FOTO-VIDEO  Termen final pentru aşteptatul bazin de înot de la Slatina: primăvara 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazinul de înot acoperit din Slatina este în lucrări de peste trei ani... (FOTO: Mugurel Manea)
Bazinul de înot acoperit din Slatina este în lucrări de peste trei ani... (FOTO: Mugurel Manea)

Demarat în anul 2011, proiectul de amenajare a unui bazin de înot la Slatina aşteaptă să fie terminat de trei ani, timp în care cinci termene de finalizare au fost consecutiv încălcate după ce Compania Naţională de Investiţii nu a mai plătit lucrările făcute de firma ce şi-a adjudecat licitaţia. Lucrarea e realizată în proporţie de 70%. La insistenţele Primăriei Slatina, CNI a reluat licitaţia pentru finalizarea proiectului de la Slatina.

Un proiect care trebuia terminat într-un an de zile s-a întins pe mai bine de trei ani. În acest răstimp, nu mai puţin de cinci termene de finalizare au tot fost depăşite pentru realizarea Bazinului de înot acoperit de la Slatina, singurul din judeţ, amenajat în curtea firmei locale de transport în comun LOCTRANS SA. Firma care şi-a adjudecat licitaţia, SC Euro Construct Internaţional SRL Bucureşti, a fost plătită “în tranşe” de Compania Naţională de Investiţii (C.N.I.) până ce, la un moment dat, nu a mai mişcat nimic pe şantier deoarece plăţile întârziaseră foarte mult. Practic, firma ajunsese să lucreze pe banii ei. Din acest motiv a fost doar o problemă de timp până ce între cele două părţi semnatare ale contractului să apară şi un litigiu.

C.N.I. s-a văzut nevoită să rezilieze contractul de 58 miliarde lei vechi cu firma bucureşteană, dar aceasta numai după ce reprezentanţii Primăriei Slatina au început să facă presiuni pentru finalizarea bazinului de înot. Oficialii autohtoni au cerut C.N.I. să se decidă: ori păstrează lucrarea în ograda proprie şi organizează o nouă licitaţie pentru finalizarea ultimei etape a proiectului, ori încredinţează investiţia autorităţilor slătinene, care s-au arătat gata să o finanţeze din bugetul propriu cu restul de 13-14 miliarde lei vechi cât s-a estimat că reprezintă lucrările restante. Iar CNI s-a hotărât: va continua să dea banii din surse bugetare de stat şi a demarat o nouă procedură a licitaţiei. În fapt, proiectul este deja pe SEAP, portalul unde se organizează licitaţiile statului. Până în decembrie se va şti ce firmă va finaliza bazinul de înot acoperit de la Slatina.

După bazinul de înot urmează şi Sala Polivalentă

Oficialii Primăriei Slatina sunt acum optimişti că proiectul va fi cu adevărat terminat şi că tot calvarul se va termina în câteva luni.

“Acum avem mari speranţe că bazinul de înot va fi realizat pe ultima sută de metri pentru că, în ultima discuţie purtată cu dl. ministru Dragnea în urmă cu o săptămână, am primit promisiuni ferme că, până în ianuarie-februarie 2014, vom avea bazin de înot. În plus, mai am o veste bună legată de o altă investiţie din Slatina care bate pasul pe loc, şi mă refer aici la Sala Polivalentă (un alt proiect amânat de C.N.I., n.a.): în cadrul aceleiaşi discuţii cu dl. Dragnea am ajuns la un consens şi urmează ca, săptămâna viitoare, să trimitem ultimele documente legate de Sală şi, într-un interval de timp de trei ani, să primim finanţare de la CNI şi pentru finalizarea acestui obiectiv”, a afirmat edilul Slatinei, Minel Prina.

“S-au înecat ca ţiganu’ la mal...”

Diferendul dintre cele două părţi a avut şi are drept “victime volaterale” locuitorii municipiului Slatina. Nerăbdători să vadă şi în oraşul lor un bazin de înot cum doar în oraşele mari există, oamenii aproape că şi-au pierdut speranţele în acest sens, dar ultimele veşti par să îi bucure.

“Din câte ştiu eu, din ce am văzut pe la televizor şi prin ziare, bazinul ăsta de înot trebuia terminat cam de multişor. Totul s-a amânat de fiecare dată şi mă miră asta pentru că am trecut şi eu prin zonă de multe ori şi bazinul pare terminat din afară. Cum se spune, s-au înecat ca ţiganu’ la mal: au terminat cea mai mare parte din bazin şi s-au oprit tocmai la final !?... Este o prostie, ca să nu îi spun bătaie de joc. Sper ca măcar acuma să fie ultima dată când ni se mai promite că termină lucrarea pentru că, altfel, se compromit total”, este de părere Marius Iancu.

Unul dintre motivele pentru care slătinenii aşteaptă cu nerăbdare terminarea lucrărilor la bazinul de înot acoperit din curtea Loctrans SA constă în faptul că mulţi îşi duc deja copiii în oraşe mari mai apropiate unde există de ani buni cluburi sportive de înot. Darea în folosinţă a unui bazin de înot în oraşul lor i-ar scuti de cheltuieli serioase în acest sens, cum este convinsă şi Andreea Baciu că se va întâmpla şi la Slatina: “Personal, am prieteni care abia aşteaptă inaugurarea acestui bazin de înot pentru că vor să îşi înscrie copiii la acest sport. I-am întrebat de ce nu îi duc la alte sporturi şi mi-au spus că nu le plac sporturile de contact care sunt acum la modă şi că vor ceva <<curat>>, iar înotul ar fi ceva care li pare perfect. Cred că sunt mulţi care gândesc ca ei”.

Elevii de gimnaziu – intrare gratuită

La acest moment, singurul bazin de înot acoperit din întreg judeţul Olt, la care se lucrează în municipiul Slatina, este realizat în prezent în proporţie de 70 %. Exteriorul clădirii ce va adăposti bazinul a fost finalizat în mare parte, necesare fiind acum operaţiunile de finisare. Grosul lucrărilor sunt cerute la interior: pavarea şi finisarea bazinului cu gresie şi mozaic specific, plus compartimentarea interioară şi placarea cu gresie, faianţă şi rigips. Datele tehnice ale proiectului prevăd că acesta va avea dimensiunile de 25/12,5 metri, întreaga investiţie urmând a ocupa în total aproape 2.000 mp.

Primăria a executat deja lucrările ce au depins de instituţie: racord gaze naturale, energie electrică, apă-canal, autorităţile locale cheltuind în acest sens patru milioane de lei. Pentru finalizarea proiectului se estimează că ar mai fi nevoie de aproape 13-15 miliarde lei vechi. Reprezentaţii Primăriei analizează posibilitatea ca, după finalizarea lucrărilor, elevii de gimnaziu să aibă intrarea gratuită în incinta bazinului de înot.
 

Din acelaşi ciclu:

VIDEO-FOTO  Slătinenii, lăsaţi din nou "cu ochii-n soare": bazinul de înot va fi terminat... la anu’

FOTOGALERIE Finalizarea bazinului de înot din Slatina, din amânare în amânare

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite