FOTO A început şcoala! Aproape 68.000 de elevi din Olt, aşteptaţi în sălile de clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emoţii mari pentru zeci de mii de elevi din judeţul Olt. Aproape 68.000 de elevi din toţi anii şcolari au trecut, luni - 14 septembrie, pragul unităţilor de învăţământ. În acest sens, conducerea fiecărei unităţi şcolare a încercat să se pregătească cât mai bine pentru ca lucrurile să fie în regulă la începerea noului an. O delegaţie a bazei militare NATO de la Deveselu a fost prezentă la debutul anului şcolar la un liceu de elită din Slatina.

Americanii au poposit la Slatina. Nu este vorba despre vreun desant armat, ci despre festivităţile prilejuite de începutul noului an şcolar 2015/2015, prilej cu care o delegaţie a bazei militare NATO din comuna Deveselu a fost prezentă la manifestările derulate în acest sens la Colegiul Naţional ”Ion Minulescu” din municipiu. Manifestările au avut loc pe terenul sintetic de fotbal al liceului, delegaţia americană fiind reprezentată de comandantul bazei militare de la Deveselu, William Garren, care a ţinut şi un scurt, dar mobilizator discurs pentru elevii acestei unităţi şcolare, la finalul căreia a punctat concis: ”Get learn something!” (”Învăţaţi ceva!”).

Debutul noului an şcolar de la liceul menţionat a fost salutat şi de alte oficialităţi care au ţinut să fie prezente: prefectul Silviu Neacşu şi subprefectul Emanuel Oproiu, şeful Poliţiei Olt – comisar şef Cătălin Florescu, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Matei Basarab” Olt – lt.col. Adrian Tănase, edilul interimar al Slatinei – Emil Popa, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Olt – Felicia Man, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei – Emil Albotă, deputatul Emil Moţ.

În judeţul Olt, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, aproape 68.000 de elevi vor învăţa în noul an şcolar. Programul cursurilor şcolare 2015/2016 arată că prima vacanţă va fi în perioada 31 octombrie - 8 noiembrie pentru clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar. De asemenea, elevii vor avea vacanţă de iarnă în intervalul 19 decembrie - 10 ianuarie. Semestrul întâi va continua în perioada 11 ianuarie – 5 februarie 2016, iar vacanţa intersemestrială va fi între 6-14 februarie. Semestrul al doilea se va derula între 15 februarie - 24 iunie 2016, pentru ca, în perioada 23 aprilie - 3 mai 2016, să fie programată vacanţa de primăvară. O altă noutate este că vacanţa de vară se va termina anul viitor pe 11 septembrie.
 

La fel ca în anii precedenţi, şi la deschiderea noului an şcolar în judeţul Olt există şcoli fără autorizaţie sanitară. Astfel, dintre cele 559 de unităţi şcolare din judeţ, majoritatea – adică 406 - sunt autorizate sanitar, iar, din restul de 153 unităţi şcolare neautorizate sanitar în vederea începerii noului an şcolar, 148 au fost respinse la procesul autorizării, iar conducerile a cinci unităţi şcolare nici măcar nu au mai solicitat avizul menţionat. Unităţile de învăţământ care nu s-au obosit să solicite autorizarea sanitară de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt sunt: Grădiniţa din Teiş-Balş, şcolile postliceale din Balş şi Slatina, Clubul Sportiv Şcolar Corabia şi Palatul Copiilor Balş. Pe primul loc ca şi cauză de neacordare a autorizaţiei sanitare de funcţionare se află lipsa apei potabile curente sau faptul că sursa de apă existentă este una necorespunzătoare. Alte cauze ce au stat la baza neautorizării sanitar a unităţilor şcolare din judeţul Olt sunt: clădirile respective au componente de construcţii deteriorate, mobilierul şcolar este degradat sau neadaptat ca dimensiuni la vârsta elevilor, iluminat natural este necorespunzător, grupurile sanitare sunt necorespunzătoare.

Mai puteţi citi pe acelaşi subiect:

O treime din şcolile de la Olt, neautorizate pentru noul an şcolar 

Ghiozdane şi penare gratis pentru elevii de clasa zero din Slatina

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite