Procurorul caracalean Iacob Niculăiţă, arestat pentru 29 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Apel Craiova a încuviinţat arestarea procurorului din Caracal. FOTO: Arhivă
Curtea de Apel Craiova a încuviinţat arestarea procurorului din Caracal. FOTO: Arhivă

Procurorul Iacob Niculăiţă din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal reţinut luni – 11 noiembrie, de către colegii săi de la Serviciul Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a fost arestat pentru 29 de zile după ce Curtea de Apel Craiova a fost de acord cu solicitarea anchetatorilor de a emite mandat de arestare preventivă pe numele său. El e acuzat de trafic de influenţă în formă continuată.

Magistratul caracalean a fost reţinut în urma denunţului unui bărbat cercetat pentru tentativă de omor şi căruia procurorul i-a promis încă de la finele anului trecut că îl poate ajuta să îi fie schimbată încadrarea juridică pentru a scăpa “cu suspendare”. Pentru această favoare, el ar fi primit, potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie- Serviciul Teritorial Craiova, suma de 11.000 de euro.

“Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în cursul lunii noiembrie 2012, inculpatul Niculăiţă Iacob a pretins de la denunţător suma de 5.000 euro, lăsându-l pe acesta să creadă că, prin calitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, va influenţa un alt procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, care efectua cercetări faţă de denunţător pentru săvârşirea unei infracţiuni grave spre a nu dispune trimiterea acestuia în judecată. În schimbul promisiunii intervenţiei pe lângă procurorul de caz, inculpatul a primit de la denunţător, în cursul lunii decembrie 2012, suma de 22.500 lei (echivalentul a 5.000 euro) prin intermediul unui alt învinuit”, se arată în comunicatul citat.

În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale se arată că, în cursul lunii octombrie a.c., procurorul Niculăiţă Iacob a mai pretins de la acelaşi denunţător, prin intermediul aceluiaşi învinuit, suma de 6.000 euro, prevalându-se de o relaţie apropiată cu procurorul de şedinţă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pentru ca acesta din urmă să accepte a se administra probe în cursul cercetării judecătoreşti care să conducă spre reţinerea de către instanţă a unei alte situaţii de fapt decât cea prezentată prin rechizitoriu, totul în vederea schimbării încadrării juridice a faptei care să conducă, apoi, la aplicarea unei pedepse cu suspendare faţă de denunţător. Infracţiunea pentru care era cercetat denunţătorul în cauză este “tentativă de omor”.

Procurorul speră la un recurs favorabil

În seara zilei de duminică – 10 noiembrie, procurorul Iacob Niculăiţă a fost prins în flagrant după ce a primit suma de 6.000 euro de la denunţător, sumă cerută luna trecută. Luni seară, magistratul a fost prezentat Curţii de Apel Craiova, care a fost de acord cu propunerea anchetatorilor craioveni de a emite pe numele lui Iacob Niculăiţă mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

“Cererea colegilor de la DNA Craiova s-a judecat aseară (luni seară, n.a.), completul de judecată aprobând reţinerea inculpatului Niculăiţă Iacob pentru următoarele 29 de zile. Noi am transmis imediat mandatul respectiv către secţia de poliţie pe raza căruia se află domiciliul inculpatului (Poliţia Caracal, n.a.), iar acesta s-a prezentat, tot aseară, la secţia din Caracal a IPJ Olt, de unde a fost transportat la sediul IPJ Dolj din Craiova. El va rămâne încarcerat aici până la judecarea recursului formulat de către inculpat tot luni seară, recurs ce va fi analizat până la finele acestei săptămâni. Lucrurile îşi vor urma făgaşul normal în funcţie de ceea ce va decide instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, adică inculpatul fie va rămâne încarcerat până la finalizarea urmării penale, fie va fi cercetat în stare de libertate pentru acuzaţia adusă, respectiv trafic de influenţă în formă continuată”, a precizat judecătorul Aurel Ilie, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Craiova.

Citeşte şi:

Procuror din Caracal, arestat pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite