Pedepse date în cazuri de răpire la Caracal. Agresorul sexual al unei fetiţe de patru ani a primit pedeapsa minimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei Carcal au judecat în ultimii doi ani patru cazuri de răpire sau lipsire de libertate în mod ilegal, aşa cum este denumită infracţiunea.„Adevărul“ a analizat detaliile celor patru cazuri şi sentinţele pronunţate de către judecători.

Într-unul dintre cazurile de lipsire de libertate şi agresiune sexuală de la Judecătoria Caracal a fost judecat Gheorghe Radu, un bărbat de 62 de ani acuzat că a luat o fetiţă de patru ani şi jumătate din curtea unor vecini care deţin un magazin alimentar şi a dus-o la el în apartament, unde a agresat-o sexual. Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, fetiţa locuieşte împreună cu o mătuşă şi cu bunicii, care deţin, în casa în care locuiesc, şi un magazin alimentar.

În 11 mai 2018, Gheorghe Radu s-a dus la magazinul alimentar aflat la aproximativ 300 de metri de blocul în care locuieşte să îşi cumpere o bere. Fetiţa de patru ani şi jumătate era în curte, alături de mătuşa sa, care mătura. După ce şi-a cumpărat berea, bărbatul a început să bea din ea, iar în momentul în care mătuşa fetei a intrat până în casă, Radu Gheorghe a luat fetiţa de mână şi a dus-o la el în apartament.

Alertată de dispariţia fetei, mătuşa a plecat în căutarea fetei, iar o vecină i-a spus că a văzut-o pe fetiţă intrând în bloc cu Radu Gheorghe. Când a vrut să intre în scara blocului, s-a întâlnit cu bărbatul de 62 de ani, care ieşea din clădire ţinând-o de mână pe fetiţă.

Când a văzut-o pe mătuşa sa, fetiţa a început să plângă, spunând că bărbatul a dus-o în apartamentul său, a pus-o pe un pat, i-a dat jos chiloţeii, după care s-a dezbrăcat şi el şi a început să o atingă în zona genitală şi o sărute pe ochi, pe frunte şi pe obraz. Femeia a alertat Poliţia, iar bărbatul a fost reţinut, refuzând să recunoască acuzaţiile. Bărbatul a spus că a găsit-o pe fetiţă pe stradă şi voia să o ducă la bunica ei, dar declaraţiile mai multor martori, care au arătat că l-au văzut pe bărbat intrând cu fetiţa în bloc au cântărit decisiv.

De asemenea, în susţinerea acuzaţiilor aduse bărbatului au cântărit declaraţiile micuţei care a povestit, cu limbaj specific vârstei, în prezenţa unui reprezentant al Protecţiei Copilului şi a avocatului suspectului, tot ce s-a întâmplat. Magistratul care a judecat procesul pe fond la Judecătoria Caracal a ajuns la concluzia că nu există dubii în privinţa acuzaţiilor aduse inculpatului, acestea fiind dovedite.

Cu toate acestea, chiar dacă pentru faptele de care a fost acuzat Radu Gheorghe legea prevede o pedeapsă cuprinsă între trei şi 10 ani, Judecătoria Caracal a aplicat pedeapsa minimă de trei ani, la care a adăugat un spor de un an, rezultând astfel o pedeapsă de patru ani. Procurorii au declarat apel, prin care au cerut o pedeapsă mai mare arătând că „această atitudine a inculpatului de negare a faptelor dublată de vârsta extrem de mică a victimei şi de consecinţele negative pe termen scurt şi pe termen lung asupra dezvoltării ulterioare a persoanei vătămate necesită aplicarea unor pedepse privative de libertate care să se îndepărteze de minimul special prevăzut de lege”.

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au menţinut sentinţa Judecătoriei Caracal, arătând că „pedeapsa aplicată infractorului are ca scop reeducarea sa şi prevenirea de noi infracţiuni, deci ea trebuie să fie adaptată, individualizată persoanei căreia îi este destinată”. „Constrângerea penală trebuie să fie în măsură să forţeze procesele psihice mai profunde infractorului, să influenţeze raţiunea, sentimentul, voinţa acestuia, spre a-l determina să-şi modifice în mod statornic comportamentul. (…) Curtea apreciază că pedepsele aplicate inculpatului, orientate spre minim , satisfac cerinţele unei juste individualizări, dat fiind şi modalitatea de executare aleasă de instanţa de fond, respectiv executarea în stare de detenţie”, arată Curtea de Apel Craiova, care a mai ţinut cont şi de faptul că „nu au fost constatate manopere săvârşite de inculpat prin care să se urmărească tergiversarea soluţionării cauzei, împiedicarea aflării adevărului, influenţarea conţinutului probelor”.

Condamnat cu suspendare pentru răpirea de pe stradă a fostei iubite

Într-un alt caz de lipsire de libertate de la Judecătoria Caracal a fost judecat Dragoş Nicolae Caragea. Tânărul de 27 de ani a fost acuzat că în data de 8 noiembrie 2016, însoţit de doi prieteni, a mers în satul Zănoaga, unde a urmărit-o pe fosta sa iubită, elevă de liceu, iar în drum ce fata mergea spre şcoală a luat-o cu forţa şi a urcat-o în maşină. Fata s-a luptat cu agresorul, muşcându-l de mână. Într-un moment de neatenţie al agresorului, fata i-a scris un mesaj unei colege, cerând ajutor. La rândul ei, colega l-a anunţat pe profesorul de informatică, iar acesta a anunţat Poliţia.

În cadrul anchetei, Caragea a recunoscut faptele, cerând să fie judecat în procedură simplificată. Beneficiind de o reducere a pedepsei ca urmare a recunoaşterii faptelor, tânărul a primit un an de închisoare cu suspendare. „Avându-se în vedere că infracţiunea săvârşită de către inculpat dezvoltă un grad ridicat de pericol social, concretizat în modul şi mijloacele săvârşite a actelor materiale ce compun latura complexă obiectivă a infracţiunii săvârşite, împrejurările în care fapta a fost comisă, urmările produse, instanţa apreciază ca în vederea îndeplinirii scopului general şi social poate să aplice inculpatului o pedeapsă neprivativă de libertate pentru fapta săvârşită, îndepărtată de minimul special”, şi-a justificat Judecătoria Caracal decizia.

Din informaţiile existente pe portalul instanţelor de judecată, sentinţa nu a fost atacată cu apel, rămânând definitivă prin neatacare.

Legată cu lanţul şi dusă cu căruţa

Un alt caz de lipsire de libertate instrumentat la Judecătoria Craiova i-a vizat pe Ionuţ Marian Călin şi Emilian Marius Ciucă. Cei doi au fost acuzaţi că s-au dus cu o căruţă la locuinţa unei femei, reproşându-i că a găsit un telefon ce-i aparţine şi refuză să-l restituie. Pentru că nici femeia, nici concubinul ei nu au recunoscut acuzaţiile aduse, cei doi bărbaţi au legat-o pe femeie cu un lanţ de picioare şi au urcat-o în căruţă, ducând-o acasă la unul dintre ei. Femeia a fost scoasă din casa răpitorilor de către poliţişti, după ce victima a reuşit să îşi anunţe o prietenă că a fost răpită. Cei doi, dintre care unul cu antecedente penale de când era minor, au fost condamnaţi la pedepse de un an şi opt luni, respectiv un an şi şase luni de închisoare cu executare. Cei doi au făcut apel, dar l-au retras, rămânând cu pedepsele primite la Judecătoria Caracal.

Fată cu dizabilităţi, luată cu forţa, dusă pe câmp şi violată

Unul dintre cele mai grave cazuri de lipsire de libertate judecate la Caracal îi vizează pe trei tineri, Ionel Badea, Adrian Gabriel Enache şi Ionuţ Cosmin Voicu. Potrivit procurorilor, în iunie 2018, Ionel Badea şi Adrian Gabriel Enache au luat cu forţa de pe o stradă din Oscia o fată de 13 ani, au urcat-o în maşină şi au dus-o pe câmp, unde au bătut-o şi au violat-o. Ulterior, cei doi au chemat alţi doi prieteni să întreţină relaţii sexuale cu fata. Unul dintre tineri a refuzat, dar fratele său, Ionuţ Cosmin Voicu, a întreţinut relaţii sexuale cu victima, care suferea de retard mintal, fiind încadrată într-un grad de handicap mediu.

În urma procesului, judecat în primă instanţă la Judecătoria Caracal, Adrian Gabriel Enache a primit şase ani de închisoare, iar Ionuţ Badea, condamnat la doi ani şi cinci luni cu suspendare într-un alt dosar, a primit 10 ani de închisoare. Ionuţ Cosmin Voicu, cel de-al treilea tânăr care a întreţinut relaţii sexuale cu victima a primit doi ani de închisoare cu suspendere.  Pe portalul instanţelor de judecată, dosarul în care prima sentinţă a fost pronunţată în martie 2019 nu figurează înregistrat în apel la Curtea de Apel Craiova. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite