Șefi de post din Olt, găsiți beți la serviciu. Unul a refuzat să fie testat

0
0

Șeful unui post de poliție din Olt a refuzat să fie testat cu alcooltestul, respingând și invitația de a-i fi recoltate probe biologice de sânge. A băut cu alt șef de post din Olt.

Șeful postului de poliție Brâncoveni a fost găsit sub influența alcoolului FOTO: Adevărul
Șeful postului de poliție Brâncoveni a fost găsit sub influența alcoolului FOTO: Adevărul

Povestea, reală, ai cărei protagoniști sunt doi polițiști din Olt, ambii șefi de post, a început luni după-amiază, 5 decembrie 2022, în localitatea Brâncoveni din județul Olt.

Un cetățean a sunat la 112 să anunțe că șeful Postului de Poliție Brâncoveni este în stare de ebrietate, în postul de poliție, în hainele de serviciu. Cetățeanul nu știa dacă polițistul este sau nu în timpul serviciului, însă spune că polițistul nu se afla pentru prima dată în acea stare.

În urma apelului la 112, un echipaj de poliție s-a deplasat la Brâncoveni, l-a testat pe polițistul reclamat, stabilind că acesta, într-adevăr, consumase băuturi alcoolice.

 În uniformă, dar în afara serviciului

La data de 5 decembrie a.c., în jurul orei 16:00, Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat, prin apel 112, cu privire la faptul că șeful Postului de Poliție Brâncoveni s-ar afla sub influența băuturilor alcoolice, în sediul postului de poliție.

La fața locului s-a deplasat echipa operativă din cadrul Poliției Municipiului Slatina.

Din primele verificări s-a constatat faptul că polițistul se afla în postul de poliție, sub influența băuturilor alcoolice, însă, conform graficului, acesta se afla în afara orelor de program”, au transmis reprezentanții IPJ Olt, la solicitarea Adevărul cu privire la acest caz.

Polițistul, deși nu a comis nicio infracțiune, este cercetat acum de Biroul Control Intern. El nu se află însă la prima abatere de acest gen.

„În contextul în care instituția nu tolerează astfel de fapte, care contravin eticii și valorilor morale ale profesiei, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Olt a dispus declanșarea cercetării disciplinare față de polițist, prin Biroul Control Intern, urmând ca, la finalizarea verificărilor, să fie dispuse măsurile legale în consecință”, au completat reprezentanții IPJ Olt.

Situația s-a complicat însă nu doar pentru polițistul din Brâncoveni, ci și pentru colegii cu care acesta ar fi băut.

Concret, polițiștii alertați prin 112 ar fi aflat că șefului de post din Brâncoveni i-ar fost coleg de beție șeful Postului de Poliție din Strejești. Așa se face că ultimul a fost, la rândul lui, localizat, fiind oprit în trafic. Colegii i-au cerut să sufle în alcooltest, însă polițistul a refuzat.

„Ulterior, echipa operativă a efectuat un control inopinat al dispozitivului Secției nr. 6 Poliție Rurală Găneasa, ocazie cu care, pe Drumul Comunal 20, în comuna Strejești, a fost identificată o autospecială de poliție. Conducătorului autospecialei i s-a solicitat testarea cu aparatul etilotest, însă acesta a refuzat atât testarea, cât și prelevarea de mostre biologice de sânge la o unitate spitalicească. În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice de sânge, fiind continuate cercetările de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balș”, au mai transmis reprezentanții IPJ Olt. 

Şeful de post din Brâncoveni, recividist. A mai fost acuzat că a mers la o sesizare în stare de ebrietate, la volanul autospecialei de Poliţie

Același șef al Postului de Poliţie din comuna Brâncoveni, Olt, este cercetat pentru că un fermier a sesizat că în ziua de Bobotează omul legii s-ar fi prezentat în stare de ebrietate să facă verificări în cazul unui furt de cereale. Mai mult, şeful de post ar fi condus şi autospeciala de Poliţie sub influenţa alcoolului. Ce spun poliţiştii.

În ziua de Bobotează, după orele prânzului, un fermier din localitatea Brâncoveni, judeţul Olt, a constatat că din depozitul fermei i-ar lipsi câteva tone de cereale, aşa că a sunat Poliţia. Pentru că la postul de poliţie nu ar fi răspuns nimeni, în jurul orelor 14,00 a sunat la 112 să anunţe respectivul furt. Între timp însă la fermă ar fi ajuns chiar şeful postului de poliţie din Brâncoveni, care ar fi venit singur, conducând autospeciala de poliţie. Între acesta şi păgubit, după un schimb de replici, s-ar fi ajuns la un conflict verbal, petentul reproşându-i poliţistului că se află în stare de ebritate.

Mai mult, fermierul a sunat la 112 pentru a sesiza presupusa stare de ebrietate a poliţistului şi faptul că acesta a urcat beat la volan. Lucrurile au luat în cele din urmă o întorsătură ciudată, cele relatate de bărbatul care a reclamat furtul, dar şi presupusa stare de ebrietate a şefului de post, fiind diferite de varianta poliţiştilor.

„Dumneata venişi beat, măcar vorbeşte-mi frumos!“

„La 6 ianuarie 2022, între 14,00 şi 16,00, pe raza localităţii Brâncoveni a fost o spargere la o magazie de cereale. Am sesizat, a venit odăcâind... Şi spargerea e sesizată tot pe 112, pentru că n-a fost chip să răspundă niciunul, din patru câţi sunt. Când a venit, a-nceput să urle: «cum ţi-au furat, cum...?». Şi i-am spus: «Dumneata venişi beat, măcar vorbeşte-mi frumos, că nu te-njurai, nu-ţi făcui ultraj, nimic!» După aceea am sunat la 112“, a relatat păgubitul, pentru „Adevărul“. 

Colegii poliţistului, trimişi în urma apelului la 112, nu l-au mai găsit, în schimb, pe şeful de post la locul furtului reclamat. „A fugit la post. Şi-a băgat omu’ maşina-n curte, ca să n-arate că fusese la volan, adică să nu-i ia şi carnetu’... “, a continuat petentul.

Poliţiştii confirmă sesizarea, dar spun că şeful de post nu mai era în serviciu

Petentul spune că în urma sesizărilor la faţa locului au venit patru echipaje de poliţie. Trei s-ar fi ocupat de cercetarea furtului, iar al patrulea ar fi pornit în căutarea şefului de post, care nu se mai afla în locul indicat în sesizarea de la 112. De aici lucrurile încep să se complice.

Omul spune că şeful de post, care între timp lăsase maşina de poliţie, ar fi refuzat să sufle în alcooltest, întocmindu-se în acest sens şi un proces verbal, reprezentanţii IPJ Olt, în schimb, spun că nu au avut de ce să-l testeze pe colegul lor, pentru că pe de o parte ieşise din serviciu la ora 12,00, iar pe de alta, din primele cercetări efectuate la scurt timp de la sesizare, nu s-a constatat că poliţistul ar fi fost la volan, ci ajutorul de şef de post ar fi condus autospeciala de poliţie în care se afla însă şi şeful de post.

Iată varianta oficială a IPJ Olt, transmisă prin intermediul Biroului de presă:

„La data de 06 ianuarie a.c., la ora 14:24, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt a fost sesizat prin apel unic de urgenţă 112, de către un bărbat, din comuna Brâncoveni, cu privire la faptul că la ferma familiei sale, aflată pe raza localităţii, persoane necunoscute i-au sustras aproximativ 4 tone de cereale, fiind cauzat un prejudiciu de aproximativ 6.000 de lei.

La faţa locului s-a deplasat o patrulă din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Găneasa, formată din 2 lucrători, aflaţi în dispozitivul de ordine şi siguranţă publică din cadrul Posturilor de Poliţie Găneasa şi Slătioara, care au efectuat cercetarea la faţa locului împreună cu un criminalist din cadrul Serviciului Criminalistic Olt.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, fiind continuate cercetările, pentru identificarea autorilor, stabilirea situaţiei de fapt şi dispunerea măsurilor legale. În aceeaşi zi, la ora 14:49, acelaşi bărbat a sesizat prin apel de urgenţă 112, faptul că Şeful Postului de Poliţie Brâncoveni s-ar afla sub influenţa alcoolului, fiind prezent la locul unde a fost sesizată fapta de furt, anterior sosirii echipajului de intervenţie.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, s-au efectuat verificări şi sunt în continuare efectuate verificări interne pentru stabilirea situaţiei de fapt şi dispunerea măsurilor legale care se impun“.

„Nu există niciun interes să acoperim poliţişti care nu-şi fac treaba“

Comandantul Poliţiei Municipiului Slatina, comisarul şef de poliţie Victor Vladu, a declarat că se va face o cercetare disciplinară în acest caz, urmând să se stabilească cu exactitate cum au stat lucrurile. Toţi poliţiştii care au fost la faţa locului pentru cercetarea celor două fapte semnalate prin 112 ar urma să întocmească raport. Din primele date se conturează însă varianta că şeful de post nu s-ar fi prezentat singur la sesizare şi că nu el s-ar fi aflat la volanul autospecialei, ci ajutorul de şef de post. Mai mult, la ora 12,00 şeful de post ieşise din serviciu, prin urmare nu existau motive să fie testat. Concluziile vor fi însă trase de-abia la finalul cercetărilor.

Fermierul care a sesizat întreaga situaţie crede acum că se încearcă, în fapt, muşamalizarea întregului caz. Spune că şeful de post ar fi refuzat chiar în prezenţa sa să sufle în etilotest. „L-au testat în prezenţa mea, şi s-a dat număr de înregistrare, numărul 2 din data de ieri (n. red. – din 06.01.2022), număr tranzitoriu, la procesul verbal de refuz suflare în alcooltest şi recoltare probe biologice. (...) A suflat în alcooltest o secundă, iar după, că, domne, că nu vreau să suflu. (...) Vor să-l scoată! Nu mi se pare normal. Nu te plăteşte statul cu 70 de milioane să fii în timpul serviciului beat“, acuză bărbatul. 

„Nu are de ce să se muşamalizeze pentru că nu există niciun interes să acoperim poliţişti care nu-şi fac treaba şi care se prezintă, dacă s-a prezentat, la serviciu sub consumul de băuturi alcoolice. El nu mai era în serviciu. O să întocmească raport şi şeful de secţie care a fost cu ei acolo, la asigurarea măsurilor de ordine, vedem ce au făcut şi ce s-a dispus“, a mai spus şeful Poliţiei Slatina.

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri