A început Olimpiada Națională de Limba Română pentru gimnaziu. Organizare de top, discurs ciudat al primarului. „Iubita, ce premiu vrei să iei?”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 350 de copii și profesori din toată țara au venit la Slatina, în județul Olt, unde în perioada 17-21 aprilie 2024 se desfășoară Olimpiada Națională de Limba Română pentru gimnaziu. La festivitatea de deschidere a participat și primarul municipiului, care a avut un discurs de neînțeles.

Deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale de Limba Română pentru gimnaziu a avut loc joi după-amiază, 18 aprilie 2024, în sala de spectacole a Palatului Copiilor „Adrian Băran” din Slatina.

A fost nevoie ca locurile fixe din sală să fie suplimentate cu scaune aduse din instituție, pentru că la festivitate au participat cei aproximativ 300 de copii veniți din toate județele țării, profesorii lor însoțitori, membrii comisiei, dar și profesorii implicați în organizare.

Cei mai mulți au avut timp să ajungă mai întâi la hotel (atât elevii, cât și profesorii sunt cazați la hotel, trei hoteluri bine cotate din Slatina fiind alese de către organizatori), de acolo fiind transportați fie cu autoturisme, fie cu autobuzele operatorului de transport public Loctrans.

Organizarea a părut fără cusur, fiecare delegație fiind în grija unui profesor din comisia de organizare. La superlativ a fost și programul artistic pregătit de către organizatori, copiii talentați din județul Olt făcând spectacol pe scena Palatului Copiilor.

Primarul Emil Moț i-a nedumerit pe elevi cu discursul său FOTO: A.M.
Primarul Emil Moț i-a nedumerit pe elevi cu discursul său FOTO: A.M.

Un moment neobișnuit a fost însă discursul primarului municipiului Slatina, Emil Moț. Acesta a anunțat că nu este adeptul discursurilor pompoase, așa cum aleg de obicei politicienii. Moț i-a mulțumumit public pentru organizare inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Olt, Adelin Bărbulete, după care li s-a adresat elevilor.

Vreau să dați din dumneavoastră, din voi, tot ce e mai bun. Oricum sunteți cei mai buni. Sunteți crema, sunteți top!”. După aceste cuvinte i s-a adresat unei eleve din sală. „Da, iubita, cum te cheamă? Cum? Denisa? Larisa? Să-ți dea Dumnezeu sănătate! Adelin, fii atent: s-ar putea să-ți ia locul 1, locul 2, depinde... ”, a fost intervenția care i-a nedumerit pe elevii aflați în sală, aceștia schimbând între ei priviri pline de uimire.

Dragii mei, vreau să vă simțiți bine la Slatina, să vă bucurați de orașul nostru, să vă duceți, să vă distrați, când aveți probă să fiți foarte relaxați. Sunteți cei mai buni din țara asta. Vă duceți, mâncați o înghețată, beți un suc, vă bucurați de un parc frumos, de tot ce noi am reușit să facem pentru copiii din Slatina. mă bucur că veți fi aici și vreau să vă bucurați și voi de ce am reușit să facem împreună pentru slătinenii noștri, pentru copiii noștri, și vreau să vă bucurați și voi. Și după, când veți pleca din orașul nostru, să vă duceți în toată țara și să spuneți: la Slatian ne-am simțit bine! Noi suntem aici pentru dumneavoastră să vă ajutăm să vă simțiți bine și să văd vibe-ul ăla bun. Ca să scoateți ce-i mai bun din voi pentru probele dumneavoastră. Dragii mei, bine ați venit în Slatina, vă stau la dispoziție oricând, tot ce înseamnă municipiul Slatina vă primește cu drag. Acum îi dau cuvântul domnului inspector general, îmi cer scuze, eu va trebui să plec. Vă aștept și mâine, și poimâine, până duminică, suntem toți aici. Succes! Succes! Să fiți unii mai buni decât alții!”, le-a spus primarul.

Înainte de a pleca de pe scenă a căutat-o din nou din priviri pe eleva căreia i s-a adresat la început: „Iubita, locul I sau locul II. Zi? Cât? Locul 1 sau locul 2? Locul 1? Așa vă vreau pe toți, să vă bateți pentru locul 1!”, a mai spus primarul Emil Moț, înainte de a anunța, în limba engleză, că trebuie să plece.

Două zile de competiție, dar și vizite și seară de teatru

Inspectorul școlar general Adelin Bărbulete le-a urat la rândul său bun-venit oaspeților. „Inspectoratul Școlar a primit cu entuziasm vestea că putem organiza la Slatina această competiție națională a excelenței, competiție națională care unește tot ceea ce este mai bun din întreaga țară și nu poate decât să ne bucure acest lucru. Sunt convins că al Slatina veți lega noi prietenii, veți pleca cu amintiri frumoase și veți avea ce povesti de-a lungul timpului, după ani și ani. Vă doresc tuturor inspirație, să credeți în destinul vostru literar și să aveți succes pe mai departe”, a spus Bărbulete.

Corul „Dolce” dirijat de prof. Alexandra Geantă a intonat imnul de stat FOTO: A.M.
Corul „Dolce” dirijat de prof. Alexandra Geantă a intonat imnul de stat FOTO: A.M.

Președintele comisiei centrale, apreciatul profesor Constantin Voinescu, astăzi pensionar, le-a vorbit elevilor despre importanța limbii române, dar și despre spiritul olimpic.

Săvârșim împreună în aceste zile, dragi învățăcei, un fapt de incontestabilă pecete patriotică, fiindcă nu poți afirma vreodată că-ți iubești țara, că ești patriot, dacă nu respecți și nu iubești limba în care te-ai născut. Poate că astfel vom înțelege mai profund noima educativă a vorbelor lui Nichita Stănescu, frecvent citate, dar nu întotdeauna pe deplin deslușite, că limba română este patria noastră”, le-a spus profesorul Constantin Voinescu.

Școala Gimnazială „Eugen Ionescu” este gazda olimpiadei

Probele Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru gimnaziu se vor desfășura la Școala Gimnazială „Eugen Ionescu” din Slatina. Proba scrisă va avea loc vineri, 19 aprilie 2024, iar elevii care participă și la faza județeană a Olimpiadei interdisciplinare de Cultură și Spiritualitate Românească vor susține tot vineri și proba orală.

Pentru a doua serie de participanți proba orală este programată sâmbătă, 20 aprilie 2024. Rezultatele inițiale vor fi făcute publice tot sâmbătă, cei interesați punând urmări în acest scop și site-ul dedicat acestei olimpiade (https://ollr2024.isjolt.ro).

image

Cei 300 elevi și profesorii lor vor avea ocazia să vadă și câteva dintre obiectivele turistice ale Slatinei și ale județului Olt. Astfel, conform programului afișat pe site-ul olimpiadei, vineri, 19 aprilie 2024, este programată o excursie în municipiul Caracal, tot la Caracal, la Teatrul Național, elevii și profesorii fiind invitați la teatru.

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, este programată o vizită la Muzeul Județean din Slatina, iar duminică, 21 aprilie, va avea loc festivitatea de premiere.

Deschiderea olimpiadei a avut loc joi, 18 aprilie, la Slatina FOTO: A.M.
Deschiderea olimpiadei a avut loc joi, 18 aprilie, la Slatina FOTO: A.M.
Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite