Liceul de la ţară cu rată de promovare 100%. „Sunt copii care chiar îşi doresc să facă ceva în viaţă“
0Top-ul liceelor după rata de promovare a candidaţiilor de la Bacalaureat 2021 este deschis în judeţul Olt de Liceul Tehnologic Iancu Jianu. 16 candidaţi înscrişi, 15 prezenţi şi tot atâţia reuşiţi. Cei mai mulţi pleacă spre facultăţi din toată ţara.
Sunt deja ani buni de când Liceul Tehnologic din comuna Iancu Jianu, judeţul Olt, localitate situată la 18 km de oraşul Balş şi de 36 km de Craiova, se poziţionează în top-ul liceelor din judeţ după rata de promovare a candidaţilor la Bacalaureat. 2021 le-a adus însă cel mai bun rezultat, toţi cei 15 candidaţi prezenţi la examen fiind declaraţi reuşiţi.
E drept, performanţa vine în special de la clasa de Ştiinţe ale naturii, un singur candidat venind pe filiera tehnologică. Nu există secrete pentru astfel de rezultate, spune directorul şcolii, prof. Constantin Călugăru. E vorba doar de seriozitate, şi de partea profesorilor, dar şi de partea elevilor. Au făcut o echipă din primul an de liceu, însă în clasa a XII-a pregătirea pentru Bacalaureat a fost mult mai intensă. „Aici s-a făcut pregătire non-stop, începând cu luna octombrie şi până cu o zi-două înainte de Bacalaureat“, a declarat directorul Constantin Călugăru, pentru „Adevărul”.
La Limba Română elevii s-au pregătit în acest an cu prof. Manuela Păun, iar în anii trecuţi cu prof. Mariana Munteanu şi prof. Nicolae Munteanu. La Matematică i-a îndrumat prof. Costinel Dănuţ Căluianu, iar la Biologie, disciplină pe care toţi elevii au ales-o pentgru Bac, s-au pregătit cu diriginta lor, prof. Ticuţa Besnă. Şi mai interesant este faptul că după 12 ani de şcoală în localitatea natală cei mai mulţi dintre absolvenţi se întreaptă către universităţile din ţară. „E seriozitatea copilului de la ţară care vrea să-şi depăşească condiţia şi vrea să demonstreze că poate“, apreciază directorul.
Absolvenţii nu au avut banchet, dar s-au bucurat de festivitatea de absolvire a liceului FOTO. arhiva prof. Ticuţa Besnă
„Emoţiile nu s-au încheiat pentru mine, aşteptăm admiterea“, a spus şi prof. Besnă. De aceşti elevi o leagă opt ani plini de experienţe deosebite. „Este prima clasă ca dirigintă, i-am preluat din clasa a V-a“, a dezvăluit profesoara. Pe atunci erau 26 în clasă, cei mai mulţi alcătuind ulterior nucleul clasei de liceu. „Este o onoare pentru mine să predau la acest liceu. Am intrat cu 13 ani în urmă în învăţământ şi de atunci predau aici. (...) Deşi suntem un liceu din mediul rural, nu părem. Şi nu o spun doar eu“, a mai spus prof. Besnă. Dacă rezultatele o bucură enorm, e tristă că din cauza condiţiilor pandemice nu s-a putut organiza banchetul de absolvire, dar copiii au avut o festivitate care i-a emoţionat pe toţi.
„Vin elevii buni, cei care vor Medicină, Farmacie...“
Pentru anul şcolar 2021/2022, Liceul Tehnologic Iancu Jianu are aprobată o singură clasă de liceu, profil teoretic – Ştiinţe ale Naturii. Interesul pentru filiera teoretică, s-a dovedit de-a lungul anilor, este mult mai mare în zonă decât pentru clasele cu profil tehnologic. „Sută la sută este mai mare interesul pentru teoretic, în special din partea elevilor buni. E chiar o mândrie pentru noi să aflăm că au intrat pe la Academia de Poliţie, şi ştiţi ce concurenţă este, pe la Politehnica din Bucureşti - la Electronică, pe la Medicină... Ar fi mult de povestit, dar vă spun că sunt copii de la ţară, pentru că nu e un secret că Iancu Jianu este în mediul rural, foarte serioşi, care chiar îşi doresc să facă ceva în viaţă“, completează directorul Constantin Călugăru. Din promoţia curentă vor pleca din nou candidaţi către Academia de Poliţie, către Medicină, către Farmacie.
Liceul Tehnologic Iancu Jianu va avea în anul şcolar 2021/2022 o clasă cu profil Ştiinţe ale Naturii FOTO: arhiva prof. Constantin Călugăru
„Noi avem Ştiinţe ale Naturii şi se pregătesc pentru domeniul acesta. Marea majoritatea sunt în învăţământul universitar şi sunt în categoria aceea care intră la facultăţi şi le mai şi termină, nu doar se află în treabă. Tradiţia aceasta cu procentul mare la Bacalaureat e cam de 5 ani, noi niciodată n-am picat sub 80%. E drept, anul ăsta e o surpriză şi pentru mine cu 100%. Avem şi note de 10, la Română şi Biologie“, a mai spus directorul şcolii. Doi candidaţi au media peste 9 (9,68, respectiv 9,28) şi sunt şanse să crească în urma contestaţiilor, trei au medii peste 8, iar şase absolvenţi au terminat Bacalaureatul 2021 cu medie peste 7.
Din toamnă, vor păşi în primul an de liceu, pe poarta liceului din Iancu Jianu, cei mai buni dintre absolvenţii de gimnaziu din localitate, dar şi din localităţile vecine. Rar se întâmplă să plece elevii buni spre alte localităţi şi de obicei o fac cei vor să studieze Arte, sau vor la Liceul Militar, sau la Liceul Pedagogic, adică au un vis pe care nu şi-l pot îndeplini în satul natal.