VIDEO  Primăria Slatina, “şicanată” în amenajarea unui parc industrial de edilii unei comune limitrofe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul parc industrial din Slatina şi din judeţ se va întinde pe aproape 30 ha. şi va fi amenajat pe locul unde trebuia să fie o investiţie germană... (FOTO: Mugurel Manea)
Primul parc industrial din Slatina şi din judeţ se va întinde pe aproape 30 ha. şi va fi amenajat pe locul unde trebuia să fie o investiţie germană... (FOTO: Mugurel Manea)

Primăria municipiului Slatina a început în forţă demersurile pentru amenajarea a două parcuri industriale, unul de 30 de hectare – aflat la cinci kilometri de oraş în zona comunei Milcov, şi un altul aflat la 15 km, la graniţa cu comuna Brebeni. Dacă lucrurile privind primul parc decurg normal şi se fac paşi rapizi pentru obţinerea aprobărilor în acest sens, nu acelaşi lucru se poate spune despre al doilea parc.

Primăria Slatina se mişcă rapid în privinţa obţinerii tuturor aprobărilor şi documentelor necesare amenajării primului parc industrial din oraş, dar şi din întreg judeţul. Acesta ar urma să se afle la aproape cinci kilometri de municipiu, la graniţa cu comuna Milcov, şi se va întinde pe aproape 30 de hectare. În acest sens, autorităţile sunt gata să ofere o seamă de facilităţi serioase eventualilor investitori care vor veni să-şi deschidă o afacere în cuprinsul parcului industrial. Pe de altă parte, primăria speră că atractivitatea planului de atragere a firmelor în zona menţionată va duce la reducerea şomajului în oraş, care, în prezent, reprezintă oficial aproape 5.000 de persoane fără un loc de muncă.

“Până la acest moment, demersurile pentru primul parc industrial din Slatina decurg bine şi chiar credem că termenul propus iniţial pentru obţinerea certificatului de parc industrial - 1 aprilie - să fie devansat. Noi avem deja acum lansată procedura de achiziţie pentru studiul de fezabilitate, lucru obligatoriu în acest sens pentru obţinerea certificatului menţionat, şi sperăm ca, în primăvară, să fim prezenţi în toată presa cu cât mai mulţi investitori astfel încât să aducem la Slatina - pe cele aproape 30 de hectare – firme care să creeze locuri de muncă. Încercăm să oferim facilităţi importante investitorilor: să nu plătească taxe şi impozite pe proprietate la bugetul local sau să nu le percepem taxe pentru autorizaţia de construire, care ar fi destul de mari în mod obişnuit. Utilităţile publice le vom aduce tot noi în zonă, investitorii urmând să nu plătească în acest sens”, a declarat edilul urbei, Minel Prina, într-o conferinţă de presă derulată zilele trecute.

O parte semnificativă a terenului unde urmează a fi amenajat primul parc industrial din Slatina este cel unde ar fi urmat să se afle fabrică HONSEL din Germania pentru piese auto, proiect căzut oficial în anul 2011. Anunţurile iniţiale oficiale ale companiei indicau o investiţie de 36 de milioane de euro, urmând ca, la final, aceasta să se ridice la 140 milioane de euro. De asemenea, ar fi fost create 1.000 de locuri de muncă. Proiectul s-a spulberat după ce firma-mamă a intrat în insolvenţă.

Primăria Brebeni visează “S.F.”

Veştile bune se opresc însă aici deoarece municipalitatea slătineană vrea să mai amenajeze un parc industrial pe un teren de 16 hectare aflat la limita cu comuna Brebeni, localizată la 15 kilometri de capitala judeţului. Mai exact, primăria “a ochit” terenul unei foste unităţi militare de pe teritoriul comunei, teren pentru care a şi reuşit să obţină acordul de principiu în vederea preluării din partea Ministerului Apărării Naţionale. Încurajările iniţiale în acest sens s-au lovit însă de “şicanele” primăriei din Brebeni, ai căror reprezentanţi – iniţial de acord cu demersul municipalităţii din Slatina, s-au răzgândit acum şi ar vrea să păstreze ei terenul cu pricina pentru a face un parc industrial.

“Se pare că oamenii din administraţia comunei Brebeni nu lucrează în interesul cetăţenilor ori sunt cu capul în nori pentru că noi am cerut terenul fostei unităţi militare din zona cu pricina şi am primit acordul Ministerului Apărării Naţionale, cu condiţia să reabilităm câteva clădiri ale fostului Comisariat Judeţean al M.Ap.N. din Slatina. În acelaşi timp, cei de la minister ne-au solicitat să obţinem şi un aviz din partea Consiliului Local Brebeni că nu sunt interesaţi de preluarea terenului vizat de noi. În urma discuţiilor purtate cu viceprimarul ce ţine locul edilului de aici (primarul a fost suspendat din funcţie de Prefectura Olt din cauza absenţei foarte mari de la serviciu ca urmare a unei internări, n.a.), el a spus că nu este nicio problemă – de trei ori am primit aceste asigurări. Ulterior însă, şi mişeleşte am putea spune asta, Consiliul Local Brebeni a votat că vor să preia ei terenul fostei unităţi militare !?!... Păi, pun şi eu nişte întrebări acum: cu ce bani va putea reabilita Primăria Brebeni clădirile pe care M.Ap.N. le-a cerut în acest sens?! Sau cu ce bani vor introduce ei utilităţi publice în zonă?! Cu ce bani cred ei că vor putea realiza un parc industrial în zonă?!”, a întrebat, retoric, Prina

Şeful administraţiei slătinene este convins că omologii din comuna Brebeni nu vor reuşi să amenajeze un astfel de proiect care se dovedeşte unul delicat chiar şi pentru primăria unui oraş, darămite pentru o localitate rurală, chiar dacă este amplasată lângă o urbe importantă.

“Eu zic că domniile lor (Primăria Brebeni, n.a.) ar trebui să analizeze mai bine situaţia în interesul cetăţenilor, cu atât mai mult cu cât ei ar beneficia direct de pe urma angajărilor ce ar putea fi făcute în zona cu pricina în viitorul apropiat. Dar, aşa cum cunosc actualii edili ai comunei Brebeni legislaţia în momentul de faţă, sunt slabe şanse de a reuşi ei să amenajeze un parc industrial. Probabil că şi-au zis: <<De ce să dăm Slatinei terenul ?! Mai bine îl păstrăm noi, chiar dacă nu avem bani să facem un parc industrial>>”, a mai afirmat Prina, care a precizat că Primăria Slatina va mai face o solicitare Consiliului Local Brebeni pe această problemă în speranţa dobândirii terenului fostei unităţi militare de la graniţa dintre cele două localităţi.

Mai puteţi citi şi:

Este oficial: HONSEL nu mai vine la Slatina

FOTO VIDEO Termen final pentru aşteptatul bazin de înot de la Slatina: primăvara 2014


 

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite