FOTO  Scutul american antirachetă de la Deveselu prinde contur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările la scutul antirachetă de la Deveselu-Olt trebuie terminate anul acesta
Lucrările la scutul antirachetă de la Deveselu-Olt trebuie terminate anul acesta

Sistemul american de apărare ce se ridică la marginea comunei Deveselu, judeţul Olt, în incinta unei baze militare, prinde contur văzând cu ochii. Clădirea scutului antirachetă are acum formă, dar mai este de muncă în special la interior, unde va fi amplasată aparatura electronică, dar şi la hangarul rachetelor. Costul realizării sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu este suportat integral de Statele Unite.

Lucrările de reamenajare a bazei militare americane din comuna Deveselu, unde urmează a fi instalat un avansat sistem de apărare împotriva rachetelor balistice, sunt în plină derulare. Oficialii americani au afirmat, la momentul inaugurării lucrărilor – octombrie 2013, că lucrările vor fi organizate astfel încât baza militară a SUA de la Deveselu, care se întinde pe aproape 220 de hectare, să devină operaţională până la finele anului 2015.

Până la acest moment, şantierul construcţiei arată promiţător şi se pare că termenul de finalizare a lucrărilor va fi respectat. Clădirea unde va fi amplasat sistemul rachetă propriu-zis este aproape terminat, muncitorii desfăşurându-se în prezent la exteriorul imobilului cu pricina. Lucrarea este efectuată de firme româneşti, în colaborare cu specialişti americani. Hangarul unde ar urma să fie păstrate rachetele se ridică şi el văzând cu ochii. Chiar dacă vremea nu este una prielnică derulării unor operaţiuni de construcţii, acest lucru pare a nu conta pe şantierul american de la Deveselu.

Autorităţile americane au ţinut să precizeze în mai multe rânduri că rachetele, parte componentă a scutului antirachetă, nu vor avea încărcături nucleare, distrugerea eventualelor lovituri inamice urmând să aibă loc prin intermediul energiei cinetice. Scutul antirachetă de la Deveselu nu va avea doar rolul de a apăra teritoriul ţării noastre, ci va răspunde ameninţărilor actuale şi poate încorpora foarte repede noi tehnologii, pe măsură ce acestea continuă să evolueze. Nu în ultimul rând, scutul antirachetă acoperă integral teritoriul României şi, în final, al tuturor statelor aliate. Costurile pentru realizarea sistemului de apărare de la Deveselu sunt suportate integral de Guvernul Statelor Unite, care a alocat două aproape 350 milioane dolari pentru amenajarea bazei militare pe care o deţine de-acum în judeţul Olt.

Guvernul american a aprobat două contracte pentru amenajarea bazei militare pe care o deţine de-acum în judeţul Olt. Astfel, un prim contract include facilităţile Agenţiei de Apărare Antirachetă (MDA) şi cuprinde toate lucrările de infrastructură pentru întreaga suprafaţă a perimetrului militar american, valoarea acestuia ajungând până la 250 de milioane de dolari. Facilităţile MDA cuprind infrastructura zonei de lansare, o clădire pentru asistenţă, o centrală electrică de rezervă, un depozit, o anexă de control a accesului şi o clădire de control al securităţii. De aceste lucrări se va ocupa exclusiv o firmă americană.

În privinţa celui de-al doilea contract, acesta include toate facilităţile Forţelor Navale ale SUA, cu o infrastructură mai redusă în perimetrul elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA de la Deveselu. Lucrările privesc un centru de control al accesului, clădiri pentru cazare şi mâncare, un depozit şi o unitate sanitară. Valoarea estimată a celui de-al doilea contract ajunge la 100 de milioane de dolari.

După terminarea lucrărilor, la Deveselu vor fi aduşi aproximativ 150 de militari ai Armatei SUA, cărora li se vor alătura şi 350 de civili.
 

Vă mai recomandăm, pe aceeaşi temă:

VIDEO  Inspecţie guvernamentală printre olteni: miniştrii Duşa şi Dragnea la Deveselu

FOTO  Reportaj printre oltenii din Deveselu: ”Să vină, taică, americanii printre noi, că nu-i mănâncă nimeni!”

FOTO-VIDEO  Americanii îşi pregătesc terenul pentru 24 de rachete la Deveselu

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite