Oltenii, datori la bănci cu aproape două miliarde lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2014 nu i-a prins pe olteni cu portofelele pline, ba dimpotrivă, sunt îndatoraţi la bănci cu aproape două miliarde lei vechi spun datele Băncii Naţionale a României. Cei mai mulţi dintre oltenii care s-au împrumutat în bănci, fie în lei sau în valută, au reuşit, deocamdată, să ţină pasul cu ratele. Datele oficiale arată că populaţia are mai multă încredere în moneda naţională decât firmele.

Potrivit datelor oficiale ale BNR, creditele contractate în lei per total se ridicau, la începutul anului, la 982,8 milioane lei, iar cele în valută reprezentau 999,9 milioane lei - în total, 1.928 milioane lei (aproape două miliarde lei vechi). La creditele în lei, din cele aproape 983 milioane lei împrumutate, doar 148 milioane lei erau înregistrate ca restanţe la începutul anului, ceea ce înseamnă că oltenii se descurcă binişor, momentan, cu plata ratelor. Paradoxal, cea mai mare parte a creditelor în lei – 548 milioane lei, au fost contractate de populaţie şi nu de agenţii economici, aproape 377 milioane lei din suma amintită fiind credite de consum, 43 milioane lei au fost împrumutate pentru cumpărarea de locuinţe, iar 98,3 milioane lei au fost utilizate în alte scopuri. Mediul economic a împrumutat de la bănci doar 425 milioane lei.

Alta este însă situaţia în ce priveşte creditele în valută, ce relevă faptul că firmele din judeţul Olt consideră mai sigură valuta în locul monedei naţionale. Astfel, cifrele BNR arată că agenţii economici s-au împrumutat, la finele anului trecut, de 512 milioane lei, faţă de cele 487 milioane lei contractate de populaţie. Oltenii persoane fizice au preferat să-şi cheltuiască creditele în valută pe bunuri de larg consum, sens în care au folosit 296 milioane lei, dar şi pentru achiziţionarea de locuinţe – 187 milioane lei.

Populaţia, mai multă încredere în bănci decât firmele

În aceste vremuri dificile sunt însă şi olteni care au reuşit să pună bani “la ciorap”. Astfel, depozitele acestora în moneda naţională se cifrau, la începutul acestui an, la aproape 846 milioane RON. Şi la acest capitol, tot persoanele fizice au fost mai curajoase când a venit vorba să-şi pună banii la bancă spre păstrare, în ciuda comisioanelor de tot felul. Mai precis, din totalul menţionat de 846 milioane lei băgaţi la bancă, majoritatea sumei – respectiv 759 milioane lei – aparţine oltenilor “simpli”, adică populaţiei, şi doar 73,7 milioane lei aparţineau firmelor.

Depozitele în valută se cifrau la echivalentul a circa 248 milioane lei, din care “grosul” de 224 milioane lei erau tot în conturile persoanelor fizice şi numai 23,8 milioane lei erau în depozitele făcute de agenţii economici.

Mai puteţi citi:

FOTO  Comercianţii de mărţişoare din Slatina au luat cu asalt centrul oraşului

Se extinde sistemul video “Big Brother” în Slatina

SlatinaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite