Roșiile de Scărișoara, pentru prima dată pe piață încă din martie. Cu cât ajung la vânzare

0
Publicat:

Un producător din Scărișoara, județul Olt, recunoscut pentru că an de an pune pe piață, printre primii, tomate românești gustoase, a reușit să culeagă roșii încă din prima jumătate a lui martie. Iarna blândă și investițiile în modernizarea solariilor i-au permis performanța.

Fermierul din Scărișoara a început să recolteze tomate încă din martie FOTO: arhiva Ion Păunel
Fermierul din Scărișoara a început să recolteze tomate încă din martie FOTO: arhiva Ion Păunel

Primele roșii au fost recoltate din solariile legumicultorului Gheorghiță Domnicu din Olt la mijlocul lunii martie. Se întâmplă pentru prima dată să culeagă atât de devreme, iar pentru asta a început să încălzească solariile încă din noiembrie, de când a semănat răsadul.

Primele plante le-a sădit la sfârșitul lunii decembrie 2023 și a terminat în ianuarie 2024, astfel reușind ca înainte de mijlocul lunii martie să culeagă tomate. În jurul datei de 20 martie 2024, deja a început să vândă către intermediari, pentru că la volumul imens de muncă (are peste două hectare de solarii cultivate cu tomate) nu-și permite să le vândă singur la piață.

Primul preț a fost 40 lei/kg, dar doar două-trei zile a fost prețul ăsta, ulterior a scăzut la 35 lei/kg și acum e 30 lei, chiar mai jos. Roșiile ajung în București, în Alba, în Brașov, în Suceava...”, a precizat Domnicu, pentru „Adevărul”.

Costuri mari, de profit se discută la final de sezon

Fermierii care au riscat și au plantat foarte devreme, reușind să recolteze în luna în care legumicultorii fără sisteme de încălzire nici măcar nu plantează,  încă nu pot spune dacă vor înregistra sau nu profit. Chiar dacă au investit constant în centrale și cele folosite acum sunt mai moderne decât cele cu care au început să cultive în spațiu protejat, costurile de producție în continuare sunt enorme. 

„Au riscat și au câștigat, cel puțin pe partea de vreme timpurie. Să vedem până la final cum vor ieși și cu investițiile. Chiar dacă a fost o iarnă mai călduroasă, nu a fost vară sau primăvară, iar focul se face din luna noiembrie”, spune președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel.

Temerarii câștigă an de an două-trei săptămâni în fața competitorilor lor, numai că nu toată această perioadă înseamnă și preț foarte bun la vânzarea către intermediari.

Legumicultorii care au produs castraveți din soiuri timpurii, de exemplu, vor fi pe minus, pentru că prețul la care au vândut este sub cel de anul trecut și a tot scăzut, ajungând deja sub limita costurilor de producție. Se poate întâmpla la fel și la tomate, iar salvarea producătorilor ar fi, în acest caz, să găsească înțelegere la intermediari. 

„Intermediarii să fie puțin mai umani la adaosul comercial”

Cantitățile vândute nu mai țin de ei, aici intermediarii au un rol major. Sunt cei care ajung să câștige poate cel mai mult, atât în dauna producătorilor, cât și în cea a cumpărătorului final.

Dând în continuare exemplul castraveților, Ion Păunel spune că prețul la piață a rămas crescut, 15-20 lei/kilogram, chiar și în condițiile în care din fermă aceștia pleacă cu 6-7 lei și-i ruinează pe producători.  

„Noi avem nevoie de acești intermediari să ne vândă produsele, dar să intre într-un sistem fiscalizat, să respecte legislația națională în vigoare, să plătească taxe și impozite. Și-i mai rugăm ceva: când, totuși, prețul este foarte mare, pentru că sunt costuri foarte mari la noi, pot practica și ei un adaos comercial mai mic, pentru că trebuie să ne gândim și la consumator. (...) Să fie puțin mai umani la adaosul comercial și să ne deblocheze și pe noi, pentru că dacă acești oameni nu reușesc să vândă la un preț care să le acopere măcar cheltuielile pot deveni falimentari. Și începusem și noi bine”, a spus Păunel.

Tomatele de la Scărișoara au ajuns și la Slatina FOTO. arhiva Ion Păunel
Tomatele de la Scărișoara au ajuns și la Slatina FOTO. arhiva Ion Păunel

Fermierul recunoaște că tomatele românești care se vând acum sunt cele mai scumpe de pe piață, însă asta se întâmplă pentru că în continuare fermierii români nu reușesc să producă în condițiile în care produc fermierii din țările dezvoltate. Încă se folosesc sisteme rudimentare de încălzire, dar și tehnologii diferite.

Fermierii români excelează în schimb când vine vorba de gustul produselor, iar în cazul tomatelor trebuie să le mulțumească colegilor bulgari, pentru că în continuare tomatele Precos și Paris, „împrumutate” de la vecini, sunt atât de apreciate de consumatori.

„Eu știu că le produc corect și mi-aș dori ca și lumea să știe asta”

Problema siguranței legumelor pe care le pun pe piață este un alt factor care influențează, și acesta, vânzarea. Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, spune că ar fi nevoie și de un sprijin care să vină din partea instituțiilor statului și care să-i ajute pe fermieri să redea încrederea consumatorilor în produsele românești.  

„Eu știu că le produc corect și mi-aș dori ca și lumea să știe asta, dar sunt costuri foarte mari. Și atunci cred eu că acea direcție de Horticultură din cadrul Ministerului Agriculturii, pe care am cerut-o de multă vreme, și-ar dovedi utilitatea. Să putem veni cu programe de sprijin, cu vouchere, pentru fermierul care vrea să facă analizele. Nu ne ferim de analize, din contră”, a mai spus Păunel.    

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite