Lucrările la baza militară americană de la Deveselu încep anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până ce baza militară să intre propriu-zis în proprietatea americanilor, ea este protejată de statul român (Foto: Adevărul)
Până ce baza militară să intre propriu-zis în proprietatea americanilor, ea este protejată de statul român (Foto: Adevărul)

Aşteptarea se apropie de sfârşit în cazul demarării lucrărilor la baza americană din comuna Deveselu, judeţul Olt. Ambasada SUA a comunicat că lucrările de amenajare a bazei militare din localitatea olteană, evaluate la 350 milioane dolari şi unde va fi amplasat un scut antirachetă, vor demara în acest an. De asemenea, autorităţile locale se pregătesc deja să aranjeze “terenul” pentru oaspeţii de peste ocean prin lucrări de canalizare şi apă.

Reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti au făcut public faptul că planurile şi calendarul pentru construcţia şi dezvoltarea bazei militare de la Deveselu, judeţul Olt, vor continua conform planurilor iniţiale şi că totul va demara în acest an. La rândul lor, autorităţile locale s-au mobilizat şi se pregătesc să dea undă verde lucrărilor de canalizare şi alimentare cu apă, evaluate la 10,4 milioane de lei. La acestea se adaugă alte 6,5 milioane lei ce vor fi băgate în modernizarea reţelei de drumuri din localitate.

“Noi ne pregătim să ne îndeplinim partea de promisiuni, şi anume că vom reuşi să terminăm în timp util lucrările elementare de care atât ei – partea americană -, cât şi locuitorii comunei Deveselu au nevoie, şi aici mă refer la o reţea de canalizare şi alimentare cu apă, unde este cuprinsă şi o staţie de epurare. Este vorba despre lucrări foarte importante ce vor schimba faţa localităţii noastre. Deja am dispus ca mâine (marţi – 12 februarie, n.a.) să am o şedinţă comună cu toate firmele ce şi-au adjudecat licitaţiile organizate anul trecut pentru lucrările de canalizare şi alimentare cu apă astfel încât acestea să-şi pună la punct planurile de organizare de şantier şi să dea drumul la lucrări cât mai rapid. Practic, dacă vremea ne lasă, de lunea viitoare ar putea să îneapă lucrările. Noi le vom da voie să o facă din cursul acestei săptămâni. Bani avem deja pentru finalizarea lucrărilor, nu se pune problema de vreo întârziere cauzată de asemenea aspecte”, a declarat primarul comunei Deveselu, Ion Aliman.

Oltenii au început pregătirile pentru sosirea americanilor

Lucrările la introducerea reţelei de canalizare şi alimentare cu apă, inclusiv staţia de epurare, ar urma să fie gata în maximum doi ani. Contractul pentru canalizare a fost evaluat la 6,7 milioane de lei, iar cel pentru reţeaua de apă şi staţia de epurare – la 3,7 milioane de lei. Tot în cadrul acestei prime etape intră şi asfaltarea a 644 metri care fac legătura între baza militară unde urmează a fi amplasat scutul antirachetă şi DN 54 Caracal – Corabia.

După ce aceste lucrări se vor finaliza, va urma cea de-a doua etapă. Aceasta presupune modernizarea reţelei de drumuri din comună, adică 11,5 kilometri. De menţionat că finanţarea tuturor activităţilor legate de locaţia de la Deveselu a fost aprobată deja prin Legea de autorizare pentru apărarea naţională pe anul fiscal în curs. Congresul american a asigurat până o finanţare consistentă pentru realizarea proiectului de la Deveselu, circa 250 milioane de dolari ajungând deja în România unde aşteaptă a fi plătite firmelor pentru lucrările păe care le vor presta în întreg perimetrul menţionat.

Firmele româneşti, excluse de la lucrările "sensibile"

Corpul de geniu al forţelor terestre ale Statelor Unite din Europa au anticipat că vor fi aprobate două contracte pentru lucrările de amenajare a bazei de la Deveselu, ce va găzdui elemente al scutului de apărare antirachetă al SUA în ţara noastră.

Un prim contract va include facilităţile Agenţiei de apărare antirachetă (MDA) şi va cuprinde toate lucrările de infrastructură pentru întreaga suprafaţă a perimetrului militar american, valoarea acestuia fiind cuprinsă între 100-250 de milioane de dolari. Facilităţile MDA cuprind infrastructura zonei de lansare, o clădire pentru asistenţă, o centrală electrică de rezervă, un depozit, o anexă de control a accesului şi o clădire de control al securităţii. De aceste lucrări se va ocupa exclusiv o firmă americană.

Ţara noastră, pusă la adăpost prin scutul antirachetă

În ce priveşte al doilea contract, acesta include toate facilităţile Forţelor Navale ale SUA, cu o infrastructură mai redusă în perimetrul elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA de la Deveselu. Lucrările cuprinse în acest contract privesc un centru de control al accesului, clădiri pentru cazare şi mâncare, un depozit, o unitate sanitară, o facilitate pentru lucrări publice, precum şi utilităţile şi infrastructura sitului. Valoarea estimată a celui de-al doilea contract este cuprinsă între 25-100 de milioane de dolari

Scutul antirachetă de la Deveselu-Olt va avea rolul de a proteja aliaţii europeni ai SUA – inclusiv ţara noastră, militarii americani din Europa şi radarele americane din regiune necesare pentru toate planurile SUA de apărare antirachetă.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite