Avertismentul unui manager de spital: „E deja criză de anticoagulante în ţară. Nu mai furnizează distribuitorii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din ce în ce mai mulţi pacienţi în stare gravă ajung în secţiile Covid, iar spitalele nu au tot timpul medicamentele necesare FOTO: arhiva
Din ce în ce mai mulţi pacienţi în stare gravă ajung în secţiile Covid, iar spitalele nu au tot timpul medicamentele necesare FOTO: arhiva

După criza medicamentelor atât de necesare pentru tratarea cazurilor grave de Covid-19, un manager de spital atrage atenţia că în curând spitalele s-ar putea confrunta cu o altă mare problemă: lipsa de pe piaţă a anticoagulantelor.

Medicii care tratează în spitale pacienţii COVID-19 s-au plâns constant că medicamentele foarte râvnite – Remdesivir şi Tocilizumab –, care vin pe circuit special avizat de Ministerul Sănătăţii, nu sunt disponibile tot timpul sau nu există pentru toţi pacienţii care ar fi eligibili pentru acest tratament, medicii fiind nevoiţi să aleagă cui le administrează.

Se prefigurează însă, spune managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Angela Nicolae, şi o criză de anticoagulante, medicamente indispensabile în schema de tratament a acestei patologiii având în vedere riscul de tromboze. „E criză de anticoagulante la nivel de ţară. Deocamdată în sector Covid mai avem, deocamdată. Dar este criză pe ţară, la nivel national. Nu mai furnizează distribuitorii“, a declarat Angela Nicolae, pentru „Adevărul“.

Managerul spitalului suport-Covid-19 din Caracal, medicul Liviu Radu, spune că la fel de greu au rămas de procurat Remdesivir şi Tocilizumab, dozele primite cu titlu gratuit, la începutul săptămânii, din stocul ministerului Sănătăţii, fiind de departe insuficiente. 

Faptul că, însă, în depozitul spitalului încă există un stoc de anticoagulante face ca echipa managerială a spitalului din Caracal să nu poată vorbi, la acest moment, de o problemă în a asigura aceste medicaemnte. „Nu putem anticipa asta. Deocamdată noi avem, probabil o să ne dăm seama la comenzile următoare. (…) Mai sunt momente din astea când dispar, dar le aduc, nu-şi permit să nu le aducă“, a spus dr. Radu.

Aceste medicamente se găsesc destul de greu şi în farmaciile cu circuit deschis. Farmaciştii se aprovizioanează, mulţi, folosind canalele speciale de aprovizionare, direct de la producători. 

„Se găsesc mai greu, e adevărat că nu se găsesc oriunde. Noi mai avem nişte canale speciale direct de la producători, fără să treacă prin depozite. Au făcut producătorii aceste canale, pentru că depozitele, făcând export paralel, le dau în Europa, în afară. (…) Oricum, anticoagulantele nu s-au găsit de obicei, a fost criză de ele, dacă vă duceţi acum să întrebaţi prin farmacii o să vedeţi că majoritatea nu au. Dar la circuit închis (n. red. – farmaciile spitalelor) mi-e greu să mă pronunţ“, a spus preşedina Colegiului Farmaciştilor Olt, Luiza Drăgoi.

Vă recomandăm şi: 

Regula de aur la vaccinarea pacienţilor cu „sânge subţire“. Medic: Nu înţepăm braţul ca la ştiri, da?

Ministerul Sănătăţii cumpără 32.800 de flacoane de Remdesivir, medicament pentru bolnavii grav de COVID

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite