Uciderea Alexandrei, cazul care a ţinut România cu sufletul la gură. „Un copil exemplu, un copil cu rafinament şi drăgălăşenie...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două zile în care a negat vehement că le cunoaşte pe Alexandra şi pe Luiza Melencu, fata dispărută în aprilie, Gheorghe Dincă a recunoscut că le-a ucis şi a povestit cu lux de amănunte cum a făcut-o.

Dispariţia, în urmă cu şase zile, a Alexandrei Măceşanu, o adolescentă de 15 ani, din Dobrosloveni, judeţul Olt, caz sfârşit tragic, cu mărturia principalului suspect că a ucis două fete, a ţinut România cu sufletul la gură şi o aruncă în pragul revoltei. Au picat capete,  politicienii se zbat să câştige capital de imagine, românii de rând se revoltă, iar părinţii sunt doborâţi de durere.

Istoria unei tragedii

Un anunţ care ar fi trebuit să pună rapid în gardă autorităţile a apărut, pe Facebook joi dimineaţa, 25 iulie 2019 şi la poliţie cu o seară înainte, spun părinţii. O mamă îngrijorată anunţa că fiica ei, Alexandra Măceşanu, elevă la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Caracal, a plecat de acasă în urmă cu o zi, spre Caracal, iar de atunci nimeni nu mai ştie nimic de ea. Postarea mamei s-a distribuit masiv, însă nicio veste nu a apărut până a doua zi dimineaţă, când tot o postare pe Facebook îngrozea România: cineva anunţa că la o locuinţă din Caracal s-au găsit patru trupuri arse şi se suspecta că ar fi vorba despre fete răpite. Anchetatorii au fost obligaţi să aibă o primă reacţie şi au confirmat că fac percheziţii în cazul dispariţiei Alexandrei. Ceva mai târziu, au apărut primele fotografii cu cele găsite în curtea locuinţei suspectului Gheorghe Dincă, într-un butoi metalic, printre resturi arse şi multă cenuşă: o mulţime de oase, despre care primii medici legişti care au ajuns la faţa locului au spus că ar putea fi umane, dar şi mai multe resturi metalice: capse, bijuterii, sârme etc.

Dispariţie - lipsire de libertate - omor  -  viol - trafic de minori

Anchetatorii încep percheziţiile într-o curte de aproximativ 3.000 metri pătraţi, plină de buruieni, cu aspect de depozit de fiare vechi, împrejmuită cu garduri înalte şi păzită de mai mulţi câini. Au ajuns aici după ce joi, cu o zi înainte, Alexandra Măceşanu, reuşise să sune la 112, în jurul orei 11.00, de trei ori în circa 6 minute, şi să le spună anchetatorilor, la cel de-al treilea apel, care a durat peste 20 de minute, că un bărbat în vârstă, cu ochi albaştri şi cu burtă, a violat-o, a bătut-o, a legat-o cu sârmă şi o ţine prizonieră într-o casă aproape părăsită. I se cere să descrie ce vede de la fereastra imobilului în care se află, iar fata le spune că este o curte cu iarbă mare, cu mai mulţi câini, cu un nuc şi un brad.

Dosarul de dispariţie deschis la Poliţia Municipală Caracal se transformă în dosar pentru lipsire de libertate. Poliţiştii încep să caute, pe de o parte, o curte care să semene cu cele descrise de fată, iar pe de alta, o maşină gri, informaţie furnizată tot de Alexandra. Se verifică toate camerele de luat vederi din zona indicată de fată drept punctul din care şoferul de ocazie a preluat-o, se primesc de la STS mai multe adrese în urma localizării telefonului de pe care Alexandra a sunat, care îi aparţinea bărbatului, începe o adevărată goană pentru îndeplinirea formalităţilor, obţinerea de mandate pentru percheziţii, de autorizări etc. Se fac percheziţii la trei adrese furnizate de STS în urma localizării pe o arie largă a apelului, dar nu se găseşte nimic din ce căutau anchetatorii. Ulterior, este furnizată o a patra adresă, se obţine mandat şi pentru aceasta, dar poliţiştii aşteaptă dimineaţa, să poată intra conform procedurilor. Acesta este aspectul care a inflamat România, cei mai mulţi jurişti fiind de părere că era un caz de forţă majoră şi că nu se mai putea pune problema de mandat când la mijloc era viaţa unui om.

Imagine indisponibilă

Din această casă Alexandra a reuşit să sune la 112 FOTO: Mediafax 

Când în sfârşit anchetatorii pătrund în curtea celui care a devenit rapid principalul suspect în cazul răpirii tinerei, Gheorghe Dincă, un bărbat de 66 ani,  îl găsesc în curte. Încep căutările şi se descoperă rapid, într-un butoi metalic, mai multe resturi arse care par a fi oseminte umane, iar printre ele, tot felul de resturi metalice. Încadrarea în dosar se transformă în omor, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal îşi declină competenţa către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

Gheorghe Dincă este ţinut aproape toată ziua de vineri în curte, să asiste la ce descoperiri fac anchetatorii. În cursul serii este dus la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, pentru a-i fi recoltate probe biologice, şi readus la locul în care percheziţiile au continuat până noaptea târziu. În noaptea de vineri spre sâmbătă, 26/27 iulie 2019, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt îşi declină competenţa în favoarea DIICOT - ST Craiova, la solicitarea părinţilor Alexandrei, după cum avea să declare în mai multe rânduri activistul civic Alexandru Cumpănaşu, unchiul fetei dispărute, care, de altfel, a acuzat constant modul de desfăşurare a operaţiunilor. DIICOT conexează, astfel, dosarul cu un altul aflat în lucru, al Luizei Melencu, domiciliată în Dioşti, judeţul Dolj, o altă tânără, de 19 ani, dispărută în condiţii similare tot din Caracal, în 14 aprilie.

Arestat pentru viol şi trafic de minori

Gheoghe Dincă, suspectul principal, a fost reţinut de procurorii DIICOT pentru viol şi trafic de minori şi prezentat judecătorului pentru arest preventiv. Conform avocatului său, numit din oficiu, a respins, timp de două zile, acuzaţiile care i se aduc, cedând în schimb duminică după prânz, când a recunoscut că a omorât două fete, cel mai probabil Alexandra şi Luiza. Suspectul le-ar fi spus anchetatorilor că fetele au venit de bunăvoie, că le-a adus pentru relaţii sexuale şi că, în fiecare dintre cazuri, lucrurile ar fi escaladat şi s-a ajuns la crimă pentru că fetele ar fi refuzat raportul sexual.

Ce dovezi au anchetatorii

Anchetatorii au adunat, între timp, mai multe dovezi. În maşina cu care a luat-o pe Alexandra „la ocazie“ şi în care se presupune că ar fi şi violat-o au fost găsite fire de păr şi un cercel al adolescentei, conform declaraţiilor din dimineaţa de 28 iulie 2019, făcute de Alexandru Cumpănaşu, unchiul fetei, probele ADN confirmând că i-ar aparţine tinerei.

În plus, anchetatorii au mai găsit în locuinţa suspectului o carte de vizită indicată de Alexandra în discuţia cu poliţiştii. Suspectul nu a putut motiva cum de apelul înregistrat la 112 s-a făcut de pe telefonul său mobil, şi nici un alt apel, către părinţii Alexandrei, prin care aceştia erau anunţaţi, joi, după ce fata deja sunase la 112, că tânăra s-ar afla în Belgia şi că nu mai vrea să se întoarcă acasă. Pentru restul de probe, dintre care poate cele mai importante sunt oasele calcinate, cei 21 de dinţi şi bucăţile de craniu, anchetatorii aşteaptă confirmări de la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici“, pentru a avea certitudinea că sunt oase umane.

„Aşa de finuţă, avea o drăgălăşenie...“

Cei care au cunoscut-o pe Alexandra vorbesc despre ea la superlativ. Directorul liceului la care învaţă, cel mai bun din judeţ, a precizat că fata a încheiat primul an de liceu cu media 9,02. Instructorul ansamblului „Dor de Romanaţi“, Lucian Stroe, în care Alexandra activa, o descrie tot ca pe o fată veselă, respectuoasă, serioasă, un bun coechipier şi dedicată dansului popular, pe care l-a învăţat încă din clasa a V-a.

Profesoara ei de cusături tradiţionale, îndeletnicire care pe Alexandra a „prins-o“ pe când avea doar 10 ani, spune că fata era „un copil exemplu, un copil cu rafinament şi drăgălăşenie…“. Profesoara Olga Filip a oferit, de altfel, o mărturie importantă şi despre suspectul de crimă Gheorghe Dincă, pe care l-a cunoscut tot „la ocazie“ şi în maşina căruia a urcat de mai multe ori, tocmai pentru că părea de încredere: „Om serios, om în toată puterea cuvântului, cum e vorba. L-aş fi ales pe el , de multe ori îmi era frică de alţii care aşteptau acolo. Urci la ăsta, că e om serios. Şi uite ce om serios era!“.

Revolta opiniei publice

Pornind de la faptul că autorităţilor le-a luat 19 ore de când Alexandra a anunţat că este în pericol şi până la momentul descinderilor în curtea suspectului, opinia publică a reacţionat organizând proteste în toată ţara şi sub mai multe forme. La Caracal, în faţa porţii suspectului, unde acesta a fost adus în fiecare zi pentru a asista la percheziţii, sunt proteste în fiecare zi, cum, de altfel, proteste au fost organizate şi în mai multe oraşe ale ţării. Federaţia Naţională a Elevilor, pe de altă parte, a semnalat că astfel de cazuri se pot repeta oricând, în situaţia în care statul nu este capabil să le asigure elevilor mijloace sigure şi accesibile de transport.

CITIŢI ŞI: Ipoteza şocantă lansată de bunicul Luizei, fata dispărută din Caracal în aprilie: „Altele sunt interesele...“

Filmul evenimentelor, varianta procurorilor, în cazul dispariţiei şi crimei din Caracal, prezentat pas cu pas de magistratul Antonia Diaconu

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite