Prețurile unor alimente vor fi în continuare plafonate: pe lista ar putea fi introdus și mielul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prețurile unor alimente vor fi în continuare plafonate, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, precizând că producătorii câștigă deja din rulaj și că măsura s-a dovedit a fi fost benefică populației.

Supermarket cu multe rafturi de legume și fructe
Prețurile unor alimente de bază ar putea fi în continuare plafonate

Vom veni în continuare cu plafonarea, vor fi anumite produse de bază pe care oamenii au început să le caute în magazine, deja producătorii câştigă din rulaj. Eu nu mai văd o justificare a creşterii preţurilor în acest moment. Nu s-a scumpit combustibilul, acciza este nesemnificativă în acest moment, nu am văzut o creştere a preţului la petrol”, a afirmat, luni seară, Ciolacu, la Antena 3.

Premierul a precizat că plafonarea preţurilor va fi menţinută până când va fi găsit un acord cu producătorii şi cu distribuitorii, în aşa fel încât să nu mai fie nevoie ca statul să intervină.

El a admis că a scăzut nivelul de trai, dar nu doar în România şi a spus că ”trăim într-o zonă de fragilitate”, dar criza economică ”nu a lovit România”.

A scăzut nivelul de trai. Avem datoria de a creşte nivelul de trai la oameni şi de a readuce echilibru în societate. Acest lucru este prioritar pentru Guvernul României, prin dialog vom găsi, sunt convins, cele mai bune soluţii şi în ceea ce priveşte preţurile. Nu voi mai accepta creşteri de preţuri anormale şi care nu au niciun fundament”, a adăugat premierul.

El este de părere că la nivelul Consiliului Concurenţei trebuie luate măsuri pentru a nu se crea monopoluri pe piaţă.

Potrivit lui Ciolacu, statul ”va face faţă la toate provocările”.

Mielul ar putea fi introdus în lista produselor cu prețuri plafonate

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat luni că măsura privind plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită şi după data de 31 ianuarie 2024, luând în calcul şi introducerea de noi produse pe listă, iar "carnea de miel" ar putea fi unul dintre acestea.

"Îmi doresc ca familiile cu venituri mici şi medii din România să poată cumpăra alimentele de bază cu adaos comercial redus, pentru că să fim foarte sinceri, indicele preţului de consum lunar arată că acele alimente care au fost transpuse prin acea ordonanţă au o scădere semnificativă în anul 2023, până la 28% faţă de anul 2022, unde preţurile erau cu plus 18%. Normal că ne dorim acest lucru, ne dorim pentru că 50% dintre români consumă alimentele care sunt prevăzute în acea ordonanţă", a precizat Florin Barbu.

Întrebat dacă mielul ar putea fi introdus pe lista produselor cu adaos comercial redus având în vedere Sărbătorile Pascale, şeful MADR a transmis că va decide acest lucru numai după ce va avea un dialog cu retailerii şi procesatorii, însă a recunoscut că este o propunere bună.

"Întotdeauna am avut un dialog atât cu retailerii, cât şi cu procesatorii. Discuţiile le vom avea împreună şi împreună vom decide acest lucru. (...) Deci lucrurile sunt foarte clare şi aşa cum v-am spus şi în decembrie, în preajma sărbătorilor, când am introdus anumite alimente, este o sugestie bună să introducem şi mielul în lista produselor cu adaos comercial limitat. Vă mulţumesc pentru propunere şi o să o iau în calcul (...) Tot timpul se consumă miel în România şi vreau să vă spun că România deţine 17% din consumul în Uniunea Europeană la carnea de oaie şi 70% în toate celelalte state. Toate vin de pe teritoriul României şi de la fermierii români din sectorul ovin", a subliniat Barbu.

Discuţiile cu reprezentanţii comercianţilor şi procesatorilor pentru a analiza rezultatele măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază trebuiau sa aibă loc luni, după întâlnirea cu asociaţiile din sectorul vegetal, însă prelungirea negocierilor au determinat amânarea acestora pentru miercuri dimineaţa.

În urmă cu câteva zile, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susținea că plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază a dat rezultate, inflaţia la finalul anului scăzând la 6,6% şi puterea de cumpărare a românilor îmbunătăţindu-se. 

Guvernul a aprobat la finele lunii octombrie prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă.

Lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu: orez - bob rotund, cu gramaj cuprins între 0,5 - 1,5 kg, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi, carne tocată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite