Ceasul istoric de pe clădirea Muzeului Judeţean din Slatina va fi repornit joi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orologiul de pe acoperişul Muzeului Judeţean Olt a fost montat în anul 1897, la zece ani de la inaugurarea clădirii (Foto: Mugurel Manea)
Orologiul de pe acoperişul Muzeului Judeţean Olt a fost montat în anul 1897, la zece ani de la inaugurarea clădirii (Foto: Mugurel Manea)

Eveniment de excepţie joi – 29 noiembrie, în municipiul Slatina. Ceasul amplasat pe clădirea Muzeului Judeţean Olt va fi repus în funcţiune după o pauză de peste 50 de ani. La împlinirea a 115 ani de la inaugurarea sa, autorităţile au reuşit să îl repare şi, de joi, el va fi redat slătinenilor.

Autorităţile judeţene organizează, joi – 29 noiembrie, la Muzeul Judeţean Olt din Slatina, o serie de acţiuni dedicate unuia dintre emblemele urbei, respectiv împlinirea a 115 ani de la inaugurarea orologiului de pe acoperişul imobilului amplasat în partea “de jos” a oraşului.

Manifestările vor începe la orele 10.50 cu primirea invitaţilor în faţa sediului muzeului, pentru ca, zece minute mai târziu, să se desfăşoare momentul principal al evenimentului ce va marca oficial repornirea ceasului: audiţia a 11 bătăi de clopot. Orologiul original a fost amplasat în primăvara anului 1897, când, la iniţiativa prefectului dr. Stăncescu şi cu concursul directorului instituţiei Ghirgiu şi sprijinul dat de toţi cetăţenii judeţului Olt, clădirea Prefecturii Olt a fost înzestrată cu un orologiu monumental. Ceasul a fost furnizat şi montat de către M. Carniol fiul din Bucureşti.

Două evenimente marcate într-o zi

“Demersurile noastre de restaurare şi reparare a mecanismului ceasului au fost îngreunate de găsirea unui specialist cu competenţe în domeniul ceasornicăriei istorice. Statistica Camerei de Comerţ şi Industrie Slatina pe anul 1928 evidenţia existenţa a trei firme de ceasornicărie, dar, în zilele noastre, această branşă de meşteri aproape că a dispărut. După mai multe căutări la Braşov, Bucureşti, Craiova şi Sibiu, am reuşit să găsim un meşter ceasornicar la Floreşti -  în judeţulCluj, pe nume Jakabhazi Alexandru Ernestiu (Sandu Ceasornicarul, n.a.), un specialist care dispune de un portofoliu de referinţă în domeniu, cu peste 30 de ceasuri turn reparate în Transilvania. Datorită lui am reuşit să refacem integral şi să repunem în funcţiune orologiul de la Slatina. Celor care iubesc cu adevărat oraşul Slatina le adresăm invitaţia de a fi părtaşi la bucuria repornirii orologiului din turnul central al clădirii Muzeului Judeţean Olt joi - 29 noiembrie 2012, începând cu orele 10.50”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică.

De menţionat că, tot joi, cu ocazia repunerii în funcţiune a ceasului istoric menţionat, se împlinesc 125 de ani de la inaugurarea Palatului Administrativ al Prefecturii Oltului, ridicat în anul 1887. Acesta a fost primul sediu oficial al Prefecturii Judeţului Olt în perioada României moderne, iar acum găzduieşte Muzeul Judeţean Olt. Edificiul a fost construit din fondurile statului în perioada anilor 1886-1887 şi a costat 150.000 lei aur. După inaugurarea sa din anul 1887, aici au funcţionat, din lipsă de spaţiu, şi alte instituţii proprii unei capitale de judeţ: Tribunalul, Revizoratul şcolar şi Protoieria. Momentul festiv va fi sărbătorit prin audiţia a 12 bătăi ale clopotului ceasului.

Atât orologiul, dar şi actuala clădire a Muzeului Judeţean Olt, fac parte din cele câteva repere rămase ce oglindesc evoluţia istorică a Slatinei, alături de: Podul de peste râul Olt, Gara Slatina, Gimnaziul „Radu Greceanu”, Catedrala, Mănăstirile Strehareţ şi Clocociov, Palatul Băncii Naţionale a României, Palatul Comunal, Strada Lipscani, casele Mihail Deleanu, Fântâneanu, Regimentul „3 Olt”.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite