Porcii vânduți pe Internet, în atenția DSVSA. În Olt s-au aplicat și sancțiuni
0Inspectorii sanitari-veterinari din Olt au derulat mai multe controale la persoane care au încercat să-și vândă porcii pe Internet. S-au aplicat și sancțiuni.

Internetul abundă de anunțuri de vânzare de porci, cei care resping ideea de a cumpăra carne din supermarket, dorindu-și o altă calitate, având de unde alege. Se întâmplă asta deja de câțiva ani, adevăratul fenomen al promovării în acest mod fiind motivat și de închiderea, în județ, a tuturor târgurilor de animale vii, din cauza pestei porcine africane.
Sunt persoane care urmăresc deja de săptămâni bune aceste anunțuri, monitorizând prețurile afișate și sperând la o scădere a prețului cât mai aproape de Crăciun. Nu sunt, însă, singurii care urmăresc să vadă cine vinde, din ce localitate, la ce preț etc., la fel făcând și inspectorii sanitari-veterinari din Ol.
Deși anunțuri sunt cu sutele, reprezentanții DSVSA Olt au realizat, în trei săptămâni, șase astfel de controale, aplicâdn trei avertismente și două amenzi în valoare totală de 2.700 lei.
„Există un risc major de îmbolnăvire”
„În perioada 14.11.- 8.12.2022, au fost realizate șase controale care au urmărit verificarea vânzării de suine menționate în anunțuri on-line și au fost aplicate trei avertismente, conform O.G. 2/2001 și două sancțiuni contravenționale conform H.G. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 2700 lei .
De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA)”, menționează reprezentanții DSVSA Olt, nemenționând în schimb dacă la nivelul județului Olt mai sunt în evoluție focare de pestă porcină africană și, dacă da, care sunt localitățile cuprinse în zonele de restricție. Conform ultimei situații privitoare la evoluția pestei porcine africane pe teritoriul României, comunicată pe site-ul ANSVSA în cursul lunii noiembrie, județul Olt figura cu zero focare de pestă porcină africană.
Reprezentanții DSVSA atrag în schimb atenția și asupra altor riscuri al care consumatorii se expun atunci când cumpără carne din locuri neautorizate (cum sunt gospodăriile țărănești). „Există un risc major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.). Recomandăm, încă o dată celor care sacrifică porci în mod tradiţional să se adreseze medicilor veterinari pentru efectuarea examenului trichineloscopic”, mai spun reprezentanții DSVSA Olt în cel mai recent comunicat de presă.
Deși știu că sunt pasibili de sancțiuni, gospodarii care au crescut porcii un an întreg și speră să-i poată valorifica acum continuă să se promoveze pe Internet și chiar să-și diversifice oferta, menționând că vând atât porci vii (legal, există un risc enorm și pentru cei care transportă porcii vii, în cazul în care nu au mijloace de transport autorizate în acest sens, sau, deși au, nu perfectează actele privind tranzacția), cât și porci sacrificați, că oferă chiar și servicii de tranșare și pregătire a cărnii de porc, promițând că tot ce îți rămâne de făcut este să pui pachetele în mașină și să pleci către casă.