UPDATE Site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cele ale caselor judeţene au picat. Informaţiile arată că responsabilii n-au achitat taxa anuală de mentenanţă

0
0

Site-urile caselor judeţene de sănătate şi cel central al CNSAS au picat în cursul zilei de vineri, 1 iunie. Responsabilii din teritoriu n-au primit nicio explicaţie de la centru.

UPDATE De vineri după-amiază, atât site-ul CNAS, cât şi cele din judeţe, sunt din nou funcţionale. Data de expirare a domeniului „cnas.ro“ apare acum ca fiind „1.06.2019“, ceea ce înseamnă că s-a reînnoit, achitându-se contravaloarea serviciului de mentenanţă. 

Imagine indisponibilă

Dacă aveţi nevoie de informaţii despre furnizorii de servicii medicale în contract cu CJAS pe teritoriul unui judeţ, de informaţii legate de tipurile de servicii oferite în baza calităţii de asigurat, dacă doriţi să verificaţi calitatea dumneavoastră de asigurat în sistemul public de sănătate etc. nu mai puteţi face toate acestea dintr-un motiv simplu: site-urile caselor judeţene, ca şi cel al CNAS, au devenit nefuncţionale vineri, 1 iunie 2018.

Chiar şi anunţurile conducerii CNAS cu privire la problemele legate de funcţionarea SIUI (sistemul informatic în care furnizorii de servicii medicale raportează serviciile prestate, şi care se blochează frecvent) erau postate tot pe site-ul propriu.

De vină pentru blocarea site-urilor ar putea fi neachitarea taxelor pentru mentenanţă anuală pentru domeniile „.ro“, deşi prestatorul acestui serviciu a postat încă de acum trei luni un anunţ despre implementarea sistemului. Conform anunţului, „acestea se vor înregistra sau reînnoi pe o perioadă limitată de timp, minim 1 an şi maxim 10 ani. Pentru reînnoirea numelor de domenii, posesorii trebuie să achite contravaloarea serviciului de mentenanţă anuală, pentru perioada dorită, prin partenerul RoTLD care administrează domeniul“.

„Un domeniu pentru care nu a fost plătită contravaloarea serviciului de mentenanţă anuală primeşte starea de «pendingDelete» şi va fi şters automat peste 90 de zile“

Deşi taxa nu este înrobitoare, cei responsabili pare că n-au achitat-o la timp, statusul domeniul „cnas.ro“ fiind „PendingDelete“. „Contravaloarea serviciului de mentenanţă anuală este stabilită de parteneri (registrari), ţinând cont că tariful practicat de registrul RoTLD va fi de 6 EUR/an, fără TVA (tarif oferit partenerilor acreditaţi RoTLD). Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieţei europene din domeniu, ajustată la veniturile şi la puterea de cumpărare a românilor. Pentru posesorii de domenii care sunt administrate de către ICI Registrar, contravaloarea serviciului de mentenanţă anuală este de 12 euro, fără TVA.“, se mai precizează în anunţul de pe site-ul prestatorului. Anunţul preciza inclusiv data de expirare a domeniilor „.ro“, dar şi modalitatea în care deţinătorii drepturilor de folosinţă a domeniilor pot verifica în ce situaţie se află.

Un domeniu pentru care nu a fost plătită contravaloarea serviciului de mentenanţă anuală primeşte starea de "pendingDelete" şi va fi şters automat peste 90 de zile. În această perioadă domeniul respectiv este nefuncţional, singura operaţie permisă fiind cea de reînnoire“, se mai precizează pe site-ul institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Informatică Bucureşti cu privire la administrarea acestor domenii.

Imagine indisponibilă

Şefii caselor judeţene s-au trezit în faţa faptului împlinit. Cum vineri, 1 iunie, este zi de sărbătoare legală, reclamaţiile încă nu au venit. „Nu ştiam că nu funcţionează, acum am verificat şi, într-adevăr, nu ne putem loga“, a declarat preşedintele CJAS Olt, Florin Ciocan. Site-urile caselor judeţene nu sunt funcţionale deşi, la interogarea pe site-ul http://www.rotld.ro., status-ul acestora este„Ok“.

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite