Unde vor fi cazaţi oficialii europeni când vor veni la Summitul UE de la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Pe data de 9 mai 2019 la Sibiu va avea loc Summitul Consiliului Uniunii Europene - primul după Brexit. Evenimentul va fi unul de amploare pentru micul oraş de pe râul Cibin, astfel că ne-am propus să aflăm unde vor fi cazaţi cele peste 1.000 de participanţi la summit.

Pregătirile pentru Summitul din mai 2019 au început demult, iar în acest proces sunt implicate o serie de instituţii: de la aeroportul din Sibiu până la gazda evenimentului Primăria municipiului. Potrivit comunicatelor oficiale, la eveniment sunt aşteptaţi 27 de şefi de stat şi de guvern din ţări europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 800 de jurnalişti şi peste 100 de traducători.

Hotelurile nu oferă informaţii, dar siteurile de rezervări - da

În Sibiu există câteva hoteluri de lux, unde cel mai probabil sunt cazaţi oficialii străini care vizitează oraşul. Am încercat să discutăm cu reprezentanţii a două dintre acestea – Hotel Continental Forum şi Hotel Ramada – pentru a afla dacă s-au făcut rezervări pentru şefii de state europene, dar ni s-a spus că aceste informaţii „sunt confidenţiale”.

În schimb, pe cel mai cunoscut site de rezervări, booking.com, perioada summitului este rezervată la cel puţin patru hoteluri mari din Sibiu. Unele dintre ele au rezervată întreaga lună mai, altele oferă camere disponibile la scurt timp după eveniment.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

„E clar că hoteluri mari sunt implicate în proiect”

Am încercat să aflăm informaţii de la gazda evenimentului, Primăria Sibiu, dar purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Mirela Gligore, ne-a spus să ne adresăm ministrului delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, responsabil cu organizarea evenimentului din partea Guvernului. Până la ora publicării articolului, nu am primit un răspuns de la MAE, dar vom reveni cu detalii.

Între timp, am discutat cu directoarea Asociaţiei Judeţene de Turism din Sibiu (AJTS), Simina Manea, având în vedere că evenimentul, chiar dacă este unul în primul rând politic, va fi important pentru oraş şi din punct de vedere turistic. Aceasta ne-a confirmat că a avut discuţii cu hotelierii din Sibiu, care s-au arătat mulţumiţi atunci când au aflat data la care va avea loc Summitul UE, pentru a-şi putea rezerva camerele pentru participanţi. Simina Manea spune însă că AJTS nu este implicată în organizarea logistică a evenimentului. „Ştiu că şi hotelierii au fost contactaţi. Dar nu ţine de noi, deja organizatorii, MAE, Primăria Sibiu, au făcut toate demersurile logistice pentru a fi asigurate camere tocmai pentru că este şi o perioadă turistică. Dar noi nu intervenim în niciun fel în măsuri comerciale între hotelieri şi organizatori”, a precizat directoarea instituţiei.

„Nu ştiu dacă este dedicat ceva pentru timpul liber, dacă vor fi organizate excursii pentru participanţi şi e nevoie de ghizi – asta să ştiţi că încă nu am discutat. Dacă va fi nevoie, vom discuta, ştim că vor fi foarte mulţi jurnalişti. Încă nu ştiu cum arată programul, dacă e nevoie de aport local pentru derularea programului”, a adăugat Simina Manea. Deocamdată nu se ştie dacă organizatorul din România, respectiv MAE, este singurul care se ocupă de întreaga organizare logistică sau fiecare delegaţie se organizează inclusiv pe cont propriu, astfel că până la momentul acesta se cunoaşte că vor fi ocupate hotelurile de 3-4-5 stele. „Pentru partea de hotelieri, nu-mi dau seama dacă şi ei pot oferi foarte multe informaţii, dar e clar că e vorba de hotelurile mari, Ramada, Golden Tulip, Continental Forum, Hilton, care sunt implicate în proiect”, a precizat directoarea AJTS.

Cum se pregăteşte Primăria Sibiu de Summit

De la începutul anului Primăria Sibiu a anunţat mai multe licitaţii publice legate de pregătirea pentru Summitul din 2019. Astfel, autorităţile locale vor să împânzească oraşul cu camere de luat vederi pentru a oferi date complexe despre traficul rutier din oraş, inclusiv prin analiza traficului de la intrări - numărarea maşinilor, evidenţierea acestora după mărime şi evidenţierea vitezei de trafic. Primăria Sibiu a mai anunţat că a planificat pentru acest an o serie de lucrări de reparaţii şi întreţinere în centrul istoric.  „Străzile, pieţele şi zidurile istorice din centrul Sibiului au fost reabilitate în urmă cu 10-11 ani şi au nevoie în prezent de lucrări de reparaţii şi întreţinere. Contractăm lucrările necesare etapizat, pentru ca această zonă istorică şi turistică să îşi păstreze şi aspectul şi funcţionalitatea. În egală măsură lucrările vor pregăti centrul Sibiului care în 2019 va găzdui Summit-ul UE, un eveniment ce va aduce în oraş oaspeţi de cel mai înalt nivel”, a argumentat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

În luna februarie au avut loc două întâlniri de lucru ale grupului mixt care organizează Summit-ul UE de la Sibiu. Reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Serviciului Protecţie şi Pază împreună cu o echipă din Primăria Sibiu au stabilit concret destinaţia fiecărui spaţiu din clădire, precum şi amenajarea necesară în funcţie de activitatea care se desfăşoară acolo.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite