Elevii unei şcoli de la ţară au făcut un proiect care le-a adus 20.000 de euro. „Prima opţiune a fost să ne facem o sală de sport, dar nu ne-au ajuns banii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt elevi într-o şcoală de ţară, de-abia se adună 250 din toată comuna, dar prin munca lor au reuşit să câştige 20.000 de euro intrând în competiţie cu alte câteva zeci de şcoli. Banii nu le ajung pentru o sală de sport, în schimb sunt suficienţi pentru o sală multimedia, tabla interactivă la care visează de câteva luni de zile fiind un vis aproape împlinit.

Elevii Şcolii Gimnaziale Găneasa au primit de curând vestea că sunt câştigători, alături de alte cinci şcoli din judeţul Olt, ai unui premiu de 20.000 euro, oferit într-o competiţie sponsorizată de un mare lanţ de supermarketuri. Drumul până la premiu a fost frumos, însă deosebit de greu, spune directorul şcolii, prof. Claudya Neacşa, una dintre condiţii pentru a putea fi înscrisă orice activitate în program, şi punctată, fiind aceea că trebuie să participe cel puţin 30 de elevi.

Noi suntem 250 în toată şcoală, cu tot cu elevii de la Izvoru şi Dranovăţu, unde mai funcţionează câteva clase şi grupe de grădiniţă, n-avem 30 de elevi la clasă, aşa că ne-a fost foarte greu să ne mobilizăm pentru fiecare activitate în parte. Dar ei au fost atât de entuziasmaţi încât n-aveam cum să renunţăm. Am făcut în două luni şi jumătate 115 activităţi, părinţii ne-au susţinut tot timpul, am fost o echipă în adevăratul sens al cuvântului“, spune directorul. Ceea ce i-a motivat pe micuţi a fost gândul că pot avea în şcoala lor ce elevii şcolilor din oraş nu mai apreaciază de foarte multă vreme. La ei la ţară materialele didactice sunt vechi de zeci de ani, videoproiectorul e un vis frumos, pe care părinţii, din contribuţiile lor, nu-l pot împlini.

Şi-au cumpărat materiale sportive, au reuşit să achiziţioneze şi jocuri interactive

În preajma Sărbătorilor de Iarnă, elevii şcolii din Găneasa s-au gândit să-şi pună în valoare talentul şi s-au apucat să facă decoraţiuni pentru bradul şi masa de Crăciun. Ce le-a ieşit din mâini, sub coordonarea profesorilor şi învăţătorilor, a fost atât de frumos încât ideea a mers mai departe, punându-le în vânzare.

Vizitatorii şcolii şi salariaţii din primărie invitaţi la vernisarea expoziţiei s-au declarat încântaţi şi le-au cumpărat cu drag obiectele. S-au strâns ceva bănuţi, visul lor, de a cumpăra materiale sportive (mingi de fotbal, baschet, handbal, saltele, rachete de tenis etc.) pentru ora de educaţie fizică a prins contur. Cu bănuţii strânşi şi cu ce au mai găsit prin conturile şcolii s-a reuşit chiar mai mult, au cumpărat şi jocuri pentru cei din clasele mici şi de la grădiniţă, jocuri pe care, cei mai mulţi mulţi, nu le au acasă.

Doar că iarna se strâng tot în sala de clasă, sală de sport nu au, n-au avut niciodată şi, cel mai probabil, nici nu vor avea curând.

„După ce am aflat de premiu, prima opţiune a fost sala de sport. 20.000 euro sunt însă insuficienţi, aşa că ne-am consultat şi am optat pentru o sală multimedia. Copiii n-au stat niciun moment pe gânduri, îşi doresc foarte mult o tablă interactivă, aşa cum au văzut la şcoala de limbi străine. Evident că acum studiem ofertele şi căutăm să avem softuri educaţionale şi pentru celelalte discipline. Va fi o sală pe care să o folosească toată lumea“, a confirmat directorul Claudya Neacşa.

Cu gândul la noi rezultate de excepţie

Performanţa nu e sinonimă cu situaţia materială bună, încearcă din nou să demonstreze profesorii şcolii, care se pot mândri că în urmă cu nici 10 ani aveau elevi câştigători la olimpiadele de limbi străine şi la concursuri. Au fost, tot în acei ani, şi cea mai bună şcoală din mediul rural, ierarhie stabilită în urma examenului de Capacitate, pe atunci. Şi tânjesc, elevii de astăzi mai puţin, ei nu ştiu prea bine istoria şcolii, însă profesorii care au mai rămas din respectivul colectiv foarte mult, să revină cu rezultate excepţionale.

Părinţii mai cu dare de mână preferă însă să-şi ducă în fiecare zi copiii la şcolile din Slatina, mult mai bine dotate, în care nu se învaţă simultan, elevi de la trei-patru clase într-un asingură, cum, din cauza efectivului scăzut, din păcate se întâmplă la Izvoru şi la Dranovăţu. 

Până acolo, elevii pun suflet în fiecare lucru care le iese din mâini. „Dac-aţi vedea ce le-a ieşit din mânuţe preluncrând pet-urile! Au făcut penare, coşuri de gunoi, scăunele, rafturi, o mulţime de lucruri de care sunt foarte-foarte mândri. Recunosc, nu ne-am gândit la un magazin on-line, însă este o idee, ce fac ei merită măcar să fie văzut şi apreciat“, a mai spus directorul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite