Roșia în formă de inimă, din ce în ce mai rară. Cum se explică fenomenul FOTO

0
Publicat:

Tomata „Inimă de Bou”, pe care mulți o consideră a fi „roşia din grădina bunicii”, o găsim din ce în ce mai greu în piețe. Este un soi tradiţional, cu gust răcoritor şi dulce, cu o aromă discretă şi surprinzătoare. Nu este însă rezistentă, din acest motiv fiind evitată de mulți grădinari.

„Roșia bunicii” se strică repede. SURSA BRGV Buzău
„Roșia bunicii” se strică repede. SURSA BRGV Buzău

Soiul ”Inimă de Bou” este productiv, prezintă rezistenţă ridicată la secetă, iar fructele sunt de mărime peste medie, aproximativ 200-300 de grame. Denumirea soiul se datorează formei inimii de bovină pe care o au fructele, iar cultura acestuia este destinată consumului în stare proaspată sau industrializării.

Din păcate, roşia „Inimă de bou”, pe care abia o mai găsim în comerț, după trei zile trebuie aruncată. În schimb, hibrizii rezistă cu săptămânile. Acesta este şi motivul pentru care cei care fac agricultură la scară industrială preferă soiurile îmbunătăţite genetic, ca să poată exporta şi să reziste la păstrare multe săptămâni.

„Căutate de toți cei ce apreciază savoarea autentică”

Specialiştii spun că, din punct de vedere comercial, roşiile româneşti nu sunt avantajoase. Nu au deloc aspect comercial, pot fi crăpate, au nervuri evidente, codiţele strâmbe şi chiar mici pete de la insectele ce le-au atacat înainte să se coacă, sunt cele mai bune. Specialiștii Băncii de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău îi acordă o atenție deosebită acestei tomate, aflându-se printre cele peste 3.000 de soiuri de tomate care se regăsesc în colecţia unității.

„În mijlocul lui februarie, când dragostea se împletește cu așteptarea primăverii, în grădina BRGV Buzău înflorește o colecție de inimi, inimioare și bucurii culinare: celebrele tomate din soiul «Inima de Bou». Ca o emblemă a gustului autentic și al pasiunii pentru cultivarea tradițiilor, aceste roșii sunt adorate și căutate de toți cei ce apreciază savoarea autentică. Pentru noi, aceste tomate sunt mult mai mult decât fructe obișnuite. Ele reprezintă un angajament față de tradiție și calitate, iar fiecare pas în îngrijirea lor este făcut cu pasiune, efort și bineînțeles, foarte multă iubire”, este mesajul postat de BRGV pe Facebook.

Varietățile precum „Inimă de Bou", cunoscute pentru conturul lor inconfundabil în formă de inimă, au fost printre primele îngrijite și promovate local. Totuși, neglijența în gestionarea acestor resurse și soiuri a dus la pierderea acestui brand distinctiv, care a fost preluat, în principal, de producătorii italieni, și întâlnit și în Bulgaria sub denumirea de "Inimă de bivol".

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite