La Olt, peste 400 de apeluri de urgenţă din cauza înzăpezirii în 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zăpada ridică probleme serioase oltenilor... (Foto: Adevărul)
Zăpada ridică probleme serioase oltenilor... (Foto: Adevărul)

Situaţie dificilă în judeţul Olt, unde zăpada ridică probleme tot mai mari de la o zi la alta. Astfel, potrivit datelor autorităţilor judeţene, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat nu mai puţin de 400 de apeluri de urgenţă primite prin intermediul numărului unic112. Majoritatea apelanţilor au cerut ajutor pentru deszăpezire. Pompierii şi jandarmii au fost din nou chemaţi să intervină pentru deszăpezirea a sute de autoturisme în întreg judeţul.

Judeţul Olt se află află în aceasta perioadă sub incidenţa unei informări meteo de intensificări de vânt şi ger. Până în noaptea de miercuri/joi, Oltul a fost sub stăpânirea unui cod galben de vânt, asociat cu spulberare de zăpadă. Ultimele 24 de ore au fost critice în judeţ, cu perioade în care nervii au fost întinşi la maxim şi cu situaţii care au necesitat desfăşurare mare de forţe din partea tuturor instituţiilor, societăţilor şi persoanelor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteo periculoase.

S-au înregistrat în intervalul menţionat peste 400 de apeluri de urgenţă primite la numărul de telefon unic 112, majoritatea apelanţilor solicitând sprijin pentru deszăpezire sau sesizând drumuri blocate. Astfel,  de miercuri dimineaţă şi până joi dimineaţă, au fost evacuate nu mai puţin de 356 de persoane rămase înzăpezite în autovehicule sau în timp ce se îndreptau spre locuinţe.

Copii şi adulţi salvaţi dintre nămeţi

Probleme deosebite au fost pe DN 54, între oraşele Caracal şi Corabia, de pe acest tronson de drum fiind salvate în intervalul amintit 179 de persoane rămase înzăpezite. Acestea au rămas până în această dimineaţă cazate în spaţii special amenajate de primăriile din Corabia, Studina, Brastavăţu, Redea, Vişina şi Băbiciu. Echipajele de pompieri ale ISU Olt, poliţiştii de frontieră din Corabia şi Jandarmeria au intervenit în sprijinul persoanelor blocate în comuna Vişina, fiind salvaţi în acest sens 12 adulţi şi doi copii. Ei au fost cazaţi în final în locurile amenajate din localitate.

De asemenea, pompierii de la Garda Osica au acţionat şi ei în zona localităţii Brâncoveni pentru deblocarea drumului şi transportul persoanelor spre spaţiile amenajate, dar persoanele din zona afectată nu au dorit să părăsească autoturismele, fiind asigurate cu sprijinul administraţiei locale hrană şi băuturi calde până la deblocarea DN 65.

Ambulanţă scoasă din zăpadă… de o altă ambulanţă

Autospeciala pentru transportul victimelor multiple din cadrul SMURD Craiova, mutată pentru perioada cu ninsori şi viscol la SMURD Slatina, a intervenit pentru deblocarea unui echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă - staţia Corabia, ce rămăsese înzăpezit între comunele Vişina şi Studina în timp ce transporta la spital o persoană cu hemoragie digestivă superioară.

“Cele două autosanitare au reuşit să ajungă cu pacientul la Spitalul Orăşenesc din Caracal după un drum lung şi anevoios, bărbatul fiind predat în condiţii de siguranţă şi în stare conştientă la secţia Urgenţe a spitalului caracalean. Pe timpul deplasării spre Caracal, cele două echipaje au preluat dintr-o maşină rămasă blocată în zăpadă un copil de trei luni şi pe mama acestuia, ambii fiind transportaţi la spitalul Caracal pentru a fi supravegheaţi de cadrele medicale”, a declarat plutonier major Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.
De precizat că 71 de persoane care necesită dializă în mod constant au rămas internate la Spitalul Judeţean din Slatina, dar şi la un centru privat de dializă.

12 tronsoane de drum încă blocate

Din informaţiile centralizate de ISU Olt, la ora 14.00, se circula în condiţii de iarnă pe toate drumurile din judeţ. Rămân închise circulaţiei rutiere următoarele tronsoane de drum: DN 54- Caracal – Corabia: parţial; DJ 641 Caracal – Bondrea - limită cu judeţul Dolj; DJ 642 A Băbiciu – Traian – Vlădila - Rotunda; DJ 642 Dobrosloveni - Fărcaşele - Stoeneşti - Giuvărăşti - limită cu judeţul Teleorman; DJ 542 Caracal – Redea - limită cu judeţul Dolj; DJ 542 A Redea – Rotunda - Bucinişu; DJ 653 Stoicăneşti – Crăciunei - limită cu judeţul Teleorman; DJ 544 Brastavăţu – Urzica – Potelu; DJ 544A Corabia – Vârtop - Vădăstriţa; DJ 604 Bucinişu - Obârşia - Cilieni; DJ 546 C Perieţi - Potcoava; DC 123 Gârcov - Giuvărăşti.

Se acţionează cu toate utilajele societăţilor de deszăpezire în încercarea de a fi deblocate toate drumurile menţionate în cel mai scurt timp. Nu sunt localităţi fără curent electric. La orele 14.30 a fost anunţată deblocarea parţială a DN 54 Caracal – Corabia. Astfel, circulaţia a fost reluată, în condiţii de iarnă, pe tronsonul de drum Caracal – Vladila, iar pe tronsonul Vlădila-Corabia se circulă restricţionat pe un singur sens.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite