FOTO VIDEO  Chinurile iernii: străzile şi trotuarele din Slatina, sub asediul zăpezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipiul Slatina şi locuitorii săi se resimt după căderile masive de zăpadă din timpul week-end-ului trecut. Stratul de peste o jumătate de metru a acoperit totul, a blocat autoturismele în parcări, iar trotuarele au devenit aproape impracticabile. Gheaţa de sub zăpadă a adâncit coşmarul slătinenilor, simpli pietoni sau şoferi. Autorităţile locale luptă cu nămeţii, dar, până în prezent, “victoria” asupra naturii este departe de a fi adjudecată.

Utilajele municipalităţii, indiferent că a fost vorba despre cele proprii – ale Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat, sau cele ale firmei cu care Primăria Slatina are încheiat contract de deszăpezire – Salubris SA, au ieşit pe teren încă de vineri noapte. Sâmbătă şi duminică, acestea au patrulat mai mult pe arterele principale, cele secundare fiind luate cu asalt în special în cursul zilei de luni. În ciuda acestor eforturi, zăpada căzută şi în cursul nopţii de duminică spre luni a făcut ca munca utilajelor autorităţilor locale să devină aproape inutilă. Luni dimineaţă, munca a trebuit reluată de la zero.

Buldoexcavatoarele, volele şi sărăriţele au împânzit oraşul, arterele principale fiind din nou cel mai des “călcate”. De asemenea, angajaţii firmei Salubris SA au apărut şi ei “în peisaj”. Invizibili în decursul week-end-ului, aceştia au putut fi văzuţi, luni, în mai multe locuri din oraş: înarmaţi cu lopeţi, ei au primit misiunea de a deszăpezi trotuarele, locuri care au ridicat serioase probleme pietonilor deoarece aceştia au fost nevoiţi să se se deplaseze în şir indian.

Între blocuri, pe străzile mai mici, zăpada a trebuit deszăpezită de către locuitori. În lipsa unui plan coerent, oamenii au făcut care ce au putut şi cum le-a venit mai uşor: au îndepărtat zăpada în ritm "heirupist". Din acest motiv, autoturismele şi proprietarii acestora s-au chinuit serios să iasă din parcări, iar munţi uriaşi de zăpadă au apărut în mai toate parcările din oraş.

“Trotuarele întotdeauna au fost lăsate iarna la urmă de autorităţi…”

Slătinenii s-au împărţit în două tabere: unii au înţeles că utilajele municipalităţii nu au putut interveni simultan în tot oraşul, iar alţii au fost nemulţumiţi de intervenţia considerată greoaie a autorităţilor.

“Ăştia de la Primărie sigur au fost luaţi prin surprindere că a revenit iarna, altfel nu pot să-mi explic de ce e haosul ăsta pe străzi. Am văzut doar câteva buldoexcavatoare din astea mari în tot oraşul ditamai capitala de judeţ, iar, în rest – nişte <<jucării>> care se chinuiau pe străzi, alunecau, vai steaua lor. Eu nu înţeleg de ce dracu’ nu cumpără nişte utilaje din astea în fiecare an ca să fie pregătiţi cum trebuie şi să poată interveni mai cu folos?? Dacă ar face aşa s-ar vedea şi efectele, dar ce rezultate să ai când tu lucrezi doar cu câteva utilaje??”, a spus Iliuţă Marin.

Cei mai nedumeriţi – sau nemulţumiţi, cum preferaţi – au fost însă locuitorii urbei simpli pietoni. Pentru că majoritatea trotuarelor au fost aproape impracticabile din cauza stratului gros de zăpadă, oamenii au putut să meargă doar în şir indian, aceasta fiind singura modalitate de a te putea deplasa prin oraş ca simplu pieton. Cele câteva utilaje de mici dimensiuni ale Primăriei adecvate deszăpezirii trotuarelor nu au putut interveni în timp util pe toate trotuarele, astfel că imagini cu slătineni deplasându-se ca nişte furnici - unul în spatele altuia -, pe poteci făcute în zăpada până la genunchi, puteau fi văzute pe aproape fiecare stradă pe tot parcursul week-end-ului, dar şi luni.

“Trotuarele întotdeauna au fost lăsate iarna la urmă de autorităţi, prioritate având străzile, aşa că, cel puţin pe mine, nu mă miră că iarăşi abia mergem prin zăpadă noi, ăştia care circulăm pe jos. Au curăţat trotuarele din centru, am văzut ieri, dar restul au rămas de izbelişte. Ar trebui să intervină cu mai multe excavatoare din astea de am văzut la televizor că încap pe trotuare, că nu faci treabă cu oameni deoarece se mişcă greu. I-am văzut pe angajaţii de la Salubris: sunt mulţi şi fac treabă doar dacă stă un şef cu ei, altfel curăţă o străduţă într-o zi. Cred că merităm puţin mai multă atenţie din partea autorităţilor: chiar dacă mergem pe jos şi nu cu maşina, noi locuim tot în acest oraş şi ne plătim taxele ca toată lumea”, a fost de părere Elena Paraschiv.

Una peste alta, vicele Cristian Bircea a declarat că utilajele Primăriei au făcut şi fac tot posibilul pentru a reda oraşul slătinenilor.

“Noi încă de vineri noapte am intervenit în oraş cu tot ce avem la dispoziţie: utilaje, oameni etc. Comandamentul de Deszăpezire de la nivelul Primăriei a fost activat încă de atunci, fiecare a acţionat conform sarcinilor prevăzute din timp. Din păcate, ninsoarea a căzut aproape non-stop, fapt ce ne-a îngreunat eforturile. Noi continuăm şi facem tot ce ne stă în putinţă”, a afirmat Bircea.
 

Vă mai recomandăm:

FOTO-VIDEO  Slatina, îngropată în nămeţi

VIDEO  Cea mai mare piaţă din Slatina, în beznă din cauza zăpezii

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite