Carnea de miel este deja în oferta fermierilor care vând în târguri. „Cumpărăm când avem bani” FOTO

0
Publicat:

Fermierii încearcă să „fure” startul și vând deja carnea de miel în cel mai mare târg din județul Olt. Nevoia îi împinge, spun reprezentanții lor, iar faptul că mieii au depășit 15 kilograme îi ajută. Cumpărătorii se bucură, la rândul lor, că pot face treptat cheltuielile pentru Paște.

Crescătorii de miei au început să vândă în târguri FOTO: Alina Mitran
Crescătorii de miei au început să vândă în târguri FOTO: Alina Mitran

În cel mai mare târg din județul Olt, târgul de duminică din Osica de Sus, comercianții au început deja să vândă carne de miel și ied, chiar dacă mai sunt peste trei săptămâni până la Paște. Oarecum surprinzător, având în vedere că românii sunt crescători de oi, dar nu și mari consumatori, carnea se și cumpără. Clienții o fac cu gândul la Paște, nu pentru friptura de la masa de duminică.  

„Cumpărăm pentru Paște, o punem la congelator. Și să le cumperi deodată pe toate, de unde atâția bani?!”, mărturisește un cumpărător. 

La câteva mese distanță, altcineva vinde miei întregi (carcasă), pulpă de miel, dar și pastramă. Doar pastrama ajunge la 35 lei/kg, în rest prețul pornește de la 25 lei/kg și se oprește la 30 lei/kg, rar 35 lei. Cei care ar vrea să cumpere mai întâi trec pe la toți comercianții, analizează fiecare ofertă în parte și la final aleg fie după nevoile din familie, fie după buzunar, unii optând pentru un miel întreg, alții doar pentru o pulpă.

„Ei, cum n-are același gust? Are, e tot carne. Ce, carne de porc nu cumperi când e la  ofertă și o pui la congelator?” se contrazic doi membri ai aceleiași familii înainte să se hotărască dacă vor cumpăra acum sau vor aștepta să vadă ce se întâmplă și în săptămânile următoare cu prețul.

Cumpărătorii sunt interesați și de organe pentru a prepara drobul. „Are, are tot ce-i trebuie”, vine răspunsul unei vânzătoare. 

„Nu sunt osiceni. I-am gonit, ei iar veneau...”

În mod tradițional, la târgul din Osica de Sus funcționează în fiecare an, în duminica Floriilor și în sâmbăta dinaintea Paștelui, un punct temporar de sacrificare, pentru care primăria cere anual avizul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Cumpărătorii se orientează și cumpără după posibilități FOTO: Alina Mitran
Cumpărătorii se orientează și cumpără după posibilități FOTO: Alina Mitran

Primarul din Osica de Sus, Cezar Filip, spune că acei comercianți de carne de miel ar fi venit duminică, 7 aprilie 2024, fără voia administratorilor târgului. 

„Au fost câțiva, i-am gonit, că am avut și control de la DSV. I-am gonit, ei iar veneau...  (...) N-a fost niciunul de la noi din Osica, osiceni de-ai noștri n-au fost. Deocamdată, n-au voie să vină cu ei în târg. Doctorii de la DSV i-au gonit, ei au văzut că au plecat doctorii, au venit și au pus iar (n. red. - marfa)”, a declarat primarul Cezar Filip.

Cei care au cumpărat carne n-ar trebui să-și facă însă probleme, a mai precizat primarul, pentru că medicii „s-au uitat la carne și n-au avut nicio problemă”.

De ce vând crescătorii atât de devreme

Constanța Ștefan, reprezentanta Asociației Agricole „Țara Loviștei”, asociație din care fac parte și fermierii olteni, spune că un preț care să le asigure și ceva profit fermierilor ar trebui să fie de aproximativ 40 lei/kg în carcasă.

„Eu am zis că 40 va fi prețul anul acesta. Dacă ei dau la 35 chiar sunt cumsecade. Se cheltuie cam 20 lei pe kilogram, atât îl costă până ajunge de tăiat, în viu. Tot ce dă peste 20 lei/kg în viu este câștigul lui. La 35 lei (n. red. – prețul pentru carcasă) nu prea iese câștig”, a declarat Ștefan. 

Crescătorii de miei au început să vândă în târguri FOTO: Alina Mitran
Crescătorii de miei au început să vândă în târguri FOTO: Alina Mitran

Cât despre decizia de a începe vânzarea cu o lună mai devreme, președinta Asociației „Țara Loviștei” spune că, cel mai probabil, fermierii speră să mai câștige ceva bani și din vânzarea produselor din lapte.

„Vor să mulgă oile mai devreme, să scoată și ei mai mulți bani, pentru că mulți au început să mulgă. Mieii sunt mari, Paștele este târziu și deja mieii se pot vinde, au ajuns la 15 kilograme, fără discuții, între 15-20 de kilograme sunt acum”, a mai spus Ștefan.

Cu tot efortul crescătorilor, chiar dacă s-a devansat perioada de vânzare, se estimează că în țară vor fi vânduți cel mult 1,5 milioane miei. „Exportul rămâne de bază. Mai mult de 1,5 milioane de miei de Paști nu se vând. Se mai duc încă cinci milioane la export”, a mai spus Ștefan.

„Au nevoie de bani. Subvențiile au întârziat...”

Deși de ani buni se vorbește despre amenajarea punctelor de sacrificare în fermă, posibilitățile crescătorilor de animale de a sacrifica și vinde „la prima mână” carnea rămân în continuare extrem de reduse. În toată țara, „dacă s-au făcut 10-15 puncte de sacrificare”, spune Constanța Ștefan.

Brânza depășește la preț carnea de miel FOTO: Alina Mitran
Brânza depășește la preț carnea de miel FOTO: Alina Mitran

Nici în marile lanțuri de supermarketuri nu ajung fermierii, în pofida proiectului „Alege oaia” promovat intens cu ani în urmă de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea. Cu toate neajunsurile, sectorul creșterii ovinelor este unul dintre puținele aflate pe plus, susține președinta Asociației „Țara Loviștei”. Ce le lipsește fermierilor sunt forța de muncă și pajiștile, pentru ultimul aspect fiind la mâna primarilor.

Traian Gârtan, președintele Asociației Crescătorilor de Animale Slătioara, spune, la rândul său, că fermierii sunt obligați să-și vândă produsele, chiar dacă la un preț mai mic decât cel estimat, pentru că rezervele s-au epuizat deja.

„Fătările au început în decembrie și, sincer, omul are nevoie de bani. Uitați-vă ce se întîmplă cu subvențiile, în luna aprilie să nu aibă oamenii în conturi banii, ANT-ul, nu s-a mai întâmplat. În anii trecuți, în februarie îi aveau”, a precizat Gârtan.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite