Virgil Popescu cere companiilor din domeniul energiei să emită facturile pentru lunile noiembrie-martie în acord cu legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis, miercuri, un avertisment pentru companiile din domeniu, cerându-le acestora ca emiterea facturilor să se facă cu respectarea legii, în caz contrar urmând a exista „sancţiuni dure”.

„Aş dori să transmit un avertisment clar: nicio companie furnizoare nu îşi va bate joc de români! Să emită facturile pentru lunile noiembrie 2021 - martie 2022 în acord cu legea nr. 259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022! În mod contrar vor exista sancţiuni dure”, a scris pe Facebook Virgil Popescu.  

Acesta a dat exemplul Gaz Vest SA din judeţul Bihor.  

„Abonaţii Gaz Vest SA - din judeţul Bihor - au primit facturile aferente lunii noiembrie fără să fie aplicată legea care prevede plafonarea şi schema de compensare! Drept urmare, am luat atitudine! Şi în urma controlului celor de la ANPC rezultatul este următorul: s-a aplicat Legea 363/2007 şi s-a constatat că au încălcat art.6 alin.(1), lit.d.- preţul sau modul de calcul al preţului”, a transmis ministrul.  

Acesta a explicat că societatea a primit o sancţiune contravenţională de 50.000 lei.  

„Conform art.15-1, odată cu aplicarea sancţiunii contravenţionale principale se aplică şi sancţiunea complementară de recalculare a consumului citit sau estimat pentru consumatorii casnici începând cu data de 01.11.2021, în termen de 15 zile”, a mai transmis ministrul.  

Marţi, după dezbaterile în care bugetul ministerului pe care îl conduce a fost aprobat de comisiile de specialitate, reunite, din Parlament, Virgil Popescu a fost întrebat despre întârzierile la eliberarea facturilor de energie pentru luna noiembrie. 

Ministrul a spus că a primit factura pe luna noiembrie şi că aceasta a venit cu compensare.

Oficialul a mai arătat că a avut discuţii cu mai mulţi furnizori care i-au spus că au început să emită aceste facturi şi că vin în calupuri, aşa cum le scoate softul.

„Sunt convins că vor veni acele facturi”, a arătat Popescu.

Acesta a adăugat că schema de protejare a consumatorilor de energie ar putea fi prelungită după luna aprilie 2022, în funcţie de evoluţia preţurilor.

„Vedem care sunt tendinţele, şi dacă prelungim sau nu”, a arătat Virgil Popescu, adăugând că el estimează o reducere a preţului la gaze.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite