Aproape 2.750 de copii de la Olt, aşteptaţi să se înscrie în clasa I şi cea pregătitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii au la dispoziţie două etape pentru a-şi înscrie odraselele la clasa pregătitoare sau în clasa I...
Părinţii au la dispoziţie două etape pentru a-şi înscrie odraselele la clasa pregătitoare sau în clasa I...

Autorităţile în domeniu au dat startul, începând de astăzi, la înscrierea copiilor în clasa I şi cea pregătitoare. Părinţii au la dispoziţie 20 de zile ca să îşi înscrie odraslele la şcoală. Cererile pot fi completate şi validate direct la şcoala unde părintele doreşte înscrierea copilului, dar pot fi completate şi online, pe un formular disponibil pe site-ul MEC. În judeţul Olt au fost anunţate disponibile aproape 2.750 locuri.

Marţi - 2 aprilie, s-a dat startul la prima etapă de înscrieri la clasa pregătitoare, care va ţine până pe 22 aprilie. Părinţii pot să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare fie acum, în această prima etapă (2-22 aprilie), între orele 8.00 - 20.00 în timpul săptămânii, şi sâmbăta între orele 8.00 – 13.00, sau pot aştepta “liniştirea apelor” şi să îşi înscrie copiii în cea de-a doua etapă cuprinsă în intervalul 8-17 mai. În unele situaţii, părinţii trebuie să ştie că pot fi programaţi pentru înscriere de către unitatea de învăţământ unde doresc să meargă.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Olt consideră că se va repeta situaţia din anii anteriori, când majoritatea părinţilor s-au grăbit să îşi înscrie copiii în prima etapă de teamă că nu vor mai apuca locuri în sesiunea următoare. Oficialii în domeniu dau însă asigurări că în judeţ nu vor fi probleme cu înscrierea micuţilor la şcoală, indiferent de etapă.

“Potrivit datelor noastre, avem recenzaţi 2.500 de copii ce vor împlini vârsta de 6 ani până la 31 august, lucru ce le permite să se înscrie la clasa pregătitoare. La aceştia se adaugă alţi 235 de copii care vor împlini 7 ani până la aceeaşi dată, şi ei fiinbd aşteptaţi să se înscrie – dar în clasa I. Oricum, ce trebuie să ştie părinţii este că locurile sunt suficiente. Fiecare şcoală şi-a făcut o estimare de câţi copii poate accepta. La nevoie, vor acceptaţi la înscriere şi copiii ce vor împlini şase ani după 1 septembrie”, a declarat Mirela Paraschiv, purtător de cuvânt al IŞJ Olt.

Cum se fac  înscrierile

Părinţii pot opta pentru grădiniţă sau şcoală, dar şi pentru o unitate de învăţământ din afara circumscripţiei, prioritate aici având cei care locuiesc în apropierea şcolii, potrivit metodologiei de înscriere la pregătitoare. Cererile-tip pot fi completate şi validate direct la şcoală unde părintele doreşte înscrierea copilului.

De asemenea, cererile pot fi completate şi online, pe un formular disponibil pe site-ul Ministerului Educaţiei dacă se accesează căsuţa de pe prima pagină intitulată “Înscriere în învăţământul primar”. Formularul este disponibil online de marţi – 2 aprilie. În cazul completării online, părintele va trebui să meargă la unitatea de învăţământ la care doreşte înscrierea copilului, pentru validarea cererii. Chiar dacă optează pentru înscrierea online, validarea acesteia se face tot la sediul unităţii de învăţământ.

Actele necesare la înscriere sunt: cerere-tip de înscriere, copii Xerox după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal, certificatul de naştere al copilului, documentul ce atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare/clasei I (acolo unde este cazul), alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite