Ce a făcut ministrul Muncii în ziua moţiunii împotriva guvernului Cîţu. „Se poate trăi cu salariul minim?“„Să ne concentrăm şi pe part-time-uri!“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Raluca Turcan i-a recomandat slătineanului care a întrebat-o dacă se poate trăi cu salariul minim să-şi mai caute o slujbă part-time FOTOGRAFII: Alina Mitran
Ministrul Raluca Turcan i-a recomandat slătineanului care a întrebat-o dacă se poate trăi cu salariul minim să-şi mai caute o slujbă part-time FOTOGRAFII: Alina Mitran

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, s-a aflat în municipiul Slatina în ziua în care colegii săi au stat în plenul reunit al Parlamentului unde s-a citit moţiunea împotriva guvernului Cîţu. Turcan a venit cu soluţii controversate la problemele pe care le-au ridicat persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, s-a aflat la Slatina, marţi, 29 iunie 2021, în ziua în care membrii guvernului Cîţu au fost în Parlament  la citirea moţiunii împotriva guvernului liberal.

 Turcan şi-a început vizita în municipiul Slatina dis-de-dimineaţă cu o întâlnire la fabrica de anvelope Pirelli, care este cel mai mare angajator din Slatina, cu peste 4.000 angajaţi. 

În jurul orei 10,00 Raluca Turcan a ajuns la bursa locurilor de muncă, primul astfel de eveniment organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă de la declanşarea pandemiei. 

Deşi ar fi trebuit, conform programului, să deschidă chiar acest eveniment, ministrul Muncii a preferat să ajungă în timpul întâlnirii dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatori.

„Ia să vedem ce avem aici!“

Cu aerul şefului care vrea să vadă „la firul ierbii“ cum stă treaba, ministrul s-a oprit aproape la toate standurile celor 40 de angajatori care au anunţat disponibile peste 400 locuri de muncă. Şomerii şi persoanele care vor să-şi schimbe locul de muncă cu unul mai bun au fost de asemenea câteva sute, deşi, ca de fiecare dată, s-au aflat printre ei şi cei interesaţi doar de obţinerea vizei pe carnetul de şomaj (condiţionată de prezenţa la bursă şi de obţinerea a trei negaţii din partea a trei angajatori diferiţi care să spună că persoana nu este ceea ce ei caută).

raluca turcan în vizită la slatina

„Ce aveţi aici, ia să vedem!“, „Sunteţi de mult pe piaţă?“, „Vă extindeţi?“, „V-a fost greu în pandemie?“, ministrul a început să pună întrebări. Şomerii,  surprinşi la rândul lor de prezenţa Ralucăi Turcan, s-au adaptat repede situaţiei şi au venit la rândul lor cu întrebări sau şi-au expus situaţia. 

Turcan a mai mângâiat pe creştet un copil, a mai încurajat o femeie care mai are ani buni până la pensie, dar nu şi loc de muncă, şi-a mai chemat consilierii să noteze o speţă, atunci când nu a notat singură pe ce a avut la îndemână…

raluca turcan în vizită la slatina

Până când s-a apropiat un bărbat care i-a spus ministrului că a lucrat în străinătate, „la negru“, în Italia şi Portugalia, în agricultură, iar acum lucrează în România pe salariul minim. 

„Doamna ministru, dumneavoastră credeţi că în România se poate trăi cu salariul minim pe economie? Cu 1.340?“, „Da, e greu!“, a admis Turcan, iar de aici s-a pornit o discuţie care a dus spre o soluţie aproape imposibilă. Turcan s-a interesat ce program de lucru are bărbatul şi aflând că lucrează 8 ore/zi l-a întrebat dacă nu cumva poate să lucreze suplimentar. 

„Dar locuri part-time avem?“, a întrebat Turcan, şefa ANOFM, care a însoţit-o în vizita din judeţul Olt, informând-o că nu, „n-am văzut (n. red. - la bursă)“. „Să ne concentrăm şi pe part-time-uri, că sunt oameni care ar putea să-şi completeze puţin veniturile“, i s-a adresat Turcan şefei ANOFM.

„Faceţi locuri de muncă aici, să nu mai plece oamenii să spele la fund bătrânii altora“

Bărbatul nu a fost în niciun fel mişcat de soluţia propusă, şi nici de vestea că începând de anul viitor se va mări salariul minim. Ba mai mult, i-a mai adresat ministrului o întrebare. „Credeţi că PSD ar fi mărit salariul dacă se mai afla la guvernare?“, a mai vrut să ştie bărbatul, pornindu-se din nou un dialog care s-a sfârşit apoteotic atunci când bărbatul i-a replicat ministrului că „PSD a promis, iar promisiunea e obligaţie curată!“. „Ţineţi atunci în braţe PSD-ul!“, a replicat cu aparent calm Turcan.

raluca turcan în vizită la slatina

Nu mult mai târziu a apărut o a doua persoană care i-a stricat doamnei ministru şederea printre angajatori. O femeie a început să strige în gura mare că e nevoie de locuri de muncă. „Să faceţi locuri de muncă aici, că pleacă românii din ţara lor, spală la fund bătrânii altora!“, s-a pornit femeia care nu dorea un dialog, ci pur şi simplu să audă politicienii ce of are.

raluca turcan în vizită la slatina

Câteva zeci de minute mai târziu ministrul Muncii s-a întâlnit şi cu angajatorii, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Olt.

raluca turcan în vizită la slatina

A anunţat în acest cadru că urmează modificări legislative menite să simplifice relaţia între angajatori şi stat, că va fi actualizat Codul Ocupaţiilor din România (COR), având în vedere că în acest nomenclator încă se regăsesc meserii care nu mai au corespondent în piaţa muncii, în schimb altele apărute între timp nu şi-au făcut loc aici.

raluca turcan în vizită la slatina

Şi a reuşit să-i şi surprindă pe angajatori. Ca reacţie la o problemă semnalată de reprezentanta a două firme (o firmă de construcţii, cealaltă de confecţii articole din textile), în contextual în care angajatorul explica faptul că încearcă să crească salariile angajaţilor, însă e foarte greu atâta vreme cât depinde de sistemul lohn specific domeniului confecţiilor din textile, ministrul Raluca Turcan i-a îndemnat pe angajatori să ia în calcul varianta de a duce lucrători din spaţiul non-UE. Replica i-a dat-o directorul ALRO Slatina, argumentând de ce nu în toate domeniile de activitate se poate aplica soluţia.

Vă recomandăm şi:

Vizita electorală eşuată a premierului Cîţu la Deveselu. „Măriţi pensiile, nu mai minţiţi! Şi alocaţiile la copii!“, „S-au mărit anul trecut!“ VIDEO

Cabinetul Cîţu, în dispută cu Parlamentul. Turcan: De ce majoritatea parlamentară nu a susţinut poziţia Guvernului pe tema alocaţiilor?

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite