Evaluare naţională 2015 Olt. Peste 4.200 de absolvenţi ai clasei a VIII-a din judeţ, aşteptaţi la examen. Ce reguli obligatorii trebuie respectate de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii clasei a VIII-a intră de luni în focul examenului de Capacitate 2015
Absolvenţii clasei a VIII-a intră de luni în focul examenului de Capacitate 2015

Elevii de gimnaziu dau piept, luni - 22 iunie, cu primul examen al vieţii, Evaluarea Naţională. Pentru ei, cursurile au încetat vinerea trecută pentru a le permite să se înscrie la unul dintre liceele dorite. La nivelul judeţului Olt sunt aşteptaţi să susţină examenul pentru admiterea la liceu un număr de 4.262 absolvenţi ai clasei a VIII-a.

Potrivit calendarului de desfăşurare a Evaluării Naţionale, după perioada de înscrierea derulată între 15-17 iunie, candidaţii vor susţine probele scrise pe 22 iunie - la Limba şi literatura română, iar pe 24 iunie - la Matematică. Rezultatele vor fi afişate pe 26 iunie - până la ora 16.00, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi - între orele 16.00 şi 20.00. Contestaţiile vor fi soluţionate în perioada 27 – 29 iunie, iar rezultatele finale se vor afişa marţi - 30 iunie. Elevii vor susţine ambele probe sub supraveghere video, ca şi anul trecut.

Examenul de Evaluare Naţională din acest vine iarăşi cu o serie de noutăţi. Noi reguli introduse la Capacitate 2015 vine să îi descurajeze pe elevii care intenţionează să copieze la examen. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat că, de anul acesta, candidaţii vor fi supravegheaţi atât video, cât şi audio. În plus, înregistrarile audio-video din sălile de examen vor fi verificate, prin sondaj, după fiecare probă; regula a fost introdusă şi pentru examenele de Bacalaureat de anul acesta.

Examenul va începe la ora 9 dimineaţa, însă elevii trebuie să fie în bănci de la ora 8:30. În ceea ce priveşte accesul în sălile de examen, elevii sunt aşezaţi alfabetic câte unul în bancă, iar pe uşa de la intrarea fiecărei săli de examen este lipită o listă cu numele candidaţilor distribuiţi acolo. Adolescenţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop.

Reguli peste reguli

Ordinul de ministru care stipulează aceste reguli spune că elevii care refuză depozitarea obiectelor menţionate, în sala stabilită de comisie, nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, candidaţii nu au voie să aibă, în sălile de examen, asupra lor sau în băncile în care sunt aşezaţi, orice fel de manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se mai interzice candidaţilor să aibă telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la Internet, la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Calendarul derulării Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a 2015:
--- 22 iunie: proba la Limba Română;
--- 23 iunie: proba la Limba Maternă;
--- 24 iunie: proba la Matematică:
--- 26 iunie: afişarea rezultatelor:
--- 26 iunie: depunerea contestaţiilor;
--- 27-29 iunie: rezolvarea contestaţiilor;
--- 30 iunie: afişarea rezultatelor finale.

Repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere, din 3 până în 7 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora, iar în 14 iulie va avea loc repartizarea computerizată. A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 15-30 iulie, repartizarea computerizată fiind programată în 23 iulie. În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 3-4 septembrie.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite