VIDEO FOTO Florin Cioabă, comemorat la Sibiu pe marşul de întâmpinare a şefilor de stat. Romii şi-au sărbătorit ziua cu fanfară şi depunere de coroane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romii de la Sibiu au sărbătorit prima lor zi internaţională fără Florin Cioabă, regele mort în vara anului trecut. N-au lipsit fanfara, coroniţele aruncate în apă dar nici vestitul marş cu care sunt întâmpinaţi la ceremonii şefii de stat sau de guvern.

Aproape de orele amiezii, câteva zeci de romi înarmaţi cu steaguri şi pancarte s-au strâns pe Şoseaua Alba Iulia din Sibiu, vizavi de casa familiei Cioabă. De aici, în timp ce fanfara special angajată intona cântece patriotice, s-a mers în marş până la râul Cibin, unde s-au aruncat în apă coroniţe de salcie, în memoria romilor morţi în timpul Holocaustului. 

De aici, alaiul s-a mutat la cimitit, la mormântul fostului rege al romilor, Florin Cioabă, mort anul trecut într-o clinică din Antalya. 

„Astăzi sărbătorim 33 de ani de la prima formă de organizare a romilor. În 1971 s-au unit liderii romi din întreaga lume, la Londra, şi acolo au găsit o cale de a îi organiza pe romi. La Sibiu am făcut un marş în cinstea acestei zile, am aruncat florin în memoria celor care au murit la Holocaust iar aici am venit să aducem un omagiu celui care a fost preşedintele Uniunii Internaţionale a Romilor, Florin Cioabă. Este prima mea zi de 8 aprilie, încercăm să facem ca şi tatăl meu, este foarte greu, dar avem speranţa că Dumnezeu ne va ajuta să facem această manifestare cât mai bine de la un an la altul”, a spus Daniel Cioabă, unul din fii lui Florin Cioabă şi rege al romilor din România. 

Acesta a depus o coroană însoţit de fiul său, Kevin. Cât timp a depus coroana, fanfara a cântat marşul cu care sunt întâmpinaţi la ceremonii şefii de stat sau de guvern 

„Eu, preşedintele Centrului Creştin al Romilor am fost întâmpinat cu imnul ăsta când am depus coroana la mormântul tatălui meu. Aşa s-ar fi potrivit şi pentru dânsul”, a explicat Daniel Cioabă.  

Cu lacrimi în ochi a luat parte la ceremonie şi Marica Cioabă, soţia lui Florin Cioabă. „E primul 8 aprilie fără el, acum vor să continue ei, nu trebuie lăsat fără să se sărbătorească. El îmi lipseşte cel mai mult, e foarte greu fără el. Pentru el era foarte importantă această sărbătoare, cred că se bucură că ceilalţi continuă, să nu lase să fie dărâmată sărbătoarea”, a spus Marica Cioabă.

Vă mai recomadăm:

Fraţii Cioabă cer expertiză psihiatrică pentru împăratul romilor, Iulian Rădulescu. 40 de persoane ce ar fi denigrat casa regală, date în judecată

Kallai Csaba, voievodul romilor din Ungaria, spune că îl recunoaşte pe Dorin Cioabă ca rege internaţional al romilor

Fraţii Cioabă s-au împăcat. “Va fi o singură casă regală, pe care o reprezentăm amândoi”. Averea se împarte după moartea mamei lor

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite