Directorii „deconcentratelor” de la Olt, puşi să-şi divulge deplasările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectura judeţului Olt şi coordonatorul acesteia, Cătălin Rotea... (FOTO: Mugurel Manea)
Prefectura judeţului Olt şi coordonatorul acesteia, Cătălin Rotea... (FOTO: Mugurel Manea)

Veste proastă pentru directorii instituţiilor „deconcentrate” din judeţul Olt după ce prefectul Cătălin Rotea a emis un ordin prin care îi obligă pe aceştia să-i comunice situaţia tuturor deplasărilor de orice fel efectuate cu sau fără maşinile de serviciu. Pentru ca treaba să fie serioasă, prefectul vrea ca situaţia deplasărilor „de serviciu” să fie făcută lunar. Iar veştile proaste pentru directorii deconcentratelor de la Olt nu se opresc aici.

Cel mai tânăr prefect din ţară, Cătălin Rotea (29 de ani) de la Olt, continuă să ia decizii care îi surprind nu doar pe cei din jur, dar, mai ales, pe cei pe care, teoretic, îi coordonează prin puterea legii: directorii insittuţiilor “deconcentrate” din judeţul Olt. Astfel, potrivit celui mai nou ordin emis de către prefectul menţionat în cursul zilei de miercuri – 8 ianuarie, directorii instituţiilor statului din judeţ vor fi monitorizaţi non-stop de către Rotea. Documentul cu pricina ar trebui să fie literă de lege pentru cei care, teoretic, sunt subordonaţi instituţiei Prefecturii în fiecare judeţ.

Astfel, potrivit Ordinului Prefectului Judeţului Olt nr. 4/08.01.2014, un set de măsuri parecum inedite în peisajul autohton au fost emise “în eter”, măsuri ce îi vizează strict pe directorii anterior menţionaţi. În documentul cu pricina se arată că acesta a fost emis “pentru conducerea unitară, eficientă şi armonizată a serviciilor publice deconcentrate din judeţ”, Ordinul stabilind un set de  responsabilităţi pentru aceste structuri ministeriale sau guvernamentale organizate în teritoriu. În coniţinutul acestuia se arată că şefii instituţii “deconcetrate” vor trebui să transmită lunar Instituţiei Prefectului sinteza activităţii, conform obiectivelor din Programul de Guvernare, şi vor prezenta graficul controalelor tematice, comunicând - cu acelaşi prilej, problemele cu care se confruntă în desfăşurarea  acţiunilor prevăzute în programele proprii.

Aspectul care atrage însă atenţia în cadrul documentului amintit se referă însă la faptul că directorii instituţiilor statului din judeţ va trebui să comunice Prefecturii “toate deplasările şefilor serviciilor deconcentrate şi ale înlocuitorilor acestora, precum şi vizitele oficiale efectuate la instituţiile din judeţ de către reprezentanţi ai ministerelor, Guvernului şi delegaţi din străinătate”.

Prefectul: “Mi-am zis că este timpul să strângem puţin relaţiile de comunicare”

Ce l-a determinat însă pe prefectul Rotea să vină cu o asemenea iniţiativă? Ei bine, se pare că totul porneşte de la dorinţa acestuia de a-şi respecta blazonul de reprezentant al Guvernului în teritoriu şi de a păstra o legătură cât mai strânsă cu celelalte instituţii ale statului din judeţ.

“Am emis acest Ordin deoarece m-am gândit că, atâta timp cât prefectul unui judeţ conduce, fie şi în mod indirect, instituţiile deconcentrate ale statului, trebuie să existe o comunicare permanentă între acestea şi Prefectură. Astfel că mi-am zis că este timpul să strângem puţin relaţiile de comunicare dintre noi pentru că eu consider absolut necesară şi chiar imperativă o relaţie gen <<24 de ore din 24>> între toate instituţiile statului, la toate nivelele. Nu vreau să se înţeleagă greşit: aici nu este vorba despre o exercitare suplimentară a controlului asupra acestor instituţii deoarece acestea aparţin tot statului - prin intermediul ministerelor de care aparţin şi care se află în cadrul Guvernului, al cărui reprezentant sunt eu în judeţ”, a explicat prefectul Rotea.

Reprezentantul Executivului în judeţul Olt s-a gândit şi la cum va proceda în cazul directorilor de instituţii “deconcentrate” care nu se vor conforma Ordinului emis de el.

“După lege, în asemenea cazuri, voi face o informare scrisă către ministerul de resort de care aparţine instituţia deconcentrată în cauză, în cadrul căreia îi voi semnala ministrului respectiv faptul că nu se respectă un Ordin al Prefectului. Precizez însă că eu îi consider pe directorii instituţiiilor deconcentrate din judeţ drept colegi şi, până acum, pot să vă spun că am avut cu toţi aceştia o colaborare foarte bună şi cred că ei vor înţelege şi vor respecta Ordinul pe care l-am emis”, a mai afirmat Rotea.

Primarii, îndemnaţi să-i pârască pe şefii dezinteresaţi ai “deconcentratelor”

De menţionat că acelaşi act emis de către prefectul amintit mai sus face referire şi la primarii din judeţ, care sunt sfătuiţi de către reprezentantul Guvernului în judeţ să îi semnaleze orice probleme cu care s-au confruntat ori se confruntă în prezent în relaţia cu… directorii instituţiilor deconcentrate din teritoriu.

Rămâne de văzut în ce măsură şefii instituţiilor menţionate vor înţelege să respecte Ordinul prefectului. Până una-alta, termenul de răspuns pentru toate aspectele prevăzute în cadrul Ordinului cu pricina a fost stabilit pentru data de 15 ianuarie, urmând ca, după aceea, în baza celor transmise de către primarii din judeţ şi a analizei fiecărui caz în parte, să fie identificate “soluţii de remediere”.

Vă mai recomandăm:

Prefectul judeţului Olt a fost schimbat: Cătălin Rotea l-a înlocuit pe Eugen Ionică

FOTO  Cel mai tânăr prefect din ţară a fost înscăunat la Olt

Olt: Cel mai tânăr prefect din ţară şi-a făcut “inventarul” după 100 de zile pe funcţie

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri