FOTO VIDEO Americanii îşi pregătesc terenul pentru 24 de rachete la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu, alături de înalţi demnitari români şi americani... FOTO: Mugurel Manea
Preşedintele Traian Băsescu, alături de înalţi demnitari români şi americani... FOTO: Mugurel Manea

Reprezentanţi ai NATO, ai Pentagonului şi ai Ambasadei SUA, dar şi oficiali români, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, au inaugurat, luni – 28 octombrie, lucrările la baza militară de la Deveselu. În doi ani, Guvernul american va amplasa aici un scut antirachetă.

Demararea lucrărilor de reamenajare a bazei militare din comuna Deveselu, judeţul Olt, unde urmează să fie amplasat un scut antirachetă de către Guvernul SUA, a fost marcată, luni, printr-o ceremonie la care au participat numeroşi demnitari români şi americani. Printre aceştia au fost preşedintele Traian Băsescu, Mircea Duşa, ministrul Apărării, Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru riscuri de securitate emergente, James Miller, adjunctul secretarului pentru politica de apărare a SUA, Alexander Vershbow, secretar general adjunct al NATO, Duane Butcher, oficial însărcinat cu afaceri al SUA la Bucureşti ş.a. 

Evenimentul de luni de la Deveselu, are, conform oficialilor, o puternică rezonanţă pentru Alianţa Nord-Atlantică şi reconfirmă angajamentul ţării noastre şi al SUA de a participa la sistemul de apărare antirachetă al NATO. În acelaşi timp, demararea lucrărilor de construcţie la Facilitatea antirachetă de la Deveselu reprezintă şi un punct de referinţă pe parcursul cooperării bilaterale în implementarea Fazei a II-a a Sistemului din Europa al SUA, de apărare împotriva rachetelor balistice.

Baza, pe deplin operaţională în 2015

Această fază se va încheia la finele anului 2015, când se estimează că baza va deveni pe deplin operaţională şi va permite extinderea protecţiei asupra teritoriului aliat din Europa împotriva ameninţărilor cu rachete balistice care ar putea proveni din Orientul Mijlociu. De asemenea, din momentul în care va deveni funcţională, baza militară din comuna olteană Deveselu va fi plasată în arhitectura sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO, respectiv sub controlul operaţional al Alianţei. În prezent, la Deveselu au fost amplasate doar o parte a dormitoarelor-modul ale militarilor americani care îşi vor efectua stagiul aici.

Un hangar recent ridicat este plin nu cu avioane sau alte echipamente militare, ci cu materiale de construcţie: saci de ciment, schele sau cutii. Drumurile din incinta bazei de la Deveselu au fost acoperite doar cu nisip compactat şi aşteaptă betonarea. De altfel, în multe locuri din interiorul bazei de la Deveselu se văd ţăruşi de marcare a diferitelor structuri ce urmează a fi ridicate aici.

Potrivit informaţiilor oficialilor, scutul antirachetă nu va avea doar rolul de a apăra teritoriul ţării noastre. Acesta va creşte capacitatea NATO de a apăra Europa în condiţiile în care ameninţările reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune sunt în creştere. De asemenea, scutul răspunde ameninţărilor actuale şi poate încorpora foarte repede noi tehnologii, pe măsură ce acestea continuă să evolueze. Nu în ultimul rând, scutul antirachetă acoperă integral teritoriul României şi, în final, al tuturor statelor aliate.

România are jurisdicţie suverană asupra bazei de la Deveselu, iar SUA vor avea în mod exclusiv comanda şi controlul Sistemului de Apărare împotriva rachetelor Balistice al SUA în ţara noastră.

“Interceptori tereştri" în judeţul Olt

Baza de la Deveselu va găzdui „interceptori tereştri”, un nume dat rachetelor SM-3 tip Block IB, aceştia urmând să devină operaţionali la finele lui 2015. Atunci se estimează că întreaga bază militară va fi pe deplin funcţională. Rachetele, spun oficialii, nu vor avea, însă, încărcături nucleare, distrugerea „inamicilor” urmând să aibă loc prin intermediul energiei cinetice. Pe teritoriul ţării noastre vor fi instalate trei baterii, adică 24 de rachete interceptoare SM-3.

Acest lucru nu presupune amplasarea în ţara noastră a altor radare decât cel antirachetă care va funcţiona la Deveselu. Sistemele radar suplimentare destinate descoperirii ţintelor (rachetelor ostile - n.a.) vor fi găzduite de alte ţări. România nu va cumpăra rachete interceptoare şi nici nu va plăti pentru instalarea lor, cheltuielile în acest sens fiind suportate doar de SUA. În total, după terminarea lucrărilor, la Deveselu vor fi aduşi aproximativ 150 de militari ai Armatei SUA. Acestora li se vor alătura, însă, 350 de civili.

Băsescu: “Dezvoltarea începe de la securitate…”

Preşedintele Traian Băsescu a spus, la inaugurarea lucrărilor de la Deveselu, că evenimentul respectiv are o semnificaţie aparte pentru România, începerea operaţiunilor la scutul antirachetă fiind o dovadă a integrării ţării în structurile Alianţei Nord-Atlantice: "Pentru o ţară ca România, baza dezvoltării începe de la securitate. De la securitate încolo poţi să vorbeşti despre dezvoltare economică şi cetăţeni care trăiesc în siguranţă. Pentru moment, investiţia de la Deveselu este una româno-americană”.

image

Foto

deveselu olt

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, la rândul său, că inaugurarea lucrărilor de construcţie la baza de la Deveselu este rezultatul cooperării „extraordinare” dintre MApN şi Pentagon şi dintre SUA şi România. Potrivit acestuia, amplasarea sistemului împotriva rachetelor balistice va conferi securitate nu doar României, ci şi ţărilor din zonă. "Dorim să racordăm baza la sistemul de canalizare, alimentare cu apă şi la staţia de epurare de pe raza comunei, astfel încât condiţiile pe care partea română trebuie să le asigure să fie aşa cum s-a stabilit prin acordul bilateral”, a spus Duşa..

James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare a SUA a declarat, la rândul său: “Participăm, astăzi, la un nou început – şi la propriu, şi la figurat. Lucrările de contrucţie care demarează astăzi marchează începutul uni noi etape în relaţiile dintre SUA li România şi Alianţa Nord-Atlantică. Acest eveniment reprezintă, de asemenea, o extraordinară realizare pentru România. Pentru SUA, România s-a transformat într-unul dintre cei mai de încredere şi mai capabili parteneri, dar şi un contributor serios de securitate în Europa. Ziua de azi marchează şi un punct de reper în relaţia dintre România şi NATO“.

De menţionat că, la evenimentul de la Deveselu, au fost prezente şi oficialităţi din judeţul Olt, respectiv: prefectul Cătălin Rotea, subprefectul Virgil Delureanu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt - Paul Stănescu, primarul Slatinei – Minel Prina, cel din oraşul Caracal - Eduard Ciocăzanu, şi cel din comuna Deveselu, Ion Aliman.

Sătenii, bucuroşi că vor avea canalizare în comună

Pentru amenajarea bazei militare de la Deveselu, statul american a alocat, numai în acest an, 265 de milioane de dolari. De asemenea, Guvernul României a finanţat, la rândul lui, în 2013, cu 9 milioane de lei, investiţiile într-un sistem de canalizare, în reţeua de apă, într-o staţie de epurare şi în drumul de acces, de aproape 640 de metri, spre unitatea militară.  Din banii de la bugetul României au fost realizate deja lucrările de securizare a zonei – un gard prevăzut cu sârmă ghimpată de peste 15 kilometri, dar şi un drum cu aceeaşi lungime. Urmează ca, în această toamnă, să se realizeze şi lucrările privind iluminatul public şi sistemul de securitate din zonă.

Investiţii de sute de milioane de dolari

Găzduirea americanilor la Deveselu aduce avantaje şi pentru cei aproape 3.500 de localnici din comuna Deveselu, oamenii urmând să fie, la rândul lor, beneficiari direcţi ai sistemului de canalizare şi apă potabilă. Guvernul SUA a aprobat două contracte pentru amenajarea bazei militare pe care o va avea la Deveselu. Astfel, un prim contract include facilităţile Agenţiei de Apărare Antirachetă (MDA) şi cuprinde toate lucrările de infrastructură pentru întreaga suprafaţă a perimetrului militar american, valoarea acestuia ajungând până la 250 de milioane de dolari. Facilităţile MDA cuprind infrastructura zonei de lansare, o clădire pentru asistenţă, o centrală electrică de rezervă, un depozit, o anexă de control a accesului şi o clădire de control al securităţii. De aceste lucrări se va ocupa exclusiv o firmă americană.

În privinţa celui de-al doilea contract, acesta include toate facilităţile Forţelor Navale ale SUA, cu o infrastructură mai redusă în perimetrul elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA de la Deveselu. Lucrările privesc un centru de control al accesului, clădiri pentru cazare şi mâncare, un depozit, o unitate sanitară. Valoarea estimată a celui de-al doilea contract ajunge la 100 de milioane de dolari.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite