Slatina: FOTO/ O familie de olteni şi-a luat animal de companie o barză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din satul Sterpu, comuna Valea Mare  - judeţul Olt, îngrijeşte o barză de aproape cinci ani. Pasărea s-a împrietenit cu orătăniile din curte şi cu vecinii, iar pe timp geros stă la gura sobei. Stăpânii o hrănesc numai cu peşte şi carne.

Bărzica, aşa cum îi spune familia Nelu şi Stela Roşu, a ajuns în gospodăria lor în urmă cu cinci ani. “A găsit-o fiul meu, care se afla la pescuit. Era rănită şi cu penele ciufulite. A adus-o acasă, am îngrijit-o, iar de atunci a rămas la noi. I-am anunţat pe cei de la Protecţia Animalelor, pe medical veterinar şi poliţia din comună, dar nu a venit nimeni să o ia. Acum nu mai vrem noi să o dăm pentru că ne-am ataşat foarte mult de ea”, povesteşte Stela Roşu. Bărzica locuieşte singură într-o anexă din gospodărie, unde stă pe un sac mare, plin cu grâu, la gura sobei.

image
image

Când îi e frig, Bârzica se încălzeşte la sobă

Dimineaţa şi seara, străpânii îi fac focul şi îi servesc masa de trei ori pe zi. “Îi dăm peşte şi carne, fiartă, prăjită, sau pe grătar. Are farfuria ei, iar apă bea dintr-o găleată. Nu mănâncă altceva, am încercat să-i dăm fructe şi dulciuri, dar nu vrea. Nu am făcut un calcul la cât cheltium cu ea, dar nici nu contează asta pentru că o iubim foarte mult. Carne avem din producţia proprie, lemne pentru foc avem, îi cumpărăm doar peşte. Odată pe săptămână face baie, îi punem o cădiţă cu apă în camera ei şi se spală singură. Vara îi place cel mai mult, că să iese în curte cu celelalte păsări. Dacă vine o pasăre strîină în gospodărie, nu o lasă, o aleargă până pleacă. Uneori stă pe gardul de la poartă, vecinii s-au obişnuit, vorbesc tot timpul cu ea”, povesteşte Marina, fiica soţilor Roşu. 

image
image

Bărzica mănâncă numai peşte şi carne fiartă sau la grătar

“Ne gândim cu groază că într-o zi va zbura”

Familia Roşu nu vrea să renunţe la barză nici în ruptul capului. Oamenii spun că pasărea face parte din familie şi că o iubesc foarte mult. “Într-o seară s-a sperit de un câine şi a plecat de acasă. Am fost foarte supăraţi în noaptea aia, îmi amintesc că nici nu am dormit, am plans şi ne-am gândit numai la ea. A doua zi, Marina a plecat să o caute şi  a găsit-o în apropierea casei, era cu nişte gâşte. A strigat-o „Bărzica”, iar ea când a auzit a fugit la fată. Marina a luat-o în braţe şi a adus-o acasă. Şi ea s-a ataşat de noi, ştie când ne jucăm cu ea, e fericită. Ne gândim cu groază că într-o zi va zbura şi nu se va mai întoarce, nu ştim ce vom face fără ea”, a mai spus Stela Roşu. 


Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite