VIDEO Festivalul de umor unde se intră cu paşaport de oltean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doritorii îşi fac paşaportul la „cortul“ din coceni FOTO: Alina Mitran
Doritorii îşi fac paşaportul la „cortul“ din coceni FOTO: Alina Mitran

Festivalul de Umor „Oltenii şi… restu’ lumii“ s-a deschis astăzi la Slatina, judeţul Olt, când a şi fost instituită, simbolic, vama la podul peste râul Olt.

Festivalul de umor „Oltenii şi… restu’ lumii“, ediţia a XXII-a, are loc în perioada 6-9 octombrie la Slatina. Una dintre „măsurile“ luate de organizatori a fost de a institui o vamă simbolică la podul peste râul Olt. Cei care doresc să traverseze podul vor trebui să prezinte paşaportul de oltean. Documentul se obţine de la un „birou“, construit din strujeni de porumb. Solicitanţii trebuie doar să declare că doresc paşaport, iar un caricaturist le va desena „moaca“ pe actul neconvenţional.

La deschiderea evenimentului, primul care a trecut podul cu acte în regulă a fost actorul Ion Dichiseanu, invitatul de onoare al festivalului. Artişti din partea locului participanţi la festival au improvizat şi o mică scenetă, în dreptul podului, intitulată „Oltenii şi tehnologia“, la care au asistat publicul şi invitaţii de onoare.
La festivalul de Slatina au venit invitaţi din toată România, plus ansambluri folclorice ale grupurilor etnice din ţările vecine. Printre invitaţii de onoare, la deschiderea evenimentului, s-au aflat şi doi ofiţeri americani de rang înalt mobilizaţi de Armata SUA la Baza Militară de la Deveselu. În prima zi au fost programate mai multe vernisaje ale unor expoziţii de caricatură şi fotografie umoristică.

Filme româneşti cât cuprinde

Vineri, 7 octombrie, în cea de-a doua zi, se poate merge din nou la târgul meşterilor populari şi se pot încerca produse în bună parte tradiţionale. Vor mai fi lansări de carte la Centrul Cultural „Eugen Ionescu“, concursuri de epigramă, parade ale portului popular, precum şi o petrecere cu ansamblurile folclorice invitate, iar seara va fi încheiată cu spectacolele lui Costel Pătrăşcan şi Daniel Iancu şi ale cântăreţului de muzică Puya. Între aceste momente, pasionaţii de film pot vedea pelicula „Cel ales“, invitatul special fiind actorul Bogdan Stanoevici, care interpretează rolul principal.

oltenii si restu lumii 2016

Invitatului de onoare, actorul Ion Dichiseanu, i s-au înmânat atât paşaportul, cât şi „steagul“ oltenesc

Sâmbătă, între orele 10.00 şi 14.00, copiii pot vedea la centrul cultural filmele „Un bulgăre de humă“, „Uimitoarele aventuri ale muschetarilor“, în timp ce spectacolele în aer liber vor continua cu ansamblurile invitate. De la 20.15 va rula filmul „Live“, în prezenţa regizorului Laurenţiu Damian, iar seara, la scena în aer liber, vor cânta Dorian Popa şi Lora. Pentru cei care n-au ajuns în zilele precedente, este de menţionat şi că „salonul de înfrumuseţare“ rămâne deschis, loc în care mai mulţi caricaturişti le vor reproduce fizionomia conform viziunilor proprii.

Drepturile participanţilor

Şi ultima zi de festival, duminică, 9 octombrie, este plină de evenimente. La terasa „La căţaua leşinată“ există o mustărie deschisă clienţilor până târziu în noapte, unde fondul sonor este asigurat de mai multe tarafuri invitate. Gala filmului continuă în sala roşie a Centrului Cultural „Eugen Ionescu“, între 10.10 şi 14.14, cu două documentare – „Brâncuşi“ şi „Maria Tănase“, la ora 18,30 fiind programată premiera piesei „Amadeus“, cu Ion Dichiseanu, Eugen Cristea, Victoria Cociaş, George Piştereanu, Tomi Cristin, regia Toma Enache.
Mai este programat, de la ora 20.20, filmul „Concertul“, iar seara şi festivalul se vor încheia, la scena în aer liber, cu un concert DJ Project şi Andra.

oltenii si restu lumii 2016

Şi ofiţerii americani de la Deveselu au fost primiţi olteneşte la festival

Obligaţiile participanţilor, aşa cum sunt acestea menţionate în paşaportul de oltean: „să participe la festival, să le placă prazul, zaibărul şi pastrama, să poarte un ecuson cu funcţia primită în festival, să îşi pună moaca pe paşaport ca să poată fi recunoscuţi“. În privinţa drepturilor: „în spaţiul Olteniei drepturile nu se acordă, ţi le faci rost!“.

A început festivalul „Oltenii şi... restu’ lumii“,  a XXVI-a ediţie

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite