Bacalaureat 2022 Olt. Peste 2.400 de înscrişi, alţi 1.000 elevi pierduţi pe drum. Trei licee, fără candidaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examenul de Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2022 începe luni, 6 iunie FOTO: arhiva
Examenul de Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2022 începe luni, 6 iunie FOTO: arhiva

Absolvenţii claselor a XII-a care s-au înscris pentru susţinerea probelor de Bacalaureat 2022 sunt „în focuri“. Prima probă orală, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, a început luni, 6 iunie 2022.

La nivelul întregii ţări s-au înscris pentru susţinerea probelor (integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare) examenului de Bacalaureat 126.454 de absolvenţi de liceu (111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare). 

În judeţul Olt sunt 2.411 candidaţi înscrişi, 275 fiind din seriile anterioare. La începutul anului şcolar 2021/2022 erau, în schimb, înmatriculaţi în clasa a XII-a un număr de 3.507 elevi, ceea ce înseamnă că peste 1.000 dintre aceştia fie nu au finalizat cursurile, fie au ales să nu susţină examenul de Bacalaureat.

În judeţul Olt sunt şi trei licee fără candidaţi înscrişi: Liceul Tehnologic „Constantin Filipescu“ Caracal, Liceul Tehnologic Izvoarele şi Liceul Tehnologic Drăgăneşti-Olt.

Probele de evaluare a competenţelor se desfăşoară în perioada 6-16 iunie 2022, după următorul calendar: 

6 - 8 iunie: Proba A - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
8 - 9 iunie: Proba B - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
8 - 10 iunie: Proba D - evaluarea competenţelor digitale;
14 - 16 iunie: Proba C - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

„Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ). În cazul în care nu există cadre didactice de specialitate în unitatea respectivă de învăţământ, care pot fi desemnate în comisia de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale sau acestea se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcţie de grilele naţionale sau europene. De asemenea, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile  metodologiei de examen“, sunt menţiunile reprezentanţilor Ministerului Educaţiei.

În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba, mai precizează ME.

În toate liceele în care se desfăşoară examenul probele sunt monitorizate audio-video. Regulile valabile şi în anii trecuţi se păstrează, încălcarea lor aducând eliminarea candidaţilor din examen: nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. 

Probele scrise încep în 20 iunie

Prima probă scrisă a Bacalaureatului 2022, la Limba şi literatura română, se va susţine luni, 20 iunie. Proba obligatorie a profilului este programată marţi, 21 iunie, iar miercuri, 22 iunie are loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfăşura joi, 23 iunie.

„Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00 în aceeaşi zi. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie“, mai precizează reprezentanţii ministerului.

Trec BAC-ul absolvenţii care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Liceul de la ţară cu rată de promovare 100%. „Sunt copii care chiar îşi doresc să facă ceva în viaţă“

Bacalaureat 2021. Câţi elevi din Olt susţin examenul în prima sesiune. Liceul cu un singur candidat

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite