Zeci de persoane s-au înghesuit să prindă un loc de muncă în Germania, la KFC, Mc Donalds sau Burger King

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Salariile atractive, dublate de seriozitatea nemțească recunoscută au atras zeci de doritori la selecția pentru locuri de muncă în Germania care a început miercuri la Sibiu. Oameni cu studii superioare au aplicat fără nicio reținere pentru muncă necalificată, pentru că salariile oferite pornesc de la 1.200 de euro.

Printre angajatorii care au pus la bătaie locuri de muncă la Sibiu se numără nume celebre precum KFC, Mc Donalds sau Burger King, cărora li s-au alăturat hoteluri, fiind disponibile, în total, 60 de locuri de muncă.

Dumitru Aprioteasa are 40 de ani și a venit de la Brașov, cu speranța că-și va găsi un loc de muncă. Fost pompier, are avantajul experienței, pentru că a mai lucrat în Germania în anii trecuți, în cadrul unui lanț hotelier. 

”Caut un loc de muncă, indiferent ce, nu contează. Am lucrat la Ibis în Germania, și vânzare, și spălat, și curat, mai multe”, spune bărbatul.

Și Iosif Mladin, în vârstă de 59 de ani, din Alba Iulia, a venit cu speranțe mari la Sibiu, mai ales că trece acum printr-o perioadă destul de grea.

”Caut de lucru, pentru că am dat faliment cu firma mea, am fost profesor și s-a terminat și profesoratul, am lucrat în restaurare și s-a terminat și restaurarea, și acum vreau să-mi găsesc de lucru.

Caut pentru profesia mea de ceramist sau restaurator, dacă îmi găsesc, dacă nu și necalificat în gastronomie, că nu mi-e rușine”, spune bărbatul, absolvent de Arte Plastice. 

Inginer român, caută job pentru necalificați în Germania

Miruna Călăvie are 25 de ani, este din Brașov și a terminat în urmă cu doi ani facultatea de inginerie. Nu și-a găsit nimic pe specializare, a lucrat în producție ca simplu muncitor, iar acum speră să-și găsească un loc de muncă în Germania.

Deși muncă necalificată, spune că este incomparabil mai bine plătită decât cea prestată în țară, pe specializarea ei.

”Caut un loc de muncă în domeniul hotelier, ceva ce să nu necesite foarte mult limba germană, nu o cunosc foarte bine. Sunt inginer de profesie, și nu am găsit nimic în țară, nici măcar în domeniu, nimic satisfăcător, și pentru faptul că o parte din familia mea este acolo vreau să merg și eu. Am terminat acum doi ani și nu mi-am găsit nimic pe specializare, am lucrat în producție dar ca simplu muncitor. Din punct de vedere financiar oferta este mult mai bună, chiar dacă nu este în domeniu și chiar dacă este muncă necalificată. Pe calificare aici câștig între 12 și 18 milioane, dincolo ca și necalificat de la 600-800 de euro în sus”, spune Miruna.

Angajatorii germani, mulțumiți de români

Angajatorii germani veniți la Sibiu au numai cuvinte de laudă pentru români. Spun că sunt conștiincioși, buni vorbitori de germană, oameni pe care se pot baza. Iar oferta este extrem de atractivă, între 1.500 și 2.000 de euro, cu masă inclusă și cazare la prețuri modice.

”Până acum am avut niște experiențe foarte bune cu angajații români, și pentru că în Germania în prezent există foarte puțini angajați în domeniul gastronomiei ne căutăm șansele în România. Avem 40 de posturi pentru noul hotel pe care îl vom deschide în parcul de distracții Europa Park, căutăm în special forță de muncă pentru servicii auxiliare, bucătari, ajutor de bucătari și cameriste.

Nu se poate pune problema salarizării, noi nu facem diferențe între naționalități și un angajat român câștigă cât câștigă un angajat german. Experiența noastră bună cu românii constă în faptul că ei vorbesc limba germană, își îndeplinesc atribuțiile de serviciu cu conștiinciozitate și sunt oameni pe care ne putem baza”, spune Armin Schmidt, șef resurse umane la un parc de distracții din Rust, Germania.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite