Alarmă la ALRO Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din România. „60% din personal pleacă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
centru de vaccinare la alro

Liderul celui mai mare sindicat din ALRO Slatina a declarat miercuri, 22 decembrie 2021, într-o conferinţă de presă, că s-a început procesul de reducere a capacităţii de producţie. Din cauza crizei de pe piaţa energiei electrice, ALRO este în situaţia de a-şi diminua capacitatea cu 60%, ceea ce ar însemna că 1.000 angajaţi sunt în pericol de şomaj.

„La ALRO a început un proces ireversibil“, a declarat Constantin Popescu, liderul Sindicatului Liber Aluministul. Conform acestuia, preţul „speculativ“ de pe piaţa energiei electrice duce cel mai mare consumator din România către o închidere succesivă a halelor de producţie, iar asupra acestui proces nu se mai poate reveni, repunerea în funcţiune necesitând costuri pe care nimeni nu şi le permite. 

ALRO se află în această situaţie pentru că, acuză liderul, nu i se permite să cumpere direct de la producători, ci legislaţia obligă societatea să cumpere de la traderi. „Problema este că întreprinderile similare din afară beneficiază de contracte directe cu producătorii de energie, pe când noi suntem obligaţi, conform legislaţiei din România, să cumpărăm de la trader, între ghilimele aşa-zişii speculanţi de energie, la preţuri exorbitante. 

Şi nu numai aceasta, suntem obligaţi să le plătim înainte cu o zi aceşti bani, suntem obligaţi să avem întotdeauna un cash-flow de de 7 milioane pe care să-i ţinem la dispoziţie, lucru pe care nu putem să-l facem la ora actuală, pentru că, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, şi partenerii cărora le vindem aluminiu sunt în situaţii destul de delicate şi prin înţelegeri încercăm să ne ajutăm unii pe alţii, să facem plăţi mai la o lună,  mai la două luni, mai la trei luni, ca să putem să supravieţuim“, a declarat Popescu.

Preşedintele executiv al aceluiaşi sindicat, Marian Ioniţă Voicu, a explicat la rândul său că ALRO Slatina s-a înscris pe piaţa marilor consumatori, fiind singura societate din România, însă pe această piaţă nu există nicio ofertă de energie.

„Dacă pentru anul 2021 ALRO avea un preţ mediu de 300 lei/Mwh, acum, la preţurile actuale, trebui să încheie contracte cu cel puţin 2.000 lei/Mwh. Asta înseamnă o creştere de aproximativ şapte ori. Gândiţi-vă că la preţurile care sunt acum pe piaţă la produsul finit, în speţă aluminiul, ca să produci o tonă de aluminiu costul este mai mare decât preţul cu care-l vinzi“, a spus Ioniţă.

„Închiderea lui ALRO S.A. afectează şi alte entităţi de producţie“

În cursul acestei luni societatea ar fi demarat deja închiderea anumitor capacităţi de producţie, 40 de cuve (din cele aproximativ 700 existente) trecând prin acest proces. Va fi, însă, un efect în cascadă, avertizează sindicaliştii, pentru că de producţia ALRO depind şi alte societăţi.

„Noi nu ne oprim din oprit, noi ne vom opri când oprim 60%. 60% înseamnă că 60% din personal pleacă acasă. Pleacă în şomaj, pleacă în ce pleacă, pleacă. Pentru că nu mai avem posibilitatea să-i oprim, nu că nu i-am ţine, dar dacă nu avem posibilitatea să-i plătim, n-avem posibilitatea să le-asigurăm săpun, n-avem posibilitatea să le mai asigurăm echipament de lucru, pleacă. Nu e de glumă, noi nu am venit să glumit cu lucrurile astea“, a reacţionat liderul Constantin Popescu, întrebat fiind dacă la această dată sunt deja salariaţi care să fi primit decizia de concediere.

lider alro conferinţă pe tema crizei de energie electrică

Sindicaliştii se tem că planul de reducere a capacităţii de producţie cu 60% s-ar putea pune rapid în practică FOTO: Adevărul

„Închiderea lui ALRO S.A. afectează şi alte entităţi de producţie, precum ALTUR, Prysmian, Bistriţa Hiproeb, I.C.M. Bucureşti, precum şi numeroase alte prese de extriziune care folosesc aluminiul de la ALRO S.A., precum Delta Aluminiu, Rolmis, Vimetco Extrusion etc.“, au mai menţionat reprezentanţii sindicatului „Aluministul“ într-un comunicat de presă transmis cu aceeaşi ocazie.

„Vom deveni un fel de Valea Jiului aici, la Slatina“

Primul semnal a fost conferinţa de presă, însă sindicaliştii spun nu se vor opri aici. Pregătesc acţiuni de pichetare şi chiar mitiguri de protest în faţa Guvernului. 

Liderul Cartel ALFA Olt, confederaţie la care Sindicatul  Liber Aluministul este afiliat, Cristel Ioţu, a declarat că vor urma întâlniri şi cu liderii celorlalte sindicate din ALRO şi din alte societăţi de pe platforma industrială a Slatinei, pentru acţiuni în comun, pentru că afectate, în fapt, vor fi zeci de mii de familii din Slatina dacă se ajunge cu adevărat la reducerea activităţii ALRO cu 60%.

„Ce vom face cu cei aproape 3.000 angajaţi şi ce vom face cu ceilalţi care sunt pe linie orizontală la un număr de 20.000? Partea guvernamentală şi implicit legislativul României ar trebui să se aplece asupra acestei probleme. Vom deveni un fel de Valea Jiului aici, la Slatina“, a spus Ioţu.

De problema cu care se confruntă ALRO Slatina ar avea cunoştinţă „toţi factorii de decizie“, având deja loc discuţii cu primul-ministru, miniştrii: Finanţelor Economiei, Industriilor, Muncii, cu parlamentari etc.. S-ar fi promis că se va găsi o soluţie până în martie 2022, însă, spun sindicaliştii, atunci ar putea fi, deja, prea târziu. 

„Statul român va trebui să suporte costurile cu cei 30.000 oameni care nu vor mai avea locuri de muncă. (…) Asigurăm ca întreprinderile altora să funcţioneze şi oamenii lor să aibă locuri de muncă (n. red. – România exportând energie electrică, a mai susţinut liderul), uitând că şi noi avem industrie, uitând că şi noi avem locuri de muncă şi datoria de a asigura protecţia socială celor care vor să muncească“, a mai spus Popescu.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Spania va extinde până în mai 2022 reducerile de taxe la energie. Oficial: Preţurile vor atinge noi recorduri. Este esenţial să menţinem reducerile

Nuclearelectrica a încheiat cu Enel Energie un contract de vânzare energie angro în valoare de 902 milioane lei

Virgil Popescu, după preluarea interimatului la Ministerul Economiei: Am decis să amân o serie de decizii care au fost luate intempestiv

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite