit, în schimb au fost prezenţi… ziariştii. Astfel că reprezentanţii Primăriei au discutat bugetul pe 2014 cu aceştia, iar întrebările s-au succedat cu repeziciune. Printre veştile bune anunţate în acest an pentru slătineni se numără şi darea în folosinţă a piscinelor din cadrul ambiţiosului Club Nautic de la ieşirea din oraş spre Craiova.

“Bugetul municipiului în 2014 se bazează pe suma de 98 milioane de lei (980 miliarde lei vechi, n.a.) venituri proprii. Ne pare rău că la dezbatere nu au participat şi cetăţenii deoarece aceasta este un proiect important. Revenind la buget, pot preciza că cele mai importante venituri în sumă de 51 milioane lei vin din cotele impozitului defalcat, diferenţa constând în taxe şi impozite locale. Cheltuielile sunt şi ele defalcate pe două segmente: funcţionarea şi dezvoltare. Pentru acest an am alocat 20 milioane lei pentru susţinerea proiectelor pe fonduri europene, 32 milioane lei pentru investiţii din bugetul local, iar restul vor fi pentru secţiunea de funcţionare a aparatului Primăriei. Cheltuielile cu salariile reprezintă 8,8% din total, în creştere faţă de anul trecut şi aceasta deoarece Primăria va finanţa din bugetul local, din acest an, şi plata salariilor profesorilor de la Centrul de Excelenţă, dar şi pe cele ale asistenţilor persoanelor cu dizabilităţi”, a afirmat Florin Barbu, “trezorierul” municipalităţii.

Zeci de studii de fezabilitate puse “la dospit”

Reprezentanţii Primăriei Slatina au precizat că investiţiile din acest an pe fonduri europene vizează câteva proiecte mari, respectiv continuarea lucrărilor la modernul Club Nautic de cinci stele de la ieşirea din oraş spre Craiova - ale cărui piscine vor fi inaugurate până în vară, dar şi amenajarea unei centrale fotovoltaice şi a ansamblului de străzi Strehareţi – Nicolae Bălcescu, precum şi inelul secundar reprezentat de străzile Basarabilor – Banului – Mănăstirii – Milcovului. De asemenea, tot pe fonduri europene vor continua şi în acest an lucrările de reabilitare termică a blocurilor, municipalitatea având depuse şapte cereri în acest sens pentru care contribuţia instituţiei se ridică la 21 milioane lei.

    

În ce priveşte bugetul local, se pare că mare parte din acesta va fi utilizat pentru plata a numeroase studii de fezabilitate necesare derulării a tot atâtea proiecte edilitare.

“În acest an vom elabora foarte multe studii de fezabilitate (S.F., n.a.), cam 50 - în total. Acest lucru este necesar deoarece avem în vedere atragerea de fonduri europene pentru aceste proiecte în perioada 2014-2020. Atâta timp cât noi vom putea elabora şi depune aceste <<SF>>-uri ;I proiecte tehnice, vom avea un atuu în plus la analizarea şi aprobarea proiectelor noastre faţă de alte administraţii locale. Este vorba despre nişte punctaje care fac diferenţa la accesarea fondurilor europene”, a precizat şi Floarea Mierleşteanu, şefa Direcţiei Tehnice a Primăriei Slatina.

                                   

image

Printre proiectele pentru care municipalitatea vrea să acceseze fonduri europene în scopul a le pune în practică se numără: modernizarea cinematografului “Victoria”, amenajarea a două parcări supraterane în zonele Aleea Muncii - Aleea Rozelor, extinderi de gaze pe străzile Oltului-Micovului-Mesteacănului, construcţia unui centru pentru femei abuzate, consolidarea versantului de pe strada Oituz şi a Dealului Grădişte, crearea unei “perdele verzi” în jurul oraşului, reamenajarea Parcului Strehareţi şi a Grădinii Zoologice (transformarea zonei într-un parc de agrement), modernizarea stadionului “1 Mai”, construcţie cămin de bătrâni etc.

Nu în ultimul rând, merită menţionat că, anul acesta, se vor cheltui 15 milioane de lei pe lucrările de asfaltare.
 

Vă mai recomandăm:

 FOTO VIDEO  Chinurile iernii: străzile şi trotuarele din Slatina, sub asediul zăpezii

VIDEO  Cea mai mare piaţă din Slatina, în beznă din cauza zăpezii

FOTO-VIDEO  Slatina, îngropată în nămeţi

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite