Regula de aur la vaccinarea pacienţilor cu „sânge subţire“. Medic: Nu înţepăm braţul ca la ştiri, da?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un medic explică cum se face corect inocularea serului FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Un medic explică cum se face corect inocularea serului FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Dr. Otilia Ţigănaş, medic de familie, arată pe blogul său de ce trebuie mai multă atenţie din partea asistentelor la vaccinarea anti-COVID a persoanelor care iau anticoagulante.

Doctoriţa explică pas cu pas unde se injectează serul pentru a elima cele mai mici riscuri de hematom. Aceasta atrage atenţia asistentelor că administrarea se face în muşchiul deltoid, nu cum a văzut la ştiri înţepătură făcută la jumătatea braţului.

Anticoagulantele care ridică (mici) probleme, deci care trebuie tratate puţin mai special, sunt cele cu conţinut de acenocumarol=substanţa activă, denumire comercială frecventă la noi= Sintrom şi Trombostop, spune medicul. 

Restul medicamentelor care “subţiază sângele”, (asta popular fie zis, şi să mă scuze colegii medici riguroşi în exprimări ştiinţifice dar pe care lumea nu le pricepe), sunt fie anticoagulantele mai moderne/mai noi, care nu necesită urmărire de INR lunar, (inclusiv cele injectabile), fie antiagregantele=acidul acetilsalicilic, clopidogrelul, ticagrelorul etc. ca substanţe active.

Ca să nu greşeşti, regula de aur este că doar dacă eşti dintre aceia care îşi fac periodic INR-ul, eşti mai cu dichis. Restul, NU! De ce eşti mai cu dichis?

Fiindcă:

 1.Spre deosebire de vaccinul gripal care, la cei cu anticoagulante în schemă, se putea administra şi subcutanat, acest vaccin Pfizer antiCOVID se administrază DOAR intramuscular, în muşchiul deltoid (al braţului).

 2.Inoculându-se în muşchi, la un om cu sânge “foarte subţire”, apare riscul de a se forma acolo un hematom=o vânătaie care să anuleze efectul vaccinului, sau să devină supărător....

Ce facem? 

DOAR CEI care deja făceau INR dinainte, vor face un nou INR, cu o zi-două înaintea inoculării. Dacă se poate. Nu-i musai, e doar „de preferat”. INR-ul până la valoarea 3 inclusiv, este ok. Peste 3, e de discutat cu medicul care îţi urmăreşte anticoagularea cronică. Dacă, de ani de zile, eşti cu INR-ul constant sub 3 şi n-ai laborator în preajmă, această fază se poate şi sări. Ajuns la vaccinare, atenţionezi că ai anticoagulant în schemă, fiindcă la tine se va folosi un ac special, atraumatic, foarte subţire. După inoculare, ţii apăsat tamponul la locul înţepării, 5 minute. De fapt între 2 şi 5 minute. Nu pierzi nimic, ţinând 5. Se recomandă să amâni, de maximă siguranţă, administrarea oricărui anticoagulant sau antiagregant pe ziua în curs, până după vaccinare. Nu le înghiţi/injecta, înainte de vaccin, în acea zi. DAR NICI NU SĂRI DOZE!...

Mesaj pentru asistentele medicale care mă citesc şi au poate dubii. Inocularea se face ÎN MUŞCHIUL DELTOID, deci sus-sus în braţ, nu aşa cum tot văd filmări pe la TV, înţepând unii în treimea mijlocie a braţului. Din patru filmuleţe postate la ştiri, cu inoculare vaccin anti-COVID, două îmi par administrate departe de deltoid. NU ÎNŢEPĂM BRAŢUL LA JUMĂTATEA LUI ca la ştiri, da? E aşa… treabă de rigoare, de pregătire profesională. Nu se moare dacă nu bagi fix în deltoid, dar e din trista gamă românească „las că merge şi aşa”....

Dr. Otilia Ţigănaş este medic de familie în Arad, şi cunoscut prozator, iar pe blogul său, otiliatiganas.ro, povesteşte cu umor diverse situaţii medicale învăţându-i pe oameni cum să acţioneze în situaţii de urgenţă şi dă sfaturi de bun-simţ personalului medical.

Vă mai recomandăm şi:

 

Propagandă pentru Sputnik V: Excursie de trei zile la Moscova cu vaccinare inclusă

 

Cum a căzut Lilly Carandino în capcana de la Tămădău. Frumoasa actriţă, aruncată în temniţă de comunişti 

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite