Cum poate atrage programul „Tomata“ sancţiuni pentru TVR: „Dragnea şi Daea au beneficiat de promovare electorală pe bani publici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Petre Daea le-au făcut noi promisiuni fermierilor FOTO. arhiva
Liviu Dragnea şi Petre Daea le-au făcut noi promisiuni fermierilor FOTO. arhiva

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, au făcut, duminică, 12 mai 2019, noi promisiuni agricultorilor, anunţând mărirea unor ajutoare şi introducerea altora noi pentru legumicultori, în emisiunea „Viaţa Satului“. Opoziţia acuză că este propagandă electorală.

Preşedintele Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă, deputatul PNL Gigel Ştirbu, a sesizat, luni, 13 mai 2019, Consiliul Naţional al Audiovizualului, după ce duminică, în cadrul emisiunii „Viaţa Satului“ de la Televiziunea Română, care i-a avut invitaţi pe preşedintele PSD Liviu Dragnea şi pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, aceştia au făcut mai multe promisiuni fermierilor.

Cei doi politicieni au anunţat în emisiune mărirea sprijinului, de la 3.000 euro la 6.000 euro, în programul „Tomata“, sprijin care se acordă în prezent, în anumite condiţii, legumicultorilor care cultivă tomate în spaţii protejate pe cel puţin 1.000 de metri pătraţi, precum şi iniţierea de programe similare de sprijin pentru alte legume: ardei, vinete, castraveţi etc. Astfel de solicitări au venit constant din partea agricultorilor şi s-au discutat în diverse comisii de lucru, însă fermierilor nu li s-a dat niciun răspuns clar şi nici un termen până la care să fie oferit. Comunicarea a fost făcută, în schimb, într-o emisiune de interes general, deşi partidele politice se află în campania pentru Alegerile Europarlamentare.

„Prin prezenta, referitor la difuzarea emisiunii ”Viaţa satului” în data de 12 mai a.c., de către postul TVR1, vă solicit sancţionarea acestuia, pentru că TVR s-a transformat într-o portavoce electorală pentru reprezentanţii unui partid politic, încălcându-se astfel legislaţia în domeniul audiovizualului. Concret, în contextul alegerilor europarlamentare, la emisiunea “Viaţa Satului”, domnii Liviu Dragnea şi Petre Daea au fost la emisiune pentru a face propagandă electorală. Regimul emisiunilor de promovare electorală este reglementat clar şi prevede obligativitatea marcajului specific «promovare electorală», afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării emisiunii (Art. 11 din Decizia CNA 308 din 26 martie 2019). În cadrul emisiunii «Viaţa Satului», difuzată duminică, 12 mai 2019, acest afişaj a lipsit. Dragnea şi Daea au beneficiat de promovare electorală pe bani publici. Aflându-ne pe perioada campaniei electorale, legea trebuie respectată de către toate posturile TV publice sau private. TVR, indiferent dacă este post public sau privat, trebuie să fie echidistant, să respecte prevederile legale în vigoare şi să nu fie platforma vreunui partid politic“, atrage atenţia deputatul în sesizarea înaintată Consiliului Naţional al Audiovizualului, menţionând, totodată, că instituţia sesizată are obligaţia să se asigure că legea se respectă.

„Conform articolului nr  261 din Legea audiovizualului nr. 504 din 2002, pentru încurajarea şi facilitarea exprimării pluraliste a curentelor de opinie, radiodifuzorii au obligaţia de a reflecta campaniile electorale în mod echitabil, echilibrat şi imparţial. În aplicarea corectă a prevederilor alin. (1), Consiliul emite norme cu caracter obligatoriu, controlează respectarea prevederilor legale şi ale normelor emise şi sancţionează încălcarea acestora.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este o instituţie publică care respectă normele legale în vigoare şi din motivele precizate mai sus, vă rog să vă sesizaţi şi să luaţi măsurile care se impun pentru sancţionarea postului TVR1 pentru că emisiunea ”Viaţa Satului” din data de 12 mai a.c. nu a avut marcajul ”promovare electorală”, deşi s-au difuzat mesaje electorale de către reprezentanţii PSD, Liviu Dragnea şi Petru Daea“, se mai precizează în sesizare.

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite