Cum s-au descurcat liceenii la simularea Bac-ului. Prima probă le-a pus cele mai mari probleme

0
Publicat:

Elevii din județul Olt au înregistrat rezultate sub media națională la simularea probelor examenului de Bacalaureat 2024. Și numărul absenților a fost foarte mare, peste o treime dintre elevii înmatriculați alegând să nu se prezinte.

Liceenii din Olt care au susținut simularea Bacalaureatului au aflat rezultatele FOTO: arhiva
Liceenii din Olt care au susținut simularea Bacalaureatului au aflat rezultatele FOTO: arhiva

Deși rata de promovare la fiecare dintre cele trei probe este de peste 50%, mai puțin de jumătate dintre elevii care au susținut simularea  ar fi fost declarați „promovat”, în Olt (condițiile pentru promovarea examenului sunt ca nota minimă/disciplină să fie 5, iar media celor trei probe să fie cel puțin 6). 

Limba și literatura română, ca peste tot în țară, le-a pus cele mai mari probleme liceenilor care vor susține în vară examenul de Bacalaureat. Astfel, la prima probă rata de promovare este de 53,58% (față de 60,13% media națională).

La cea de-a doua probă, Matematică/Istorie, 57,37% dintre candidați au obținut cel puțin nota 5 (față de 64,12% media națională).

La ultima probă în schimb, cea la alegere, 66,08% dintre liceenii din Olt au reușit cel puțin nota 5 (față de 64,75% media națională).

În județul Olt, și absenteismul a fost mare la probele simulării Bacalaureatului. Astfel, din totalul de 3.280 elevi, 1.313 au absentat. În liceele din județ aproape 1.000 elevi sunt în ultimul an de liceu - forma de învățământ seral, iar din rândul acestora au fost cei mai mulți absenți.

În Olt nu s-a înregistrat nicio medie 10 la simulare, în schimb 81 elevi au media în intervalul 9 - 9,99. Cele mai multe medii ale promovaților s-au situat între 7 și 8 - 279, iar 59 liceeni au avut media  între 5 și 5,99, cu care nu ar fi reușit să promoveze examenul.

Simularea cu subiecte unice la nivel național a beneficiat în acest an, pentru prima dată, și de evaluarea digitalizată a lucrărilor, fiecare lucrare fiind scanată și introdusă într-o platformă, la final ajungând la profesori evaluatori din alte județe decât cel în care candidatul a susținut proba. 

Ministerul Educației face demersuri pentru dezvoltarea platformei de evaluare digitalizată, astfel încât, începând de anul școlar viitor, rezultatele probelor scrise ale simulărilor examenelor naționale să fie comunicate anonimizat, prin afișare pe platformă, similar examenelor naționale”, au precizat reprezentanții Ministerului Educației, într-un comunicat de presă.

Lucrările scrise ale elevilor care au susținut simularea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat se află în unitățile de învățământ în care elevii au susținut probele scrise.

Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării au acces la lucrările elevilor din clasele la care predau, precum și, începând cu 20 martie, la borderourile de evaluare corespunzătoare. Conducerile unităților de învățământ vor pune la dispoziția cadrelor didactice borderourile de evaluare transmise de la nivelul Ministerului Educației prin inspectoratele școlare, pentru a fi folosite în procesul de vizualizare a lucrărilor de către elevi/părinți”, au mai menționat reprezentanții ministerului.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite