Simulare Bacalaureat, proba la Limba română. „Nu are voie nimeni să ia sub 5”. Județul în care s-a absentat masiv

0
Publicat:

Elevii aflați în ultimul an de liceu au susținut luni, 27 martie 2023, simularea probei la Limba și literatura română. Subiectele au fost de dificultate medie, apreciază un profesor din Olt.

Subiectele de la Limba Română au fost de dificultate medie FOTO: arhiva
Subiectele de la Limba Română au fost de dificultate medie FOTO: arhiva

Cu un minimum de efort, elevii ar trebui să adune lejer punctajul pentru o notă de trecere la Limba și literatura română, subiectele pe care le-au avut de rezolvat, ca un „antrenament” pentru examenul de Bacalaureat din vară, fiind de dificulate medie, apreciază prof. Felicia Alexandru, de la Colegiul Național „Radu Greceanu” din Slatina.

Elevii puteau obține 30 puncte (din totalul de 100) doar rezolvând prima parte a cerinței de la subiectul I, iar pentru asta aveau de citit cu atenție un text dat și de oferit răspunsuri la cinci întrebări, fiecare cotată cu șase puncte. 

„La punctul B, pentru 20 de puncte, aveau un eseu argumentativ - dacă succesul este influențat sau nu de mediul de lucru - în care, într-un argument, să se raporteze la informațiile din fragmentul extras din textul  „L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu”, de Vasile Țițescu, iar  un alt argument - să vorbească despre experiența personală sau culturală, dacă succesul este influențat sau nu de mediul de lucru. La fel, un subiect cu o temă destul de ușoară”, a apreciat prof. Alexandru.

La subiectul al II-lea, pentru 10 puncte, elevii au avut de scris despre ideea poetică și mijloacele artistice din poezia „Versuri”, de Tudor Aerghezi.

„Având în vedere că Tudor Arghezi este poet modernist și se studiază la clasa a XII-a, și aici se putea foarte ușor rezolva subiectul. La ideea poetică și mijloacele artistice trebuia să vorbească despre ideea centrală a textului, despre figurile de stil, despre faptul că, fiind o poezie modernistă, este scrisă în versuri albe...”, a mai spus prof. Alexandru. 

La ultimul subiect, în funcție de profil, elevii au avut de scris despre particularitățile de construcție ale unui personaj dintr-un basm cult studiat la clasă, cei de la Real, respectiv să prezinte relațiile între două personaje într-un basm cult studiat la clasă, cerințe și acestea simple. 

„Nu are voie nimeni să ia sub 5”, a mai spus prof. Felicia Alexandru, menționând că a ales ca la clasa la care predă să le propună elevilor săptămânal subiecte de examen. „Dăm în fiecare săptămână simulare”, a mai spus profesoara.

La nivelul județului Olt, au fost așteptați să susțină proba, luni, 27 martie 2023, 3.372 elevi. Au fost prezenți doar 65% dintre ei, elevii de la clasele de seral lipsind în masă ( din cei 981 elevi înscriși, peste 90% au absentat). Peste 200 absențe s-au înregistrat și în rândul elevilor de la zi.

S-a raportat din județ și o eliminare, la Liceul Tehnologic „Alexe Marin” din Slatina un elev încercând să copieze.

Elevii de liceu susțin marți, 28 martie 2023, proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 29 martie, proba la alegere a profilului. Rezultatele vor fi comunicate în 6 aprilie 2023. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite