VIDEO  Acuzaţii de malpraxis la Spitalul Judeţean Slatina: fetiţă de opt ani, operată de două ori în zece zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi acuzaţii de malpraxis la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina. Viaţa unei fetiţe de opt ani a fost pusă în pericol după ce a fost operată de două ori în zece zile. Părinţii fetiţei spun că medicii slătineni au greşit când au operat-o prima dată deoarece ar fi pus eronat diagnosticul iniţial. Astfel, fetiţa a fost operată mai întâi de apendicită,  apoi a ajuns la Spitalul nr. 1 din Craiova, unde a fost operată de pietre la fiere.

Faima tristă căpătată în ultimii ani de Spitalul Judeţean din Slatina, denumit acum de unii drept “Spitalul groazei” din cauza numeroaselor cazuri de malpraxis ce s-au soldat cu vieţi umane curmate din motive care mai de care mai strigătoare la cer, strică imaginea unei unităţi sanitare ce ar trebui să fie un etalon. De data aceasta este vorba despre o fetiţă de opt ani, Larisa Stoican, care a fost nevoită să suporte două operaţii dificile în mai puţin de zece zile.

Părinţii fetiţei sunt îngroziţi de ce i s-ar fi putut întâmpla copilului dacă nu ar fi insistat să fie transferată la Spitalul Judeţean din Craiova după ce încrederea lor în medicii slătineni a fost serios pusă la îndoială după prima operaţie care nu ar fi trebuit să aibă loc.

“Noi am venit prima dată cu fetiţa acuzând dureri mari în zona abdominală – în partea dreaptă, asta se întâmpla în ultimele zile ale lunii trecute. După patru zile în care ne-au ţinut fetiţa pe secţia Pediatrie, cei de aici (SPitalul Judeţean Slatina, n.r.) au vrut să ne trimită acasă cu fetiţa pe motiv că nu are nimic, dar noi am refuzat şi am insistat pentru un nou control deoarece fetiţa acuza în continuare dureri mari. Ea a fost văzută de dr. Tusciuc care a spus că ar fi vorba despre apendicită şi că trebuie operată. După operaţie, fetiţa acuza iarăşi dureri mari, dar doctorul ne-a spus că este ceva normal după o operaţie ca pacientul să prezinte asemenea simptome şi, după câteva zile, ne-a făcut chiar externarea pentru fetiţă. La o zi după externare însă, ne-am pomenit iar cu Larisa (fetiţa, n.r.) că acuza dureri groaznice în aceeaşi zonă, făcea crize, nu ne mai recunoştea. Ne-am întors la spital. Aici a fost văzută de un alt doctor care a pus-o pe calmante, dar noi i-am cerut să facă altceva pentru că nu este normal să-i dea doar pastile. Ba chiar le-am cerut să ne transfere fetiţa la Craiova sau la Bucureşti dacă ei nu vor să facă ceva. Cei de la spital au fost de acord, ne-au dat ambulanţă pentru deplasare şi, deşi tot ei au scris în fişe că fetiţa trebuie însoţită de un doctor pe parcursul transferului, acest lucru nu s-a întâmplat, dar măcar am ajuns cu bine la Craiova. Medicii de aici au spus că fata are colecist - adică pietre la fiere, şi a doua zi fata a şi fost operată, iar acum este bine, slavă Domnului. Ce mai, am trecut prin nişte clipe cumplite”, a spus Petre Stoican, tatăl fetiţei, care aşteaptă acum externarea fetiţei de la Craiova pentru a o aduce acasă - în siguranţă.

Analizele de la Slatina au indicat apendicită

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina au afirmat că decizia medicului care a operat-o pe fetiţă a fost una corectă, conformă cu simptomatologia prezentată de pacientă la momentul cu pricina.

“Rezultatele investigaţiilor paraclinice şi imagistice efectuate asupra pacientei în perioada cât aceasta a fost internată la Spitalul Judeţean Slatina au confirmat, alături de examenul obiectiv al medicului de chirurgie pediatrică (Mircea Tusciuc, n.r.), diagnosticul de colică renală ce a stat la baza deciziei de intervenţie chirurgicală pentru apendicectomie (apendicită, n.r.). Niciuna din datele de laborator sau clinice înregistrate în perioada internării şi până la data externării nu a ridicat suspiciunea unei afecţiuni biliare. A fost efectuat inclusiv un examen ecografic în care aspectul veziculei biliare şi a căilor hepatice a reieşit a fi normal, motiv pentru care s-a exclus o astfel de afecţiune”, a declarat dr. Cătălin Pătru, director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

Acum, părinţii fetiţei sunt decişi să depună o sesizare la Colegiul Medicilor Olt, dar şi să acţioneze în judecată atât conducerea Spitalului Judeţean din Slatina, dar şi pe medicul slătinean care le-a operat copilul.

În ce-l priveşte pe medicul Mircea Tusciuc, acesta nu a dorit să vorbească cu presa.

Cine este dr. Mircea Tusciuc

Medicul Mircea Tusciuc este unul dintre doctorii Spitalului Judeţean Slatina care au mai avut probleme mari. Medic specialist primar în ortopedie şi chirurgie pediatrică, acesta a fost condamnat, nu mai devreme de anul trecut, la o pedeapsă de doi ani şi opt luni cu executare de Judecătoria Slatina alături de un alt coleg de breaslă (Paul Iancu) după ce, în anul 2010, un copil de nouă ani din comuna Şerbăneşti a decedat după ce a fost internat la spitalul din Slatina cu o fractură la mâna stângă. Judecătorii slătineni au decis că cei doi doctori se fac vinovaţi de ucidere din culpă. Doctorul Mircea Tusciuc a fost condamnat la doi ani şi opt luni cu executare, în vreme ce colegul său, dr. Paul Iancu, a primit doi ani după gratii. Potrivit probatoriului instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, la data de 23 mai 2010 - în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, medicul ortoped Paul Iancu nu ar fi examinat corespunzător pe minorul Cristian Grigore în vârstă de nouă ani, din comuna Şerbăneşti, judeţul Olt, care se prezentase pentru îngrijiri medicale pentru o fractură la mâna stângă. La rândul său, dr. Mircea Tusciuc a fost acuzat că nu a acordat îngrijirile medicale adecvate minorului pe perioada internării şi a decis, în mod inoportun, externarea pacientului pe 26 mai 2013.

Întâmplarea a făcut ca minorul să fie adus de urgenţă la spitalul din Slatina în aceeaşi seară şi reinternat. În dimineaţa zilei următoare, dr. Tusciuc l-a operat pe băiat şi i-a amputat mâna stângă, însă, din cauza unor complicaţii medicale ulterioare, băiatul a decedat în ziua următoare. Deşi ambii doctori au fost concediaţi ulterior, Tusciuc a reuşit să revină pe post după ce a câştigat în instanţă anularea deciziei spitalului slătinean. “Raportul de expertiză medico-legală întocmit în cauză a concluzionat faptul că decesul minorului s-a produs urmare a modului necorespunzător de stabilire a diagnosticului de către cei doi inculpaţi, acordarea unor îngrijiri medicale neadecvate, nediagnosticarea în timp util a complicaţiilor tanato-generatoare, a lipsei de supraveghere atente şi corecte a bolnavului la internare şi pe perioada internării“, se arăta într-un comunicat de presă de la acea vreme al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Deşi ambii doctori au fost concediaţi, aceştia au reuşit să revină pe post după ce au câştigat în instanţă anularea deciziei spitalului slătinean. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Craiova care, în luna mai a.c., a desfiinţat sentinţa Judecătoriei Slatina şi a retrimis cauza spre rejudecare tot acestei instanţe.

De asemenea, pe 28 iunie 2013, acelaşi dr. Mircea Tusciuc era acuzat de malpraxis după ce un copil pe care îl tratase pentru o fractură de mână a rămas complet paralizat de mâna respectivă în urma tratamentului medical dispus de medic. Octavian Burcea, de patru ani, din comuna Osica, judeţul Olt, a fost adus de părinţi la Spitalul Judeţean din Slatina în data de 10 mai din cauza unei căzături ce i-a provocat micuţului o fractură la mâna dreaptă. Băiatul a intrat pe tura dr. Mircea Tusciuc la secţia Chirurgie Infantilă, care i-a pus o atelă gipsată şi, după cinci zile de internare, l-a externat. După trei săptămâni de la acest moment, timp în care copilul a venit periodic la control, i-a fost scos gipsul, dar acesta a spus că nu îşi mai poate mişca mâna. Pareza s-a transformat, după câteva zile, într-o paralizie totală a mâinii drepte.
 

Vă mai recomandăm, pe aceeaşi temă:

Spitalul Judeţean Slatina se modernizează, dar nu scapă de imaginea scandalurilor de malpraxis

Doi doctori de la Spitalul Judeţean Slatina, condamnaţi "cu executare" pentru moartea unui copil de nouă ani

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite