Preşedintele Traian Băsescu, prezent la demararea lucrărilor de amenajare a bazei militare americane de la Deveselu-Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu...
Preşedintele Traian Băsescu...

Biroul de presă al Administraţiei prezidenţiale a anunţat, în cursul după-amiezii de duminică 27 octombrie, faptul că preşedintele Traian Băsescu va fi prezent, luni – 28 octombrie, la ceremonia de marcare a demarării lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea de apărare antirachetă din cadrul bazei militare de la Deveselu, judeţul Olt. Alături de acesta şi-au mai anunţat participarea şi alte nume grele ale Ambasadei SUA sau NATO.

Afluenţă de personalităţi de la cel mai înalt grad, luni – 28 octombrie, la ceremonia oficială de marcare a debutului lucrărilor în cadrul bazei militare din comuna Deveselu, judeţul Olt, unde vor fi amplasate elemente ale scutului antirachetă, aceasta în aplicarea Acordului din 13 septembrie 2011 încheiat între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în ţara noastră.

Biroul de presă al Administraţiei prezidenţiale a anunţat, în cursul după-amiezii de duminică - 27 octombrie, faptul că preşedintele Traian Băsescu va fi şi el prezent la eveniment. Sosirea acestuia este aşteptată să aibă loc în jurul orelor 12.00, pe calea aerului.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, va fi şi el prezent la eveniment. De asemenea, din partea Ministerului Afacerilor Externe, va participa Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice. Delegaţia americană care va participa la eveniment va fi condusă de către James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare, şi va include alţi înalţi oficiali din cadrul Departamentului Apărării, Departamentului de Stat şi comandamentelor forţelor americane din Europa.

Din partea conducerii Alianţei Nord-Atlantice (NATO) vor participa ambasadorii Alexander Vershbow - Secretar General Adjunct, şi Sorin Ducaru, asistent al Secretarului General al NATO pentru ameninţări emergente de securitate. Totodată, vor fi prezenţi reprezentanţi ai ministerelor afacerilor externe din Polonia şi Turcia, state care găzduiesc sau urmează să găzduiască componente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice şi care contribuie, astfel, la sistemul antirachetă al NATO. Nu în ultimul rând, vor mai lua parte la eveniment oficiali din instituţii centrale de stat şi conducători ai autorităţilor locale, printre care preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, şi parlamentari locali.

Scutul antirachetă de la Deveselu-Olt va avea rolul de a proteja aliaţii europeni ai SUA – inclusiv ţara noastră, militarii americani din Europa şi radarele americane din regiune necesare pentru toate planurile SUA de apărare antirachetă. Baza militară americană de la SUA se apreciază că va deveni deplin operaţională până la finele anului 2015.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite