Urmaşii romilor deportaţi în Transnistria vor despăgubiri de la statul german

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de dosaare s-au adunat la Sibiu, la sediul Centrului Creştin al Romilor, urmaşii romilor deportaţi în Transnistria sperând să obţină despăgubiri din partea statului german, în cadrul unui proces. Dorin Cioabă, regele internaţional al romilor, spune că aceştia vor fi reprezentaţi de o casă de avocatură din Germania.

Dorin Cioabă, care a coordonat strângerea dosarelor, spune că au primit foarte multe cereri. „Am fost asaltaţi în ultimele două săptămâni de foarte mulţi romi care au venit din toate colţurile ţării, cu toţii s-au unit să fie alături de mine în demersul acesta pe care eu vreau să-l fac împotriva statului german. 

Moştenitorii m-au împuternicit să le reprezint interesele împreună cu o casă de avocatură din Germania pentru a solicita statului german despăgubiri pentru că romii când au fost deportaţi în Transnistria li s-au luat căruţele, li s-au luat caii, li s-au luat monedele de aur, la alţii li s-au luat paharele acelea din argint foarte valoroase, nu au primit absolut nimic înapoi. Au fost nişte plăţi într-adevăr acum 10 ani, dar plăţile acelea au fost doar pentru munca forţată, şi au primit câte 5.000 sau 6.000 de euro dar nu au primit toţi şi nu a primit cine trebuie”, a spus Dorin Cioabă. 

Acesta nu ştie dacă demersul va fi unul reuşit. „Încercăm să intentăm acest proces, nu ştim care va fi soarta lui. Cerem să acorde acea indemnizaţie reparatorie pentru munca depusă în lagăre moştenitorilor deoarece cei care puteau beneficia sunt decedaţi”, am mai spus Dorin Cioabă. 

Potrivit acestuia, la biroul lui de mediator au fost depuse până acum aproximativ 20.000 de dosare, care urmează să fie verificate, procesul urmând să înceapă în cursul lunii mai. Romii cer sume cuprinse între 2.000 şi 20.000 de euro.  

Vă mai recomandăm: 

Sibianul din SUA care i-a făcut pe englezi şi pe americani să „invadeze“ România. Pictorul Liviu Lee Vasu i-a cucerit pe străini cu galeria sa de artă din New York

Lee Vasu, un pictor de 36 de ani stabilit în SUA de 25 de ani, conturează o imagine extraordinară a Sibiului în galeria de artă pe care o deţine în „Marele Măr“. Ba chiar i-a incitat atât de mult pe străini cu peisajele sale, încât zeci de artişti americani, britanici şi coreeni s-au înghesuit să vină să vadă cu ochii lor locurile pitoreşti.

FOTO Doi tineri din Sibiu şi o afacere deşteaptă: vacanţă într-o gospodărie ţărănească, filme în podul şurii, plimbări cu căruţa şi mâncare ca la bunica acasă

Doi tineri din Sibiu vă aşteaptă în weekend, într-o gospodărie ţărănească superbă din Mărginimea Sibiului, cu proiecţii de filme în podul şurii, plimbări cu căruţa, precum şi cu cele mai bune preparate tradiţionale româneşti.

FOTO Lecţia tinerilor din diaspora care chiar fac România bine. 50 de români şi cea mai frumoasă poveste de viaţă: aduc tone de ajutoare sărmanilor din ţară

Un grup de tineri români împrăştiaţi prin toată lumea, dar uniţi de dorinţa de a face bine, adună tone de ajutoare pentru familiile sărace din România, pe care le distribuie personal. Uniţi de un sibian plecat în Germania, tinerii au înfiinţat, până acum, peste 30 de puncte de colectare şi au ajutat deja aproximativ 200 de familii.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite