FOTO VIDEO  Oltenii se făcură ai dracu’ şi puseră vamă la intrarea în Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul de Umor "Oltenii şi restu' lumii" de la Slatina a ajuns la ediţia XX   (FOTO: Mugurel Manea)
Festivalul de Umor "Oltenii şi restu' lumii" de la Slatina a ajuns la ediţia XX   (FOTO: Mugurel Manea)

Municipiul Slatina găzduieşte zilele acestea, în intervalul 9-12 octombrie, cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Concurs Naţional de Caricatură şi Umor “Oltenii şi restu’ lumii”. Pe parcursul acestei perioade, cei dornici de distracţie vor putea participa la numeroasele acţiuni din cadrul festivalului: un târg al meşterilor populari, expoziţii de caricatură, carte şi pictură, spectacole de muzică populară şi uşoară în aer liber ş.a.

Debutul festivalului a fost marcat prin instituirea vămii la podul peste râul Olt de la intrarea în Slatina dinspre Craiova începând cu orele 11.11. Autovehiculele de orice fel au fost oprite de-o parte şi de alta a podului, şoferii acestora primind câte un blid cu mămăliguţă şi o bucată de pastramă, un pahar de vin şi o bucată de praz. Nu a lipsit, desigur, Paşaportul de Oltean. O parte dintre invitaţii speciali ai festivalului din acest an, printre care s-au aflat şi o delegaţie din Anglia, au descins din caleşti, britanicii fiind cei mai impresionaţi de modul special în care au fost întâmpinaţi.

O rogojină tradiţională a ţinut locul vestitului covor roşu, iar fanfara „Lyra Band” a animat atmosfera prin intonarea imnului „M-a făcut mama oltean”. Invitaţii speciali au fost informaţi despre drepturile şi obligaţiile pe care le au în spaţiul Olteniei pe durata derulării Festivalului, după care toată lumea prezentă s-a prins într-o horă chiar pe mijlocul străzii.

Un oltean rătăcit, prins fără Paşaport de Oltean, a avut mari probleme în momentul când a dorit să treacă Podul peste râul Olt de la intrarea în Slatina după ce trei juveţi, cum sunt numiţi „gardienii” vămii olteneşti, înarmaţi cu pistoale şi o tigaie inscripţionată „STOP”, nu i-au permis accesul peste pod. După îndelungi discuţii, olteanul rătăcit a fost nevoit să plătească bani frumoşi ca să poată intra în Slatina.

Ulterior acestui episod tragi-comic la care au fost martori toţi cei prezenţi, acţiunea s-a mutat în centrul oraşului, pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza, al cărui tronson cuprins între Fântâna Speranţei şi magazinul „Oltul” a fost închis pe durata Festivalului. Aici a fost inaugurată mustăria „La Căţaua Leşinată” şi s-a împărţit pâine în ţest. Sute de băncuţe au fost amplasate în centrul oraşului pe tronsonul bulevardului menţionat, unde pot fi întâlniţi meşteşugari, comercianţi de produse diverse – de la cele agroalimentare, la cele tradiţionale şi mai puţin tradiţionale.

Slătinenii s-au arătat încântaţi de faptul că oraşul este din nou scos din amorţeală după „sărăcia” din acest an când nu multe au fost manifestările care să îi împingă pe locuitorii urbei afară din apartamentele lor.

„Este frumos ce se petrece, se mai animă atmosfera în oraşul ăsta unde parcă nu se întâmplă nimic, trece timpul fără să simţi. Nu ştiu de ce nu se fac mai des activităţi de genul acesta, concerte de muzică, parade sau ceva – orice – pentru ca să simţim şi noi că trăim într-un oraş care este capitală de judeţ şi nu un orăşel oarecare. Până una-alta, este bine că avem festivalul acesta că datorită lui am devenit mai cunoscuţi în ţară, ştie lumea cine sunt oltenii adevăraţi”, a declarat Andreea Tudor, proprietar de beauty-shop.

Programul Festivalului din acest an cuprinde, printre altele, un târg al meşterilor populari, expoziţii de caricatură, carte şi pictură, spectacole de muzică populară şi uşoară în aer liber, vizionarea de filme pentru copii şi nu numai. Pe lista invitaţilor de onoare ai Festivalului din acest an se află, în afară de actorul Marius Bodochi, şi Sebastian Papaiani, Jean Paler Valentina Fătu, Vasile Muraru sau Andrei Duban.

Manifestarea va lua sfârşit duminică – 12 octombrie.
 

Vă mai recomandăm:

VIDEO  Actorii Sebastian Papaiani, Jean Paler şi Marius Bodochi, invitaţi de onoare la „Oltenii şi restu’ lumii” Slatina

Jandarmii, cu ochii pe „Oltenii şi restulumii”

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite