Codul galben de caniculă trezeşte din reverie autorităţile. Ce măsuri au luat autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu singura instalaţie de umidificare din Slatina   (FOTO: Mugurel Manea)
Imagine cu singura instalaţie de umidificare din Slatina   (FOTO: Mugurel Manea)

Alerta de cod galben de caniculă anunţat de meteorologi pentru zilele de marţi şi miercuri în judeţul Olt a determinat autorităţile să ia o serie de măsuri pentru a preîntâmpina producerea unor incidente nedorite. Pe perioada celor două zile, în judeţ au fost încropite mai multe puncte de prim-ajutor şi acordare de apă potabilă gratuit către cetăţeni.

Agenţia Naţională de Meteorologie a anunţat, pentru marţi şi miercuri, că se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 35-37 de grade, iar indicele de temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Astfel, judeţul Olt, alături de altele din ţară, se vor afla, în cele două zile de 7 şi 8 iulie, sub o avertizare de cod galbem de caniculă.

Prefectura Olt a anunţat luni că, în zilele de 7 şi 8 iulie, vor fi activate de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din municipii şi oraşe punctele stabilite pentru acordarea primului-ajutor. Acestea sunt localizate după cum urmează: Slatina: 15 puncte de prim-ajutor; Caracal: 3 puncte de prim-ajutor; Balş: 4 puncte de prim-ajutor; Corabia: un punct de prim-ajutor; Scorniceşti: un punct de prim-ajutor; Drăgăneşti Olt: 1 punct de prim-ajutor; Piatra Olt: 2 puncte de prim-ajutor; Potcoava: 2 puncte de prim-ajutor.

La Slatina, punctele de prim-ajutor se află amplasate astfel: sediul Direcţiei de Protecţie şi Asistenţă Socială, Clubul Pensionarilor, Băile Comunale de pe strada Nicolae Bălcescu, cabinetele medicale ale unităţilor de învăţământ, Colegiul Economic „P.S. Aurelian”, Colegiul Naţional „Ion Minulescu”, Colegiul Naţional „Radu Greceanu”, Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” – Corp A, Liceul cu Program Sportiv, Şcoala Gimnaziala „George Poboran”, Grup Şcolar Industrial Metalurgic, Şcoala Gimnaziala Nr. 3, Şcoala Gimnaziala Nr. 7 „Vlaicu Voda” şi Şcoala Gimnaziala Nr. 8 „Eugen Ionescu”. Tot ca puncte de prim-ajutor în Slatina se mai află şi în incinta farmaciilor Sensi Blu (zona Steaua şi str. Crişan 2B), Mediafarm (blvd. A.I. Cuza), Iris (str. Ec. Teodoroiu), Daniela (str. Crişan, bl. 9). Autorităţile locale au luat măsuri pentru ca toate cişmelele de pe raza Slatinei să fie funcţionale.

În cadrul punctelor de sprijin pe timp de caniculă, farmaciile partenere vor acorda apă, măsurarea indicelui glicemic, a tensiunii arteriale şi un minim prim ajutor până la venirea ambulanţelor, acolo unde este cazul, în primul rând, persoanelor vârstnice, cardiacilor, diabeticilor, persoanelor cu probleme respiratorii, copiilor, dar şi cetăţenilor care sunt sensibili la caniculă.

Pentru prevenirea efectelor patologice ale căldurii, mai ales persoanele vulnerabile (vârstnici şi/sau persoane cu risc medical), specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Olt  au făcut următoarele recomandări medicale:
--- a nu se părăsi interiorul climatizat sau protejat decât în situaţii absolut necesare, pentru cât mai puţin timp şi luându-se toate masurile de protecţie individuală;
--- evaporarea sudorii este un mijloc important de apărare contra căldurii. În absenţa climatizării locuinţei, soluţia cea mai simplă pentru păstrarea umeda a pielii este vaporizarea de apa pe părţile descoperite;
--- utilizarea unui ventilator chiar daca persoana se teme de curenţii de aer, după îmbaieri periodice;
--- în cazul părăsirii locuinţei se va prefera ieşirea dimineaţa devreme sau seara târziu;
--- odihna periodic în spaţii cu umbră;
--- protecţia capului cu pălărie cu boruri largi;
--- protecţia corpului prin veşminte uşoare, de culoare deschisă, din ţesături care permit pielii „sa respire“;
--- să se consume lichide suficiente fără a aştepta senzaţia de sete;
--- se vor menţine închise ferestrele expuse soarelui pe toată perioada expunerii;
--- ventilaţie naturală prin deschiderea ferestrelor în scopul provocării curenţilor de aer;
--- prevenirea deshidratării prin aport de lichide (apă, supă, ceai etc., excluzând băuturile alcoolice, băuturile cu conţinut de cofeină) nu mai puţin de 1,5 litri, evitându-se băuturile foarte reci care pot provoca crampe de stomac - fructele zemoase, cum ar fi pepeni, struguri, citrice, sunt indicate;
--- în caz de pierderi de lichide (vărsături, diaree), se va suplimenta corespunzător, la recomandarea medicului, cantitatea de lichide.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

Caniculă! Meteorologii anunţă 37 grade la umbră. Ponturi despre cum să te fereşti de caniculă

Primele zile oficiale de caniculă în judeţul Olt. Temperaturile vor depăşi 35 grade Celsius

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite