Sibiu: Profesorii contestă salariile mai mici luate în ianuarie şi ameninţă autorităţile cu Tribunalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii sibieni aleg calea justiţiei în locul protestelor stradale pentru rezolvarea nemulţumirilor lor.
Profesorii sibieni aleg calea justiţiei în locul protestelor stradale pentru rezolvarea nemulţumirilor lor.

Cadrele didactice depun contestaţii la primărie şi Inspectoratul Şcolar pentru că au primit salarii mai mici decât în decembrie 2009. Membrii de sindicat din învăţământul preuniversitar contestă salariile primite în luna ianuarie despre care spun că sunt mai mici decât cel din luna anterioară.

CITIŢI ŞI:

Saşii tineri s-ar întoarce la Sibiu, dar nu pe salarii româneşti

Sibienii îşi vând din casă pentru a-şi completa veniturile

Viaductul din Gara Mică începe să se fărâme

Profesorii, învăţătorii şi educatorii din şcolile sibiene au început de astăzi o amplă acţiune prin care protestează împotriva unui viciu de procedură, din cauza căruia salariul primit în luna ianuarie este mai mic decât cel din luna decembrie. Mai exact profesorii spun că începând cu luna ianuarie 2010, la încadrarea pe norma didactică şi luând în calcul referinţa salariului din decembrie 2009, nu s-a ţinut cont de prevederile legii numărul 221 din 2008 şi nici de decizia Curţii Constituţionale, acţiune care a fost menţionată în acţiunile din instanţă ale Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar. „Noi apreciem că salariul corect din decembrie 2009 era cel prevăzut de legea 221 şi ca urmare în conformitate cu articolul 30, din legea 330 din 2009, salariul lunar din anul 2010 nu poate fi mai mic decât cel prevăzut de legea 221”, a explicat preşedintele SIP Sibiu, Teodor Fârţonea.

Contestaţii depuse la primărie
Liderii de sindicat din fiecare instituţie de învăţământ din Sibiu vor depune începând de azi contestaţii ale profesorilor din fiecare şcoală la sediul primăriei Sibiu şi la secretariatul şcolii unde lucrează. Contestaţiile sunt însoţite de fluturaşul de salariu pe luna ianuarie care arată chenzina încasată pe luna trecută este mai mic decât ultimul din 2009. „Aceste contestaţii vor fi depuse în această săptămână în funcţie de cum fiecare profesor primeşte salariul. Practic în zilele următoare urmează ca toate contestaţiile celor aproximativ 4300 de profesori membrii de sindicat să ajungă la primărie şi la secretariatele şcolilor. La Inspectoratul Şcolar Judeţan va fi depusă o notă de informare”, a mai explicat Fârţonea. Conform legii în vigoare în 10 zile administraţia locală trebuie să dea răspuns profesorilor la contestaţiile ce au început să fie depuse la primăria Sibiu începând din această dimineaţă. „Noi avem un răspuns al instanţei care ne-a confirmat că nu s-a aplicat legea aşa cum era normal. Dacă răspunsul dat la contestaţii nu este favorabil ne vom cere în justiţie drepturile”, mai spune liderul sindical de la SIP Sibiu.

Inspectoratul nu ştie nimic de contestaţii
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu consideră că nu este posibil ca profesorii să primească salariile diminuate. „ Deocamdată, la sediul Inspectoratului nu s-a depus nicio asftel de contestaţie, dar, sinceră să fiu, nu cred că se poate aşa ceva, nu văd raţiunea unui asemenea fapt“, afirmă Elena Gaboş, inspector şcolar general adjunct.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite