Tot ce trebuie să știi dacă vrei să vinzi sau să cumperi porc de la țară. Cum poate fi transportat la oraș un porc tăiat

0
Publicat:

Pesta porcină africană, descoperită în mai multe gospodării din Timiș, dar și în două ferme Smithfield, provocând uciderea a zeci de mii de porci, a dus la o înăsprire a controalelor care îi vizează pe cei care vând porci din gospodăriile proprii.

Porcul de la țară nu mai poate fi vândut în orice condiții FOTO Arhivă
Porcul de la țară nu mai poate fi vândut în orice condiții FOTO Arhivă

Comercializarea și transportul porcilor vii se poate face, legal, doar în anumite condiții, explică șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, Flavius Nicoară. Spre exemplu, dacă o persoană din Timișoara vrea să cumpere, de la un localnic din Chizătău, un porc pe care să îl taie acasă, de Crăciun, trebuie să urmeze o procedură clară.

Nicio mișcare fără medicul veterinar

Prima condiție este ca localitatea din care pleacă porcul să nu fie în zona de protecție sau de siguranță instituită din cauza pestei porcine. În acest caz, mișcarea de animale vii este strict interzisă. O a doua condiție este ca porcii din curtea gospodarului care vinde animalul să fie identificați (să aibă crotalii).

„Medicul veterinar trebuie să fie anunțat de cel care vinde, cu 24 de ore înainte, că intenționează să vândă un porc. Acesta se deplasează, verifică starea de sănătate a animalului și întocmește niște documente de mișcare. Cel care cumpără e obligat să aibă un cod de exploatație valid. Se face documentul de mișcare și se mută porcul din codul RO de la Chizătău în codul RO de la Timișoara”, a explicat șeful DSVSA Timiș.

El spune că lucrurile nu se opresc aici. „Transportul trebuie făcut cu o mașină autorizată sanitar-veterinar și dezinfectată, cu dovada dezinfecției”, a mai arătat Nicoară.

Porcul tăiat în familie „e altceva”

Pentru a evita procedurile de transport a animalelor vii, orășenii care vor să cumpere un porc crescut la țară se pot înțelege cu crescătorul de la sat pentru a tăia porcul în gospodăria vânzătorului, urmând ca animalul să fie transportat, tranșat, la oraș.

Șeful DSVSA susține, însă, că aceasta nu e o soluție. „Poate să taie porcul (n.red. crescătorul) acolo, dar pentru consum propriu. El nu este unitate autorizată pentru abatorizare ca să poată să sacrifice și să vândă carcasa”, a declarat Nicoară.

Același porc, tăiat și tranșat la țară, poate fi, însă, transportat la oraș dacă beneficiarul final face parte din familia crescătorului.

„Este altceva. Puteți tăia porcul, faceți parte din familie. Așa spune și legea. Este pentru consum propriu și familial. Dacă a fost sacrificat porcul în curtea familiei dumneavoastră și porcul este al familiei dumneavoastră, puteți să vă duceți liniștit carnea acasă (n.red. - la oraș), cu condiția verificării sanitar-veterinare (examen trichineloscopic și toate celelalte)”, a mai punctat șeful DSVSA Timiș.

Un mare fermier cere măsuri mai dure

Omul de afaceri arădean Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari fermieri din România, care gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, spune că „însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol”, nu doar afacerile din domeniu, din cauza pestei porcine africane care „începe din nou să se răspândească în ţară”.

„Constatăm că autorităţile nu fac suficient pentru a combate comerţul ilegal de porci, iar pesta începe din nou să se răspândească în ţară. Aceşti samsari pe care îi vedem cu porcul sau oaia pe toate drumurile trebuie opriţi şi avem în vedere să depunem plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, care îi vizează pe ei şi pe autorităţile care nu îşi fac treaba. Însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol, pentru că la noi în ţară se mai produce doar 10% din carnea de porc pe care o consumăm iar restul vine din importuri. Dacă autorităţile nu iau măsuri mai aspre, suntem doar noi crescătorii care avem datoria să facem ceva”, a declarat directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, pentru Agerpres.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite