Unde se taie miei cu avizul medicilor veterinari. Bolile parazitare care se transmit când lipseşte igiena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru spaţii au fost avizate temporar  pentru sacrificarea mieilor FOTO: Alina Mitran
Patru spaţii au fost avizate temporar  pentru sacrificarea mieilor FOTO: Alina Mitran

Deşi în judeţ funcţionează mai multe târguri de animale, puţine sunt primăriile care au solicitat Direcţiei Sanitar-Veterinare autorizarea unor spaţii temporare de sacrificare. Ce riscăm dacă alegem să cumpărăm miei tăiaţi în spaţii necontrolate.

Direcţia Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor Olt a primit doar patru solicitări de autorizare a spaţiilor temporare de sacrificare a mieilor. Astfel, cu cinci zile înainte de Paşte, este sigur că puteţi cumpăra carne de miel din patru puncte de sacrificare.

Unul dintre acestea este târgul de săptămână din Osica de Sus, unde a început sacrificarea mieilor încă de duminică, 1 apirlie 2018, iar consumatorii pot alege mielul dorit, urmând ca acesta să fie sacrificat, şi sâmbătă, 7 aprilie 2018.

În Slatina va funcţiona, de asemenea, un punct de sacrificare, deschis în perioada 5-7 aprilie 2018, la fostul abator din zona Strehareţi.
În Balş şi în Drăgăneşti sunt de asemenea autorizate puncte de sacrificare, care vor funcţiona tot în perioada 5-7 aprilie 2018, în spaţiile pieţei agro-alimentare din fiecare localitate.

„În aceste spaţii avizate temporar , sacrificarea se face numai la cererea directă a consumatorilor, iar carnea de miel rezultată se comercializează numai direct solicitantului şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem de către medicii veterinari prezenţi în acele obiective, neputând fi livrată unităţilor din domeniul alimentaţiei înregistrate/autorizate sanitar-veterinar“, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, dr. Venera Popa.

Medicii veterinari mai atrag atenţia supra pericolului achiziţionării cărnii de miel din surse nesigure, precizând că o serie de boli parazitare pot fi transmise, dacă sacrificarea nu este făcută în condiţii igienice. Printer acestea: sarcosporidioza, cisticercoza, salmoneloza, colibaciloza, campilobacterioza, toate acestea putând produce toxiinfecţii alimentare.

Deşi atenţionările medicilor vin an de an, cei mai mulţi consumatori aleg în continuare să cumpere direct de la ciobani, unii „rezervând“ animalele cu săptămâni înainte.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite