La Slatina au reapărut patrulele rutiere ”pioniereşti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O imagine nouă a putut fi văzută în municipiul Slatina în prima zi de şcoală, imagine ce nu a mai fost întâlnită din anii 1990. Este vorba despre trecerile pentru pietoni din preajma unităţilor şcolare din localitate, care au fost împânzite de patrule rutiere alcătuite din elevi costumaţi adecvat, cu veste reflectorizante, exact cum înainte de 1990 aşa-numitele ”patrule pioniereşti”.

Reapariţia patrulelor rutiere alcătuite din elevi a fost ideea autorităţilor locale în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt. După ce s-au mobilizat reciproc şi au pus la punct un regulament de funcţionare şi intervenţia a patrulelor şcolare de circulaţie, ideea a fost transpusă în practică încă din prima zi a noului an şcolar, aşa cum s-a promis. Proiectul de reînfiinţare a patrulelor şcolare de circulaţie a fost deja aprobat de consilierii slătineni şi are menţionat, în expunerea de motive, faptul că ideea este necesară deoarece ”reprezintă o formă concretă de educaţie rutieră prin care elevii pot transpune în practică, în condiţii reale de trafic, cunoştinţele privind circulaţia pe drumurile publice însuşite în timpul orelor educative”.

Prin urmare, liderii municipalităţii au asigurat fondurile necesare achiziţionării de veste reflectorizante şi celelalte accesorii considerate necesare: o şapcă reflectorizantă de culoare albastră, o paletă confecţionată din material plastic (ce are scris pe o parte “STOP”, iar pe cealaltă parte indicatorul specific ce permite traversarea drumului public – culoarea verde), plus un fluier.

”Aşa cum am promis, noi ne-am ţinut de cuvânt şi, de astăzi, în preajma tuturor unităţilor de învăţământ din Slatina vor putea fi întâlnite aceste patrule rutiere de circulaţie formate din elevi. Vrem ca, în acest mod, să îi determinăm atât pe copiii şi părinţii acestora să conştientizeze mai bine importanţa respectării legislaţiei rutiere de bază, dar şi pe conducătorii auto care, ştim bine, uneori mai trec cu vederea anumite aspect întţâlnite în trafic. Credem că această iniţiativă, care, dealtfel, era întâlnită şi înainte de 1990, va I de un real folos tuturor participanţilor la traficul rutier, indiferent că vorbim despre şoferi sau elevi etc.”, a afirmat edilul interimar al Slatinei, Emil Popa, care a precizat că bugetul alocat acestei idei este de 10.000 lei. Suma a fost folosită pentru achiziţionarea echipamentelor membrilor patrulelor şcolare de circulaţie şi tipărirea broşurilor, pliantelor, afişelor, menite să susţină educaţia rutieră a copiilor şi tinerilor din municipiul Slatina.

semnalizate corespunzător prin marcaje şi indicatoare. Patrulele şcolare de circulaţie vor fi supravegheate de un cadru didactic desemnat de către Consiliul profesoral al unităţilor de învăţământ, dascălii respectivi urmând să fie instruiţi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt - Serviciul Rutier. Cadrul didactic îndrumător va fi permanent însoţit de un poliţist rutier desemnat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt - Serviciul Rutier, care va avea obligaţia să se implice în organizarea şi instruirea permanentă a membrilor patrulelor şcolare de circulaţie, precum şi să participe, nemijlocit, la activităţile desfăşurate de acestea.

image

Patrula şcolară de circulaţie va fi plasată la trecerea de pietoni cu 20 de minute înainte de începerea cursurilor şi cu cel puţin 10 minute înainte de terminarea acestora. Acţiunea patrulei şcolare de circulaţie se va desfăşura numai pe timp de zi până la lăsarea serii. Patrulele şcolare de circulaţie vor acţiona numai de pe trotuar, la marginea acestuia, şi numai în locurile destinate traversării pietonilor semnalizate prin marcaje sau indicatoare, sub supravegherea profesorului îndrumător şi a poliţistului rutier desemnat. Patrulele şcolare de circulaţie nu vor intra în acţiune atunci când condiţiile meteo sunt nefavorabile - vânt puternic, ceaţă, ploaie, ninsoare. Patrula rutieră ”pionierească” nu va avea voie să oprească autovehicule pentru a permite traversarea a numai 1-2 elevi, ci se va aşteapta alcătuirea unui grup de minim zece copii şi alţi pietoni pentru efectuarea procedurilor de traversare a străzii.

Mai puteţi citi pe acelaşi subiect:

Inedit: la Slatina reapar patrulele rutiere ”pioniereşti”

Elevii din şcolile de la Olt doresc reînfiinţarea patrulelor rutiere mobile “pioniereşti”

VIDEO  Parcul Piteşti din Slatina, îngrădit de un afacerist după ce s-au investit aici peste 3 milioane de lei bani publici

FOTO+VIDEO  Strada Piteşti din Slatina, asfaltată după ani întregi de aşteptare

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite